Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Americi zahvaljuju kad tražiš pomoć

09. travnja 2002. u 00:00 16 prikaza

Zaista sam vam zahvalna što je moj komentar o hiperinflaciji carina pod naslovom "Dokad carina skuplja od dara" objavljen 3. travnja u Večernjaku, koji redovito čitam na Internetu kao glavnu vezu s domovinom. Pitam se, doduše, hoće li slične primjedbe ikada imati ikakvog utjecaja na hrvatsku državu, njezine uprave i ministarstva?

Više sam se puta uvjerila kako efikasno funkcionira američki sustav i čini sve da zaštiti svoje građane. Dovoljno je kontaktirati svojeg predstavnika u Kongresu i u roku 24 sata imate odgovor i rješenje, uz zahvalu što mu pružate priliku da vam pomogne. U Hrvatskoj, čini se, odgovorni čine sve da zaštite sami sebe. Bez obzira koja je stranka ili koalicija na vlasti. Tužno i obeshrabrujuće za dijasporu koja se želi vratiti u domovinu.

više

9. travnja

ROĐENDAN POZNATIH

CHARLES BAUDELAIRE (1821.) - francuski pjesnik, kritičar, prevodilac i esejist, rođen u Parizu

VJEKOSLAV BRAJDIĆ (1925.) - petrograf, sveučilišni profesor, rođen u Skradu

ZLATKO ČEPO (1934.) - povjesničar, rođen u Beloj Crkvi

KESHIA KNIGHT PULLIAM (1979.) - američka TV i filmska zvijezda (Coby show), rođena u Newarku, New Jersey

PJEŠČANI SAT

1864. - rodio se u Zagrebu Juraj ČAČKOVIĆ VRHOVINSKI, društveni djelatnik. U vojnoj službi napredovao je do čina pukovnika (1916.). Nakon umirovljenja posvećuje se gospodarskom i društvenom radu. Najveću djelatnost razvio je u Društvu kućevlasnika i zemljoposjednika u Zagrebu, gdje je bio član Upravnog odbora te predsjednik Društva. Godine 1922. osnovao je Gospodarstvenu zadrugu kućevlasnika u Zagrebu, a kasnije je osnivač još niza sličnih udruga u Hrvatskoj i Kraljevini SHS. Za svoje zasluge imenovan je 1930. gradskim zastupnikom.

1936. - umro je u Trnovcu Karlo BRKLJAČIĆ, narodni zastupnik, rođen 1869. u Gospiću. Svojom političkom djelatnošću svratio je pozornost režima. Ubio ga je iz zasjede plaćeni ubojica i pripadnik četnika Stipan Pejnović. Nakon ubojstva seljaci samoborskog kotara napali su četničku grupu koja se sklonila u dvor bivšeg bana Antuna Mihanovića u Kerestincu, pri čemu je ubijeno 6 četnika.

DOGODILO SE

1241. - Mongolski knez Batu, unuk legendarnog Džingis-kana, pobijedio je kod Liegnitza njemačko-poljsku vojsku koju je vodio vojvoda Heinrich II. od Donje Šlezije. Iznenadni udar brze konjice iz Azije zaprepastio je kršćanski Zapad.

1667. - U Salonu du Louvre u Parizu otvorena je prva umjetnička izložba na svijetu. Prema želji kralja Louisa XIV. priredba Academie francaise se obnavljala svake godine.(M. Bo.)

IMENDANI

Hugo

Hugo je kratica njemačkoga imena Hubert. Ima nekoliko svetaca koji se tako zovu i većina ima spomendan u travnju. Na današnji je dan spomendan sv. Huge, benediktinca i nadbiskupa grada Rouena (zapadno od Pariza). Rođen je 680. godine, a umro 730. godine. (Ž.)

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas