Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Hrvatskoj 12.500 djece odrasta bez roditelja koji odslužuju zatvorsku kaznu

UNICEF je u suradnji s Ministarstvom i udrugom RODA osigurao opremu za videopozive u 13 kaznionica i zatvora te omogućio preuređenje prostora za posjete u njih sedam.
30. studenoga 2019. u 09:48 0 komentara 137 prikaza
Program "Neprekinute veze" u Kaznionici u Lepoglavi
Foto: Ivica Beti

U Kaznionici u Lepoglavi predstavljen je program "Neprekinute veze", namijenjen pružanju podrške djeci i mladima čiji su roditelji na odsluženju zatvorske kazne, a provode ga Ministarstvo pravosuđa i UNICEF uz podršku udruge RODA – Roditelji u akciji. U Hrvatskoj oko 12.500 djece godišnje odrasta bez jednog ili oba roditelja jer su u oni zatvoru.

Srđan Mlađan Vjenčanje u Lepoglavi Mlađanova poznanica: Znala sam da se ženi, uvjerena sam da nije više što je nekad bio

Djeca se u takvoj situaciji mogu osjećati napušteno i uplašeno, a kod neke djece to može uzrokovati emotivnu traumu, koja se može i pojačati kada nisu u mogućnosti razgovarati sa svojim roditeljima i održavati emotivan odnos s njima.

- Očuvanje obiteljske povezanosti i kvalitetnih obiteljskih odnosa tijekom izvršavanja kazne značajno doprinosi ublažavanju negativnih učinaka lišavanja slobode te se video-posjetom zatvorenicima-roditeljima omogućio kvalitetan kontakt s njihovom djecom i smanjile štetne posljedice odvojenosti. Kako bi zatvorenik mogao što kvalitetnije ispunjavati roditeljsku ulogu bilo je važno uspostaviti razne mogućnosti komunikacije i urediti okruženje u kojima će se ona odvijati, što smo, zahvaljujući suradnji s UNICEF-om osigurali - rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

PRAVA ZATVORENIKA Upravitelj Lepoglave o bračnim pogodnostima Srđana Mlađana: U početku ih nema...

UNICEF je u suradnji s Ministarstvom i udrugom RODA osigurao opremu za videopozive u 13 kaznionica i zatvora te omogućio preuređenje prostora za posjete u njih sedam. Financijska je vrijednost programa 649.000 kuna. Očekuje se da će u ovoj godini 800 djece koristiti mogućnost videposjeta. 

Što se to događa?
Severina odgovorila Igoru, a prozvala je i njegove roditelje Olju i Dragana
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.