Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mladi i poduzetni


U biznis s GSM vagom za med i bežičnim navodnjavanjem

davor mlinarić
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
1/4
07.07.2012.
u 08:00

Na natječaj namijenjen mladima, da ne kažemo još “zelenim” poduzetnicima, studentima i drugima koji se tek planiraju baviti biznisom, stiglo je dvadeset zanimljivih ideja.

– Bratić i ja osnovali smo tvrtku koja se bavi obnovljivim izvorima energije. Unatoč nagovaranjima, čak i rodbine, da u ovo krizno doba ne idemo u poduzetničke vode, uložili smo 20.000 kuna. Ako sad, kad smo još mladi, nešto ne pokušamo i ne riskiramo, za deset godina bit će prekasno – kaže Bojan Mlinarić (31). On je s godinu dana mlađim bratićem Davorom osnovao poduzeće Sol-idea koje radi u Tehnološko-inovacijskom centru u Čakovcu. Da su na dobrom putu, dokaz im je druga nagrada na natječaju za najbolji poslovni plan, što ga je raspisala Regionalna razvojna agencija Redea iz Čakovca. Na natječaj namijenjen mladima, da ne kažemo još “zelenim” poduzetnicima, studentima i drugima koji se tek planiraju baviti biznisom, stiglo je dvadeset zanimljivih ideja. Mlinarići su nagrađeni za pčelarsku vagu sa GSM-modulom i solarnim napajanjem, koja pčelarima omogućuje stalni nadzor nad košnicama.

Nove vage od jeseni

Bojan je po struci prvostupnik cestovnog prometa, a bratić mu je student elektrotehnike. Suvlasnici su svatko sa 50 posto udjela. U tvrtki još nema ni jednog zaposlenog, no to bi se trebalo promijeniti možda već od jeseni kad bi trebali početi proizvoditi vage. Računaju na povoljan kredit jer banka s kojom surađuju ima program za tzv. zelene projekte.

– Prototip je pri kraju i pokaže li se dobrim, mogla bi startati i proizvodnja. Pčelari se već zanimaju za vagu, a u razgovoru s njima došli smo i na ideju da izradimo nešto takvo – kaže Bojan. Davor i Bojan nemaju svoje tvrtke. Bojan radi u turizmu, a Davor se bavi servisiranjem vaga. Ako posao krene, osamostalit će se.

Prvo mjesto na natječaju pripalo je skupini mladih koji su osmislili bežično i automatsko određivanje početka i rokova navodnjavanja poljoprivrednih kultura.

Za kredit debela hipoteka

– Prototip je izrađen, slijedi nam testiranje i početak proizvodnje. Nemamo dovoljno kapitala jer radimo na druga dva projekta pa proizvodnju planiramo za iduću godinu – dodaje voditeljica pobjedničkog tima Irena Kipke (26).

Treća nagrada otišla je mladim autorima internetske platforme “Odaberi Sport”, koja objedinjuje funkcije tražilice i portala.

– U Hrvatskoj nema povoljne poduzetničke klime, još prolaze veze i poznanstva. Premalo je “poslovnih anđela” koji su spremni financijski pomoći poduzetnicima početnicima, a za kredit u bankama treba imati debelu hipoteku – kaže Boris Bistrović (37) iz trećenagrađenog tima.

Komentara 4

MT
mtoplak2
08:58 07.07.2012.

Bravo,samo tako naprijed.Još kada bi bilo više kvalitetnijih subvencija i beneficija te se sve brže odvijalo,kao i da se tvrtka d.o.o. može "otvoriti" za mnogo manje od sadašnjih cca 25.000,00.-Kn (a šta se sve nagoviješta već unazad nekoliko godina, ali nikako da zaživi) bilo bi predobro.Imamo jako mnogo pametnih ljudi,svih uzrasta. Treba se vlada više okrenuti i pomoći poduzetništvu i privatnome sektoru..."malome gospodarstvu".

IN
InfoMan
10:37 07.07.2012.

Samo naprijed! Treba Linicu ovaca za striganje. Tih 25000 kn kaj ste dali za papire tek je pocetak. Sada vam krece deracina raznim parafiskalnim nametima, blokadama ako slucajno ne uplatite dace drzavi, a slijedece godine (ako prezivite) placanje predujma porezaza na dobit (unaprijed date drzavi novac da nemate pojma kako ce biti). Pa ce vam onda doci inspekcija i odrati globetine na najmanje sitnice i tako dalje. Ocemo sada preci na banku koja vam ne zeli dat novac jer ne poslujete? Ocete biti dovoljno "pametni" pa vlastitu nekretninu stavit pod hipoteku ili vlastiti novac ubacit u firmu? Spominjete andjele. Je znate da ti "andjeli" za par desetaka tisuca uzimaju 50, 60% firme?

KO
kobidrugibio
12:25 07.07.2012.

zar nisu rekli da GSM signal smeta pcelama???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije