Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
biskupi o eu

U EU ne smijemo ući na koljenima, bez "osobne iskaznice i prtljage"

Bozanić
Antonio Bronić
22.03.2010.
u 11:56

U Europi nismo stranci. Prepoznatljivi smo po vlastitom imenu, po kojem nas i drugi prepoznaju, a tako prepoznati na taj se poziv s ponosom odazivamo, poručuju biskupi.

U Europsku uniju ne smijemo ući na koljenima, poručili su hrvatski biskupi u svom pismu povodom pristupnih pregovora za ulazak Hrvatske u EU, koje je u ponedjeljak crkveni vrh u najjačem sastavu (Srakić, Bozanić, Devčić, Puljić) predstavio na zagrebačkom Kaptolu. “Poznato je da se nekoga cijeni po tome koliko sam do sebe drži. Stoga je važno da uspravno i dostojanstveno uđemo u suvremeno zajedništvo europskih naroda. Treba razgovarati s velikima s načelnih polazišta a nikad na koljenima, svjesni da smo tijekom povijesti dali ne samo značajan obol europskoj znanosti i kulturi nego i obrani europske civilizacije od stranih osvajača”, poručuju hrvatski biskupi, s tim da je nadbiskup Srakić odbacio tezu da su biskupi euroskeptici.

“Doista, nismo ovdje od jučer. U Europi nismo stranci. I nismo bez "osobne iskaznice i osobne prtljage". Prepoznatljivi smo po vlastitom imenu, po kojem nas i drugi prepoznaju, a tako prepoznati na taj se poziv s ponosom odazivamo. Samo takvi, s vlastitim imenom i identitetom, kulturom i poviješću, možemo s drugima, u međusobnu uvažavanju i poštivanju, izgrađivati novi europski dom, utemeljen na istini o čovjeku”, poručuju biskupi i dodaju da im stoga nije svejedno kakva će nova Europa biti, hoćemo li u njoj moći prepoznati sebe, svoju prošlost i sadašnjost, ali i s povjerenjem i nadom gledati u budućnost. Od hrvatskih političara očekuju da jasno definiraju i brane nacionalne interese i integritet zemlje, a od političkih stranaka da će razlikovati stranačke od opće nacionalnih interesa, slažući se i ujedinjujući u zaštiti ovih posljednjih. “Očuvanje baštine, jezika, običaja, povijesne istine, prirodnih i drugih bogatstava, odnosno svega što čini naš narodni identitet, ne smije u vremenu sveopće globalizacije biti prepušteno slučaju, niti samo brizi nekih, nego zahtijeva plansko i ciljano djelovanje, u koje će biti uključeni svi članovi našeg društva i naroda, od pojedinaca do najviših predstavnika kulturnoga, prosvjetnoga, gospodarskoga i političkoga života”, kažu biskupi.

“Kojima su povjerene veće odgovornosti, od njih se i više traži. U tome smislu se od nositelja vlasti s pravom zahtijeva da odlučno brane interese vlastitog naroda i građana, posebice radnika, poljoprivrednika i najsiromašnijih članova društva, a od pregovarača s Europskom unijom da nikad ne gube iz vida našu konkretnu situaciju, tražeći i ustrajući u okviru pregovora na rješenjima koja će biti najmanje bolna i traumatična za pojedine kategorije građana i za društvo u cjelini”, poručili su biskupi hrvatskim političarima. Oni konstatiraju kako se u posljednje vrijeme i u Hrvatskoj promiče neka čudna i bolesna mržnja na samu sebe. “Dok se s puno razumijevanja pokušava otvoriti vrijednostima izvana, istodobno se ostavlja dojam kao da se omalovažava vlastite. Od vlastite se povijesti ističe samo ono što je vrijedno žaljenja, a ne ono što je veliko i čisto. Multikulturalnost, koju se strastveno i trajno podupire, pokatkad je iznad svega napuštanje i poricanje onoga što je vlastito, bijeg od vlastitih vrjednota.

No istinska multikulturalnost ne može opstati bez zajedničkih nepromjenjivih veličina, bez orijentacijskih točaka koje polaze od vlastitih vrijednosti”, kažu biskupi. Oni  poseban naglasak stavljaju na zaštitu braka i obitelji (dakle, protiv homoseksualnih "bračnih zajednica"), nedjelje kao “dana posvećena čovjeku, obiteljskomu zajedništvu, njegovanju obiteljskih i prijateljskih veza, razonodi i odmoru, kulturnom i duhovnom uzdizanju” i protiv su uklanjanja vjerskih obilježja iz javnoga života. “Ni kao vjernici ni kao pripadnici hrvatskoga naroda, čije je duhovno i kulturno biće opečatilo kršćanstvo, ne možemo se s time složiti. Zato, slijedeći stavove rimskih prvosvećenika, ističemo da nam je kao vjernicima i narodu s dubokim kršćanskim korijenima prihvatljiva laička država i laička Europska unija, ali ne ideološki laicizam koji Bogu i Crkvi oduzima pravo javnosti”, poručili su hrvatski biskupi u svome dokumentu, često citirajući dvojicu papa, Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., jer je ideja u EU kršćanska ideja.

Komentara 24

AN
anye325
13:11 22.03.2010.

Odlicno gospodine Bozanicu.Mali narodi nesmiju klecati na koljenima pred velikima i Europom.U Evropu ali slobodni i ravnopravni sa svim clanicama EU.Nikad ne pokazati nekakvo podanistvo pred vecim Europskim narodima.Tako se trebaju ponasati Hrvatska i sve ostale manje Europske zemlje.

OB
-obrisani-
13:13 22.03.2010.

Steta je jedina da je crkva zakasnila i nije reagirala dovoljno jasno za vrijeme predsjednicke kampanje. Pa su Hrvati dobili lijevog i crvenog predsjednika umjesto domoljubne opcije.

DO
doktorica
15:56 22.03.2010.

Mi smo već na koljenima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije