Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTEGRACIJA

U Austriji je svaki peti stanovnik stranog porijekla

austrijska zastava,austrija
Thomas Muncke/DPA/PIXSELL
06.08.2013.
u 13:55

U Austriju je prošle godine doselilo 140 tisuća stranaca, a iz nje je odselilo 96 tisuća. Više od polovice doseljenika bilo je iz zemalja Europske unije

U Austriji sa 8,3 milijuna stanovnika, njih 19 posto ili 1,58 milijuna stranog je porijekla, stoji u godišnjem izvješću o integraciji stranaca u austrijsku sredinu koji su u utorak u Beču predstavili državni tajnik za integraciju Sebastian Kurz i voditelj stručnog Integracijskog vijeća Heinz Fassmann.

Izvješće je pokazalo kako danas gotovo svaka peta Austrijanka ili Austrijanac potječe iz doseljeničke obitelji. Od 1,58 milijuna stanovnika stranog porijekla čak tri četvrtine pripada tzv. prvoj doseljeničkoj generaciji, rođenoj u inozemstvu.

U Austriju je prošle godine doselilo 140 tisuća stranaca, a iz nje je odselilo 96 tisuća. Više od polovice doseljenika bilo je iz zemalja Europske unije. Kad je riječ o obrazovanju i snalaženju na tržištu rada, imigranti, posebice oni niže obrazovani, i danas su u bitno lošijoj poziciji nego austrijski građani koji nisu stranog porijekla. Na 18 posto nezaposlenih stranaca sa završenom osnovnom školom dolazi 14 posto Austrijanaca. U toj skupini građana postoji veća opasnost od zapadanja u siromaštvo jer uz besposlicu mnogi stranci nemaju riješeno ni stambeno pitanje. Samo 25 posto doseljeničkih domaćinstava ima unajmljen ili vlastiti stan, dok među građanima koji nisu stranog porijekla ta je brojka dvostruko veća i iznosi 55 posto.

Ankete su pokazale da Austrijanci smatraju da integracija stranaca u austrijsko društvo loše funkcionira. Kao potvrdu tome navode podatak kako je samo 52 posto doseljenika izjavilo da se u Austriji osjeća kao kod kuće. Prije dvije godine „domaćima“ u ovoj alpskoj zemlji osjećalo se je tek 42 posto stranaca. Najbolje se i najlakše u austrijsko društvo integriraju mladi doseljenici. Njih čak 91 posto tvrdi da se u Austriji osjeća kao kod kuće.

Najteže se integriraju stranci turskog porijekla. Veću pripadnost Turskoj nego Austriji osjeća njih čak 54,3 posto ili više od svakog drugog. U odnosu na 61 posto prije dvije godine, stanje se postupno popravlja. Problemi većine stranih doseljenika u Austriji potječu još iz gastarbajterskih vremena 70-tih godina prošlog stoljeća, kada strani radnici nisu poticani da izađu iz vlastitih geta i integriraju se u austrijsko društvo.

Nadležni austrijski dužnosnici na predstavljanju najnovijeg Izvješća rekli su kako se integracijska klima u Austriji popravlja i da je, posebice u posljednje vrijeme „jako poboljšana“. Državni tajnik Kurz istaknuo je značaj sustavnog vođenja integracijske politike i projekta „integracija od početka“, napomenuvši kako će ubuduće oni koji dobiju dozvolu useljenja u Austriju već na početku biti informirani o svim svojim pravima i obvezama.

>> Kohl je još 1983. planirao vratiti u Tursku polovicu gastarbajtera

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije