Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Murskom Središću mijenjaju ime Ulice Tita u Ulicu Republike Hrvatske

Na Ulici Josipa Broza Tita 28. lipnja 1991. mještani su tijelima zaustavili tenkove JNA
27. lipnja 2017. u 17:38 158 komentara 10782 prikaza
Josip Broz Tito
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak (HDZ) najavio je danas promjenu imena Ulice Josipa Broza Tita u Ulicu Republike Hrvatske! Učinio je na proslavi 26. godišnjice zaustavljanja tenkova JNA koji su u lipnju 1991. bili na putu prema Sloveniji.

Milan Bandić konferencija Bandić: Predlažem da Trg maršala Tita postane Trg Republike Hrvatske

- Promjena naziva nema veze sa Zagrebom i promjenom imena tamošnjeg trga. Mi o tome raspravljamo četiri godine, koliko je stara i ideja da se ulica zove Republika Hrvatska, i samo smo čekali pravi trenutak. Sad je taj trenutak stigao. Ne želimo više ideološka imena koja izazivaju razdor. Ovo novo ime trajat će koliko i Hrvatska, dakle vječno, i neke izazivati polemike - rekao nam je Srpak koji će ovih dana pokrenuti postupak promjene naziva središnje gradske ulice.

Najavio je i da će Grad građanima pomoći u pokrivanju troškova poput promjene osobnih dokumenata. U Murskom Središću, gradu u Međimurskoj županiji, na vlasti su HDZ, HNS, HDS i HSLS. Jedna od žustrijih rasprava o promjeni imena ulice na Gradskom vijeću vodila se i u veljači 2015. godine, kad je Srpak odlučio odgoditi odluku. Neki su vijećnici i tada držali nedopustivim da ulica preko koje se ulazi u Hrvatsku iz smjera Slovenije "nosi ime po nositelju režima koji nije poštivao ljudska prava".

Na Ulici Josipa Broza Tita 28. lipnja 1991. mještani su tijelima zaustavili tenkove JNA koji su pokušali preko mosta nad rijekom Murom ući u Sloveniju.

ploča u Jasenovcu Žarko Ivković Zakon spojenih posuda: Miču li Tita da bi uklonili ploču iz Jasenovca? Tito Marinko Jurasić Živio antifašizam, ali Tito mora pasti! Saša Broz Saša Broz: 'Da djed vidi Rvacku danas, sam bi svoju ploču odavno skinuo'
Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Bruketa&Žinić&Grey
Bruketa&Žinić&Grey
Ideje koje donose rezultate
 • Avatar babas
  babas:

  Monstruma i komuniste treba zakonom zabraniti!

 • rotšild:

  Ideološki, politički i genski nasljednici Maclja,TeznaJazovke, Gračana,u Zagrebu, čak i u dvorištu studenskog centra, Višnjica Varaždin , u Varaždinu u krugu tvornice Varteks su bili veliki bazeni, komunisti su poklali ljude i njihovim tijelima napunili te bazene, nakon toga su ... prikaži još! gore navezli tone betonai sagradili pogon. Kočevski rog Tezno Pečovnik Košnice, Matjaževa jama Barbara rov, Jesenice, i Jasenovac je stratište Hrvata, tamo su titovi koljači imali klaonicu do pedeset i prve....U Hrvatskoj i Sloveniji je otkriveno preko dvije tisuče masovnih grobica.Prokleta antifa o njima niti slova.

 • rotšild:

  Tito je na svjetskoj listi među deset najkrvoločnijih diktatora.Prema Peri Simiću, taj ambiciozno bolesni sin slovenke Marije Javeršek i bečkog židova Mayera je dao poklati više od milion ljudi.