Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON MINULE OPASNOSTI

U Beču novi sumnjivi slučaj, kineska stjuardesa nije zaražena koronavirusom

grad Beč
Foto: GettyImages
1/3
VL
Autor
Snježana Herak
27.01.2020.
u 07:10

Poznata austrijska stručnjakinja za virusna oboljenja na Bečkom medicinskom Sveučilištu Judith Aberle je rekla da osoba kao sumnjivi slučaj mora imati visoku tjelesnu temperaturu, kašalj i probleme s disanjem

Direktor Bečkog bolničkog saveza (KAV) Michael Binder izvijestio je u nedjelju kasno navečer austrijsku javnost u TV-emisiji ORF-a „U centru“  da kod kineske državljanke, stjuardese koja je u subotu navečer dopremljena u bečku bolnicu Kaiser Franz Josef (KFJ) pod sumnjom da je zaražena koronavirusom "nije potvrđena infekcija“ navedenim virusom.

I kada su već mnogi odahnuli da je minula opasnost, dr. Binder je istakao kako se je u nedjelju prijepodne u Beču pojavio novi sumnjivi slučaj zaraze koronavirusom.

Riječ je o kineskoj državljanki koja živi u Austriji, a bila je na odmoru u smrtonosnim virusom zahvaćenom području u Kini. Napomenuo je kako se pacijentica nalazi u izolaciji u jednoj od bečkih bolnica i da će konačni rezultat da li je zaražena koronavirusom biti objavljen u ponedjeljak.

Prvotno je u nedjelju popodne na konferenciji za novinare najavljeno da će u ponedjeljak u toku dana biti objavljen  konačni rezultat da li je kineska stjuardesa koja je dva dana boravila u Wuhanu, zaražena koronavirusom, no kako se je dr. Binder požurio s objavom već u nedjelju kasno navečer, u ponedjeljak se očekuje objava rezultata vezanog od novi sumnjivi slučaj koronavirusa u Beču.

Dr. Binder je pred TV-kamerama pohvalio brzinu testiranja i izvrsnu pripremljenost nadležnog medicinskog i ostalog pratećeg osoblja u Beču za takvu situaciju.

"Prije svega želim zahvaliti timu Centra za virologiju Bečkog medicinskog Sveučilišta, koji je izuzetno brzo proveo testiranje i tako doprinio važnom pitanju sigurnosti“, rekao je Binder.

Već na novinskoj konferenciji u nedjelju poslijepodne liječnica bečke bolnice KFJ Christiane Hagenauer je za kinesku stjuardesu rekla da je „danas subjektivno i objektivno dobro“. Napomenula je kako su osobe koje su bile u kontaktu sa stjuardesom, kao primjerice članovi zrakoplovne posade, prema priopćenju Ureda za zdravstvo Grada Beča, „bez simptoma“, koji bi ukazivali na zarazu koronavirusom.

Poznata austrijska stručnjakinja za virusna oboljenja na Bečkom medicinskom Sveučilištu Judith Aberle je rekla da osoba kao sumnjivi slučaj mora imati visoku tjelesnu temperaturu, kašalj i probleme s disanjem. Napomenula je da se je u međuvremenu pojavila sumnja da se koronavirus prenosi i kapljičnom infekcijom. Dodala je kako inkubacija traje 14 dana.

Austrijski mediji izvještavaju kako je bečka zračna luka Schwechat uvela „povećane mjere opreza“. Navode kako vezano uz novonastalu situaciju širenja koronavirusa iz Kine i u Europu, austrijski će se ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer u ponedjeljak sastati sa svojim kolegama ministrima i stručnjacima Ministarstva zdravlja te Ministarstva vanjskih poslova, kako bi razgovarali o preventivnim mjerama opreza.

Ministar Nehammer je poručio Austrijancima kako "trenutačno u Austriji nema razloga za zabrinutost"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije