Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tužitelj Rappe: Mito je 1,6 milijuna eura, ali nema dokaza da ga je netko u RH primio

Novac za mito prvo je prebačen na Riedlov račun, a potom na Wolfov, i tu mu se gubi svaki trag
17. veljače 2015. u 19:18 56 komentara 3619 prikaza
patria
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Putovanje na Tajland bio je šlag na torti od milijuna eura – tako su smatrali menadžeri finske Patrije kad su s austrijskim posrednicima Wolfgangom Riedlom i Walterom Wolfom od 2005. kovali planove o podmićivanju hrvatskih dužnosnika kako bi osigurali da Hrvatska vojska kupi njihova oklopna vozila.

Uvjetna kazna

Sunce i plaže bili su dodatak novčanom aranžmanu namijenjenom direktoru tvrtke “Đuro Đaković” Bartolu Jerkoviću. Ostali Hrvati morali su se zadovoljiti novcem, i to manjom svotom od Jerkovićeve. Dok su direktoru Đure Đakovića namijenili dva posto, ostali – a riječ je o tadašnjem predsjedniku Stjepanu Mesiću, Franji Gregoriću, čija se imena, za razliku od Jerkovićeva, nisu izrijekom spomenuta u prijepiskama Finaca i Austrijanaca, već su do njih istražitelji došli preko svjedoka, te o još jednoj osobi čiji identitet nisu mogli utvrditi – dobili bi po jedan posto svote na koju je finski sud stavio zabranu objave u presudi izrečenoj u ponedjeljak protiv trojice bivših menadžera Patrije.

Izvršni potpredsjednik Heikki Hulkkonen i predstavnik za Hrvatsku Reijo Niittynen osuđeni su na uvjetnu kaznu od 20 mjeseci, a Patria je osuđena na plaćanje 297 tisuća eura. Tužiteljstvo je tražilo dvije godine zatvora, što bi osiguralo izdržavanje kazne jer se u Finskoj u pravilu zatvorske kazne kraće od dvije godine zamjenjuju uvjetnima, ali je sud kaznu smanjio jer se suđenje oteglo zbog smrti suca. Direktor prodaje Tuomas Korpi oslobođen je optužbi. Tako nam objašnjava finski državni odvjetnik Jukka Rappe, napomenuvši da finska istraga nije dokazala, a nije ni imala cilj dokazati, da je itko u Hrvatskoj – pa tako ni Mesić, ni Jerković, ni Gregorić – zaista primio mito.

– Na početku je bilo dogovoreno 20 milijuna eura za posrednike te za mito u Sloveniji i Hrvatskoj. No, kako je na kraju prodano manje oklopnih vozila, u Sloveniji je taj iznos pao na tri milijuna, a u Hrvatskoj na oko milijun i pol eura. Znamo da su austrijski posrednici Fincima poručili da su u Hrvatskoj “sve sredili”. Novac je prvo prebačen na račun Riedla, a potom na Wolfov i tu se novcu gubi trag – objašnjava finski državni odvjetnik.

Nitko iz Hrvatske nije bio smatran osumnjičenim, pa ni presuda suda nema posljedica za hrvatske državljane. Za eventualne nepravilnosti u Hrvatskoj zadužen je DORH, koji je i Transparency International pozvao da istraži slučaj kupnje 84 oklopna vozila za 112 milijuna eura 2007. DORH pak ponavlja da je provedena istraga i da osnova za pokretanje postupaka nema.

Drugi krak operacije

Kako je Hrvatska drugi krak operacije Patria – prvi je Slovenija, gdje su finski istražitelji utvrdili sličan modus operandi – još su 2010. predstavnici svih triju država osnovali zajednički istražni tim. Hrvatska je pribavila podatke od Porezne uprave i Ureda za sprječavanje pranja novca te ispitala sve osobe uključene u nabavu oklopnjaka, a hrvatske državljane ispitali su i Finci.

– Nisu pribavljeni podaci, činjenice i dokazi iz kojih bi proizlazila sumnja da su osobe u Hrvatskoj zahtijevale ili primile mito, niti da je bilo pogodovano Patriji u odnosu na austrijsku tvrtku Steyr – zaključuju iz USKOK-a.

Time se stvorio paradoks. Dok u Hrvatskoj, kako kaže USKOK, nema nepravilnosti, finski je sud menadžere Patrije proglasio krivima za korupciju. Dijametralno suprotno završio je slovenski krak – u zatvoru je, zbog primanja mita, završio bivši premijer Janez Janša, ali su u Finskoj menadžeri optuženi za davanje mita slovenskim dužnosnicima – oslobođeni.

>> 'Procesuirajte sve koji su sudjelovali u nezakonitoj kupnji oklopnjaka'

Stjepan Mesić: Nema razloga da me se tereti

Nema ni jednog jedinog razloga da se mene ovdje za bilo što tereti. Ali ima gadova u Hrvatskoj koji bi htjeli mene umočiti, samo moraju znati da do njihove i do moje smrti to neće dočekati, kazao je Mesić.

'Nećemo smijeniti Jerkovića'

Iz “Đure Đakovića” tvrde da ni na koji način nisu povezani sa suđenjem koje je rezultiralo presudom za obećavanje davanja mita. – I prema riječima samog finskog tužitelja, u ovom slučaju nema nijednog dokaza da je Bartol Jerković primio mito – kažu i dodaju da se protiv Jerkovića ni u Finskoj ni u Hrvatskoj ne vodi postupak te da nema razloga za njegovom smjenom s mjesta glavnog izvršnog direktora Specijalnih vozila     

Tri sudska procesa s različitim presudama

Dva sklopljena posla pretvorila se u afere   

Patria je sklopila poslove za oklopnjake sa Slovenijom 2006. i s Hrvatskom 2007. Sudski su postupci razdvojeni, a ishodi zbunjujući    

Prodaja oklopnjaka Slovencima    

U Finskoj je vođen slučaj protiv bivšeg čelnika Patrije Jorme Wiitakorpija (na slici) i njegovih suradnika, a završio je – oslobađajućom presudom    

Presuda za posao s Hrvatskom      

U Finskoj je vođen slučaj, a dvojica od trojice Patrijinih menadžera osuđena su zbog davanja mita u vezi s nabavom oklopnih vozila za Hrvatsku       

Zatvor za bivšeg premijera Janeza Janšu     

U Sloveniji je na dvije godine zatvora osuđen bivši premijer Janez Janša (na slici), iako su za isti “zločin” u Finskoj menadžeri oslobođeni     

U Hrvatskoj nema dokaza ni – postupka   

 U Hrvatskoj se neće provesti sudski postupak jer nema dokaza da su hrvatski državljani primili mito, iako su u Finskoj menadžeri osuđeni     

popularna emisija
RTL Direkt idućih se tjedana neće emitirati: Mojmira Pastorčić u odjavi posljednje emisije otkrila razlog
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
  • ćaćaća:

    meske u 15 afera ali nema dokaza za buksu..to samo govori ko je vlasnik hrvatske..

  • Deleted user:

    Za čekove iz Australije i pjevanje ustaških pjesama imaju dokazi na youtube,što je to pomglo da ga skinemo sa grbače?

  • Deleted user:

    Mesicu jaaavi seee!!!!!!!!!