Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Europi 47% zaraženih u svijetu, a u jednoj maloj državi gore nego i u Češkoj

U čak 21 zemlji Europe više od tisuću zaraženih za 24 sata, u devet i više od 10.000, a Island i Estonija jedini imaju manje od stotinu zaraženih
24. listopada 2020. u 11:34 9 komentara 5882 prikaza
The spread of the coronavirus disease (COVID-19), in Brussels
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Čak 231.396 ili 47% od broja rekordno zaraženih i u svijetu - 490.059, u protekla 24 sata zabilježeno je u Europi, gdje je i broj mrtvih najveći u drugom valu – 1980, što je 30% od ukupno umrlih u svijetu. I broj teško bolesnih u Europi dnevno raste za petstotinjak slučajeva, prema podacima Worldometera. Ali, unatoč tomu što virus buja u Europi kao nikad, stanje nije kao proljetos kad su recimo samo Francuska i UK danima imali više od po tisuću mrtvih, Francuska jedan dan 1437. U Europi je od početka pandemije potvrđeno 247.488 smrtnih slučajeva od COVID-19, a u svijetu 1,14 milijuna.

Zagreb: Testiranje građana na COVID-19 u Domu zdravlja Siget NOVI DNEVNI REKORD Daleko najgori dan: 2242 nova slučaja zaraze, preminulo 16 osoba

Dr. Tedros Adhan Ghebreyesud, generalni direktor WHO-a, jučer je novinarima priopćio kako se nalazimo u kritičnom trenutku pandemije, osobito na sjevernoj polutki: "Sljedećih nekoliko mjeseci bit će vrlo teško i neke zemlje su na opasnom putu", rekao je pozivajući lidere da odmah poduzmu mjere kako bi se spriječile nepotrebne smrti, spriječio kolaps zdravstvenog sustava i ponovno zatvaranje škola.

>> VIDEO Posljednje pripreme u KB Dubrava, bolnici prenamijenjenoj u Covid centar

Broj mrtvih u svijetu ima trend blagog porasta proteklih mjesec dana. Posljednja četiri dana više od po šest tisuća smrtnih slučajeva od COVID-19, a veći broj dnevnih žrtava od početka pandemije zabilježen je desetak puta, najviše 17. travnja 8515.

Već 11 dana broj zaraženih u svijetu je nikad veći od početka pandemije sve vrijeme iznad 300.000, a protekla tri dana iznad 400.000 da bi jučer svijet došao nadomak pola milijuna zaraženih u 24 sata. Krivulja rasta nikad nije bila strmija. SAD je jučer imao rekordan dnevni porast zaraženih od 81.210 slučajeva, ali broj smrtnih slučajeva i dalje je ujednačen. Za razliku od srpnja i kolovoza kad nisu imali manje od tisuću mrtvih dnevno, u listopadu samo jednom su imali više od tisuću žrtava.

KORONAVIRUS U HRVATSKOJ Liječnik iz klinike Dr. Fran Mihaljević: Djelatnici su umorni, a problem je i potrošni materijal

Od europskih zemalja koje broje stanovnike u stotinama tisuća jedino Island i Estonija nisu jučer imali troznamenkasti porast broja zaraženih iako i islandskih 40 slučajeva u odnosu na broj stanovnika u Hrvatskoj bi odgovarao broju od petstotinjak novozaraženih, a estonskih 53 bilo bi oko 170 slučajeva. U 21 europskoj zemlji jučer je broj zaraženih bio veći od tisuću, a tri zemlje s najmanje stanovnika među njima su Hrvatska, Slovenija i BiH.

>> FOTO Policijski sat u Sloveniji

The spread of the coronavirus disease (COVID-19), in Brussels
1 / 9
Slovenia starts a nightly curfew from 9 p.m. to 6 a.m as to curb the rising of the coronavirus disease (COVID-19) cases in the country, in Ljubljana Police officers check the documents of a man as Slovenia starts a nightly curfew from 9 p.m. to 6 a.m as part of a state of emergency called to curb the rising of the coronavirus disease (COVID-19) cases in the country, in Ljubljana, Slovenia, October 20, 2020. REUTERS/Borut Zivulovic BORUT ZIVULOVIC

U devet zemalja jučer su imali više od 10.000 zaraženih s tim da je i 10. Nizozemska imala 9996. Francuska je i jučer imala rekordnih 42.032, ali u omjeru na broj stanovnika stanje je i dalje najgore u Češkoj, kojoj se približila Belgija, pa slijede Luksemburg i Slovenija, a zatim Hrvatska. Doduše, trenutno najveće žarište je Andora premda oni objavljuju dvodnevne podatke, jučer 227 zaraza na svega 77.304 stanovnika, što je s dnevnim prosjekom od 113 zaraza u omjeru na broj stanovnika čak i malo gore nego u Češkoj, dok bi Hrvatska s tim omjerom imala oko 5800 zaraženih.

CORONA VIRUS CHR CITADELLE LIEGE NOVO BOJIŠTE Je li ovaj grad novi Bergamo? Liječnici na prvoj crti bijesni: 'Gubimo. Pretrpani smo'

Od većih europskih zemalja relativno najbolje je stanje u Finskoj premda i oni u listopadu imaju 11 dana s više od 200 zaraženih dok su u travnju samo dvaput prešli tu granicu. Norveška s 300 novozaraženih samo je jednom imala veći porast broja zaraženih. Grčka i Bjelorusija relativno dobro stoje sa 841 i 787 novozaraženih. Premda i Srbija proteklih dana bilježi rekordne poraste, i kod njih je stanje u usporedbi s drugim zemljama i dalje odlično. I Danska je došla do rekordnog porasta od 859 novozaraženih, ali je posljednja zemlja s više od pet milijuna stanovnika koja je jučer imala manje od tisuću novozaraženih.

Švedska vikendom ne objavljuje podatke, ali su protekla tri dana imali 1293, 1575 i 1255 zaraženih, a 7 mrtvih u danu nisu imali od 21. srpnja.

Sljedećih dana će se zbog smanjenog broja testiranja i neobjavljivanja podataka vikendom u nekim zemljama neće znati stvarno stanje na globalnoj razini. 

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • nečešrazbojniče:

  U devet zemalja jučer su imali više od 10.000 zaraženih na 500 milijuna stanovnika EU nije loše. Gripa to radi bolje i brže.

 • nebitnoime:

  Pojacali 5G

 • Avatar 1ofthem
  1ofthem:

  Naslov pisalo gulugulu translate ja ne znalo pisalo hrvasko , samo širilo paniko u hrvacko ja dobilo