Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Još tri pozitivna s vjenčanja u Zadru

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/3
09.07.2020.
u 16:00

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je da će nove, oštrije preporuke do kraja tjedna biti gotove

U protekla 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 978. Jedna osoba je preminula.

15:59 Još su 4 osobe pozitivne na korona virus u našoj Županiji. Od toga su tri osobe povezane s nedavnim vjenčanjem dok je jedna osoba zaražena na nekom drugom mjestu i utvrđuje joj se kretanje.

Sada se ukupno 10 osoba povezuje sa vjenčanjem održanim prošloga tjedna, a na području Zadarske županije trenutačno su 22 osobe zaražene koronavirusom - istakli su iz stožera zadarske županije. Riječ je o vjenčanju od prošlog vikenda na kojem bilo tristotinjak uzvanika i vjeruje se da će broj zaraženih biti još i veći.

14.54 -  U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih četiri u Dubrovniku te po jedan u Metkoviću, Janjini i Župi dubrovačkoj, a svima je epidemiološka obrada u tijeku, izvijestio je u četvrtak županijski stožer civilne zaštite.

14:01 - U Hrvatskoj je danas zabilježen 91 novi slučaj zaraze koronavirusom. Više pročitajte OVDJE.

14:00 U Brodsko-posavskoj županiji jučer (četvrtak) je potvrđeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše od početka pandemije. Kako su izvijestili iz županijskog Stožera civilne zaštite, od ovog je broja 11 pozitivnih osoba povezano s nedavnom svadbom u Zagrebu, bilo da je riječ o osobama koje su prisustvovale događaju ili kontaktima tih osoba.

Na području županije trenutno je 57 aktivnih slučajeva, a ukupan broj dosad zaraženih je 102, od čega je jedna osoba preminula.
Načelnik stožera Stjepan Bošnjaković najavio je mogućnost uvođenja korištenja zaštitnih maski u svim javnim prostorima te ponovni početak rada Covid ambulanti u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški. Bošnjaković se zahvalio organizatorima javnih okupljanja na području županije koji su shvatili ozbiljnost situacije i otkazali svoja javna događanja kao što su rock koncert u Starcima, moto susreti na Strmcu kod Nove Gradiške, ribarske večeri u Davoru te nekoliko manifestacija u Sibinju.

13:50 - Nakon sto je još jedna osoba iz Krapinsko-zagorske županije oboljela od koronavirusa, u toj je županiji aktivno sedam slučajeva zaraze. Novooboljeli je iz Huma na Sutli. Na području županije u samoizolaciji je 114 osoba.

12.19 - U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dvije su novooboljele osobe od zaraznebolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Obje osobe su s područja Grada Siska. Iz kutinskog žarišta je ukupno do sada 13 oboljelih, a danas nema novih pozitivnih s tog područja.

12.15 - Gradski stožer civilne zaštite objavio je kako su u Gradu Zagrebu zabilježena 23 nova slučaja zaraze koronavirusom.

11:52 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka, 9.07.2020. do 11:00 sati evidentirane su 192 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o tri osobe više, ali su i 4 osobe izliječene. Tako su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 52 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 133 osobe, a sedam ih je preminulo.

11:43 - U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije sedam je osoba pozitivno na COVID-19, od kojih je četvero bilo u samoizolaciji kao kontakt oboljele osobe. Riječ je o tri osobe iz Šibenika, dvije iz Knina, jednoj iz Vodica i jednoj iz Kijeva.
 
S današnjim danom broj oboljelih u našoj županiji popeo se na 27, od kojih je 9 u Šibeniku, 11 u Kninu, 4 na području Vodica i po jedna osoba u Tisnome, Drnišu i Kijevu. Dvije oboljele osobe su hospitalizirane na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.
 
Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 132 osobe, od kojih je 112 kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske nisu evidentirali kršenja mjera samoizolacije. Od jučer je testirano 84 osobe - istakli su iz stožera šibensko kninske županije

11:19 - Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 255 obrađenih testova sa područja Splitsko dalmatinske županije danas je 7 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju.

3 osobe su iz Splita, 1 osoba iz Solina, 1 osoba iz Vrgorca, 1 osoba iz Baške Vode i 1 osoba iz Klisa.  Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba dvije osobe iz Splita i osoba iz Baške Vode tesirani su u Zagrebu gdje se epidemiološki i obrađuju. 3 novooboljele osobe su kontakti prethodno oboljelih. 314 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Jedna covid pozitivna osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split, javlja Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

10:52 - U Karlovcu je jučer testirano 40 osoba, a jedan nalaz je stigao pozitivan. Riječ je o ženskoj osobi, kontakt ranije oboljele osobe. Danas će biti testirano 35 osoba, što je ukupno u Karlovcu 3252 testiranja. Od uzoraka uzetih jučer u Ogulinu, pristigla su 4 pozitivna nalaza. U tijeku je poduzimanje epidemioloških mjera te utvrđivanja kontakata oboljelih osoba. Što se tiče jučer oboljele osobe iz Ogulina, epidemiolozi su utvrdili 27 kontakata oboljele osobe te se iste nalaze pod mjerama samoizolacije - poručuju iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

 S današnjim je danom tako u Karlovačkoj županiji 26 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je u Karlovačkoj županiji trenutno 171 osoba.

10:31 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 3 nove pozitivne osobe na COVID-19 (1 osoba iz Županje, 1 iz Cerne,1 iz Borova). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 87, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno su u županiji 2 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 79 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3085. U samoizolaciji na području županije nalazi se 279 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji, iz sustava zdravstva, je 38 radnika (4 liječnika, 28 medicinskih sestara/tehničara i 6 nezdravstvenih radnika).

10:30 - Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je 148 uzoraka, od kojih su pet pozitivni na koronavirus. Jedna novooboljela osoba je iz Osijeka, jedna iz Višnjevca, a tri iz Đakova, gdje je od pojave virusa ukupno oboljelo 180 osoba. Ukupan broj aktivno pozitivnih na području županije sada je 259 osoba.

U KBC-u Osijek je hospitalizirano 24 pacijenta, jedan više nego dan ranije, a jedan pacijent je na respiratoru.

U samoizolaciji je od jučer 14 novih kontakta oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 724 osoba.

Ni jučer policija nije zaprimila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u jednoj od 37 samoinicijativnih provjera osoba nije zatečena na prijavljenoj adresi, u Osijeku.

10:03 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije testirana su 192 uzorka briseva na COVID-19, od kojih je devet pozitivnih.

Kod sedam osoba riječ je o uvezenim slučajevima, i to pet s područja Republike Srbije, jedan iz Republike Albanije, jedan iz Zagreba.

Jedna je osoba kontakt s već pozitivnom osobom. U jednom slučaju još je u tijeku epidemiološka obrada. Jedna od novooboljelih osoba zdravstveni je djelatnik Opće bolnice Pula koji se zarazio izvan bolničkog sustava.

10:00 – Još tri osobe pozitivne su na koronavirus i vezane su uz nedavno održano vjenčanje, a riječ je o mlađim osobama. Za sada se tako sedam osoba vezuje uz isto vjenčanje i u tijeku je testiranje osoba kod kojih su se razvili simptomi. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 130 uzoraka. U samoizolaciji je 217 osoba, a od početka epidemije aktivni nadzor istekao je za 4424 osobe.

U Općoj bolnici u Zadru na odjelu JIL COVID jedna je osoba na respiratoru i jedna je smještena na odjelu COVID 1.

Vezano uz novooboljele osobe i vjenčanje na kojem su te osobe bile, voditelj službe epidemiologije u Zadru dr. Alan Medić rekao je:

"Molim sve one koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima da se jave svom obiteljskom liječniku ili epidemiološkoj službi kako bi im se odredila mjera samoizolacije. Također molim sve ljude koji su bili na vjenčanju da se u idućim danima ponašaju odgovorno, što podrazumijeva izbjegavanje kretanja među ljudima, praćenje svog zdravstvenog stanja te, ako moraju izlaziti, obavezno nošenje zaštitnih maskica.“

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali  kršenje mjere samoizolacije.

9:13 – Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš gostovala je u Novom danu N1 televizije i komentirala porast broja zaraženih koronavirusom kao i mogućnost uvođenja strožih mjera.

"Brojke nisu sjajne, danas je 76 novozaraženih. To je porast, nije neočekivan, puls terena govori da možemo očekivati takav blagi porast", rekla je Bubaš, dodavši da su okupljanja raznih vrsta i s raznim povodima, smanjenje fizičkog razmaka i nepridržavanje propisanih mjera uvelike pridonijeli povećanju broja zaraženih.

9:08 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je 70 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji nalazi se 66 osoba te su četiri osobe hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 541 osoba. Ukupno je testirano 2449 osoba, na posljednjem testiranju bilo je 112 uzoraka te su dva uzorka pozitivna na koronavirus (COVID-19). Tijekom dana nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.

8:41 – Kako bi zaštitili svoje klijente od širenja bolesti u jednoj dubrovačkoj teretani na Facebooku i na vratima teretane objavili su kako sumnjaju na zarazu kod nekoliko članova te da će biti zatvoreni najmanje 15 dana. Navodno je i ova zaraza potekla sa svadbe koja je bila krajem lipnja u Zagrebu, gdje je bilo nekoliko Dubrovčana. Tako je jedan od posjetitelja svadbe, kako doznaje Dubrovački dnevnik, bio u kontaktu s osobom iz fitness-studija, gdje se također pojavila zaraza, javlja Dubrovački dnevnik.

8:40 – Prema podacima Stožera civilne zaštite u posljednja 24 sata na području Virovitičko-podravske županije testirano je 20 osoba. Njihovi su nalazi negativni. 

7:00 – Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu kako su veća okupljanja velik rizik za širenje virusa i da se treba pridržavati svih propisanih mjera te dodao kako se neće zabraniti takva okupljanja nego eventualno revidirati preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

"U zadnja dva tjedna imamo stalno nove izazove, prvo je to bio import iz nekih susjednih zemalja, zatim su to bili noćni klubovi, a sada su to obiteljska okupljanja i tu imamo veliki broj novooboljelih", rekao je Beroš gostujući u Dnevniku HRT-a.

Dodao je da nema razlike između vjenčanja, proslave krizmi, mature ili nečeg drugog i događanja poput sportskih natjecanja.

"Svako okupljanje gdje imamo više ljudi na okupu predstavlja određeni rizik", rekao je ministar Beroš.

"Sada razmatramo mogućnost mijenjanja, revidiranja preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se upravo odnose na ova okupljanja. Isto se odnosi na, recimo, vođenje evidencije, na mjerenje temperature prije samog održavanja takvog skupa. Isto tako potrebna je apsolutna dezinfekcija, ali i nadzor", pojasnio je Beroš i dodao da će, ako te mjere ne poluče rezultate, poduzimati neke druge potrebne mjere kojima će se nastojati ograničiti širenje virusa.

Capak: Nove preporuke do kraja tjedna

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je da će nove, oštrije preporuke do kraja tjedna biti gotove. "Nadamo se da će već ovaj vikend biti implementirane", istaknuo je za Dnevnik RTL-a te istaknuo da zasad neće biti smanjenja broja ljudi na svadbama.

Neće se zatvarati ni noćni klubovi koji su također bili žarište.

"Pažljivo pratimo situaciju, taj se broj smanjio, a s druge strane kontrole su urodile plodom pa nemamo više izvještaje da se nešto negativno događa ili da se ljudi ne drže mjera. S odlukom o zatvaranju na nacionalnoj razini ćemo pričekati", rekao je Capak.

Ključne riječi

Komentara 41

ZJ
Zjako
07:20 09.07.2020.

Okupljanja treba opet privremeno ukinuti, pogotovo noćni provod kojem je svrha zabava i nemaju svrhu ni potrebu. Obavezno maske u zatvorenom prostoru. Kad se smiri opet postupno otpuštati.

DM
drazen.muhvic
11:18 09.07.2020.

Hmmm??? Stižu oštrije preporuke??? To mu dođe kao da preporučiš kako se ne smije ići ako ti je crveno na semaforu, ali bez ikakvih kazni ako to učiniš. Toliko o preporukama...

BO
boovuu
13:43 09.07.2020.

U Hrvatskoj su jučer zabilježena 53 nova slučaja zaraze --------------------------------------------- kad se dozvoli odlazak u srbiju (šoping i nočne klubove).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije