Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba s poplavama

Dodik ne želi suradnju sa Sarajevom, za pomoć moli Putina

Milorad Dodik
Foto: Dejan Moconja/PIXSELL
1/7
21.05.2014.
u 21:05

Predsjednik Republike Srpske će u Moskvi tražiti od ruskog predsjednika da pomogne u saniranju posljedica poplava. S druge strane, Ministarstvo sigurnosti BiH navodi da se dosad nije uspostavila prava komunikacija sa RS-om oko koordinacije aktivnosti obrane od poplave.

"Bezuspješno se pokušavaju prikriti vlastiti neuspjesi i pogrešne procjene i odluke vlasti Republike Srpske da se i nakon brojnih poziva prema nadležnim institucijama RS-a ne uspostavi komunikacija s Operativno-komunikacijskim centrom BiH 112."

To je stav Ministarstva sigurnosti BiH, koje je time, prenosi Dnevni avaz, odgovorilo na prozivke šefa Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića, kako se "vlasti u BiH ponašaju kao da su poplave u Mongoliji."

Radojičićeve je komentare bh-ministarstvo stoga ocijenilo neutemeljenima, podsjećajući da nikad nije u potpunosti ostvarena komunikacija sa civilnom zaštitom RS-a.

I dok gotovo cijela BiH grca pod vodom, šef Republike Srpske Milorad Dodik zaputio se u Moskvu, na Ekonomski forum, pišu banjolučke Nezavisne novine.

U Rusiji će se sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom, od kojega će zatražiti pomoć za saniranje posljedica poplava u RS-u.

- Putina ću izvijestiti o ovoj situaciji i vidjeti na koji način i što može napraviti na dugoročnoj podršci Republici Srpskoj u ekonomskom i financijskom smislu - objasnio je Dodik.

Leševi životinja

Nakon što su velike poplave pogodile BiH, gradovima u toj zemlji sada se počeo širiti smrad te prijete epidemije. Put od Maglaja do Doboja nakon što se povukla voda, sada je poplavljen smećem, a temperature više od 20 stupnjeva Celzijusa sada dodatno pogoršavaju situaciju, javlja Klix.ba. Stanovnici Doboja ogorčeni su zakašnjelom reakcijom vlasti. – Slušali smo medije, naš gradonačelnik nije se udostojio tri dana obratiti se svojim građanima. Javio se tek treći dan. To je poražavajuće za ovaj grad. Za razliku za ostalih gradonačelnika, njega nije bilo tu – rekao je Dragan Erletić iz naselja Pijeskovi za Klix.ba i dodao kako su bili prepušteni sami sebi.

Veterinarski fakultet Sarajevo formirao je krizni stožer i aktivirao svoju veterinarsku službu koja djeluje u sastavu federalne uprave civilne zaštite.

– Od danas će stručni tim Veterinarskog fakulteta obilaziti ugrožena i pogođena područja, kontaktirati s lokalnim veterinarskim organizacijama i stožerima CZ, izvršiti uvid u stanje na terenu i predlagati konkretne mjere. Prva mjera odnosi se na leševe životinja koji moraju biti propisano neškodljivo uklonjeni u jame, s obzirom na to da kapaciteti spalionica koje postoje u CZ nisu dovoljni, a te spalionice  namijenjene su za male leševe (perad, ovce), rekao je jučer dekan tog fakulteta Nihad Fejzić. Nalazimo se u kritičnoj fazi. Apeliramo na sve koji nam mogu pomoći da to naprave odmah jer već sutra može biti kasno. Sav stočni fond u Domaljevcu je uništen, pojedine lešine već su se počele raspadati i prijete nam zaraze. Mi nemamo kapaciteta i nismo opremljeni da sami riješimo ovaj problem – kazao je načelnik općine Domaljevac-Šamac Željko Josić. Iz civilne zaštite navode kako je u Bosanskom Šamcu golemi broj životinja stradao na području cijele općine te da mrtve stoke ima po cijeloj općini. U tijeku je dezinfekcija i zbrinjavanje leševa stoke, a prema dostupnim informacijama, mali broj stoke je spašen, većina je potopljena. Leševi će se zakopavati u duboke rupe.

Timovi na terenu

Stručni timovi idućih dana obići će mjesta Nemilu, Željezno i Topčić Polje, Zavidoviće, Maglaj, Doboj. Druga ekipa ide u Posavinu, u Orašje i Odžak i okolna mjesta do kojih se bude moglo doći. Treća ekipa obići će Tuzlansku županiju – Kalesiju, Živinice, Kladanj… Od bolesti koje prijete stanovništvu, ali i životinjama, Fejzić napominje antraks čije su spore, kojih i inače ima u tlu, rasute svuda. One su smrtonosne i za životinje i za ljude, a sada su ondje gdje ih nikada nije bilo i ne bi trebalo biti. Ističe da je hitno potrebno cijepljenje svih životinja kako bi bile imune i da se antraks ne bi prenio na ljude. Od ostalih bolesti, dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić upozorava i na rizike od trbušnih infekcija. – Prijete leptospiroza i druga oboljenja, no mi smo spremni priskočiti u pomoć. Kao dio civilne zaštite Federacije BiH, stavili smo sve svoje potencijale na raspolaganje. Naš laboratorij besplatno će raditi sve analize hrane i tekućine koja se distribuira u ugroženim područjima, posebno u humanitarnim središtima, kaže Fejzić.

Nakon poplave eksplodirala mina

Nakon što su poplave pomaknule minsko polje, na području Distrikta Brčko danas je došlo do do eksplozije mine, javlja Al Jazeera Balkans. Na sreću, u eksploziji nitko nije ozlijeđen.

Stanje na području Bosanske posavine danas ujutro je stabilizirano nakon što su helikopteri prebacivanjem materijala uspjeli zaustaviti prodor vode kroz nasip uz Savu pokraj mjesta Kopanice. Tijekom dana radit će se na učvršćivanju nasipa. Vidovica i Kopanica i dalje su pod vodom, a na području Šamca voda se, iako vrlo sporo, nastavlja povlačiti.

Objekte u Tuzlanskom kantonu ugrožavaju klizišta. Do sada ih je evidentirano 2556, a ugrožena su 2795 objekata. Također je u navedenom kantonu evakuirano više od 1800 ljudi.

Zatvorenici pobjegli iz zatvora u Orašju

Poplave su iskoristili i zatvorenici zatvora u Orašju, javlja Klix.ba. Njih 19 pobjeglo je u utorak navečer iz zatvora nakon što je poplavljen.

MUP Posavskog kantona izvijestio da su svi koji su pobjegli uhićeni. Dodali su da su zatvorenici pod policijskim nadzorom upućeni u Kazneno-popravni zavod u Zenici.

U Općini Donji Žabar voda poplavila više od stotinu kuća

U Općini Donji Žabar u BiH stanje se jučer pogoršalo te je voda poplavila više od stotinu kuća, prenosi Al Jazeera BalkansUprava civilne zaštite RS priopćila je jučer navečer da je voda koja je prije toga bila u opadanju u nekoliko sati narasla iz neobjašnjivih razloga. U Banjoj Luci jučer je dezinficirana gotovo polovica objekata u područjima s kojih se povukla voda, a na nekim mjestima provodi se deratizacija. Potvrdio je to za Srnu gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, prenosi Al Jazeera Balkans. Danas bi trebala početi dezinsekcija komaraca i mušica u priobalju, a radi se i na odvozu smeća. Inače, broj država članica NATO-a i njihovih saveznika koji šalju pomoć toj zemlji popeo se na 21. Prema riječima Andersa Fogha Rasmussena, glavnog tajnika NATO-a u BiH se šalju helikopteri, čamci, spasilačke ekipe, pitka voda i druga pomoć.

BiH ima problema i s klizištima. Na YouTubeu se pojavila snimka iz zeničkog sela Kasapovići na kojoj je prikazano aktiviranje klizišta zbog kojeg se urušila kuća, javlja Klix.baKuća je potpuno uništena u samo nekoliko trenutaka, a njezin vlasnik evakuiran je prije urušavanja.

Snimka je snimljena 19. svibnja oko 15 i 30 sati.

>> Banke ispraznile bankomate? Krizni stožer: Ne ponašajte se kao idioti 

>> Priroda izvršila neviđenu agresiju. Za obnovu regije potreban Marshallov plan

Komentara 30

KA
karambita
09:06 21.05.2014.

Kako moze voda narasti iz neobjasnjivih razloga ???? Ne pisite vise ovakove gluparije

KO
Kora
21:48 21.05.2014.

To je ono što govorim: nije poplava što je poplava - katastrofa pokreće stvari, pa tako Dodik ode Putinu. U prijevodu: destabilizacija BiH. Vidjet ćemo što će biti kod nas.

TU
tukitoki
21:18 21.05.2014.

jel moze amerika da napravi dejton 2, ako ne moze li jos jedan potop da salje dodika u rusiju, ili sibir? je ocito je da on izigrava nesto sto nije u drzavi B i H

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije