Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Patria

Tužitelj Rappe: Mito je 1,6 milijuna eura, ali nema dokaza da ga je netko u RH primio

patria
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
17.02.2015.
u 19:18

Novac za mito prvo je prebačen na Riedlov račun, a potom na Wolfov, i tu mu se gubi svaki trag

Putovanje na Tajland bio je šlag na torti od milijuna eura – tako su smatrali menadžeri finske Patrije kad su s austrijskim posrednicima Wolfgangom Riedlom i Walterom Wolfom od 2005. kovali planove o podmićivanju hrvatskih dužnosnika kako bi osigurali da Hrvatska vojska kupi njihova oklopna vozila.

Uvjetna kazna

Sunce i plaže bili su dodatak novčanom aranžmanu namijenjenom direktoru tvrtke “Đuro Đaković” Bartolu Jerkoviću. Ostali Hrvati morali su se zadovoljiti novcem, i to manjom svotom od Jerkovićeve. Dok su direktoru Đure Đakovića namijenili dva posto, ostali – a riječ je o tadašnjem predsjedniku Stjepanu Mesiću, Franji Gregoriću, čija se imena, za razliku od Jerkovićeva, nisu izrijekom spomenuta u prijepiskama Finaca i Austrijanaca, već su do njih istražitelji došli preko svjedoka, te o još jednoj osobi čiji identitet nisu mogli utvrditi – dobili bi po jedan posto svote na koju je finski sud stavio zabranu objave u presudi izrečenoj u ponedjeljak protiv trojice bivših menadžera Patrije.

Izvršni potpredsjednik Heikki Hulkkonen i predstavnik za Hrvatsku Reijo Niittynen osuđeni su na uvjetnu kaznu od 20 mjeseci, a Patria je osuđena na plaćanje 297 tisuća eura. Tužiteljstvo je tražilo dvije godine zatvora, što bi osiguralo izdržavanje kazne jer se u Finskoj u pravilu zatvorske kazne kraće od dvije godine zamjenjuju uvjetnima, ali je sud kaznu smanjio jer se suđenje oteglo zbog smrti suca. Direktor prodaje Tuomas Korpi oslobođen je optužbi. Tako nam objašnjava finski državni odvjetnik Jukka Rappe, napomenuvši da finska istraga nije dokazala, a nije ni imala cilj dokazati, da je itko u Hrvatskoj – pa tako ni Mesić, ni Jerković, ni Gregorić – zaista primio mito.

– Na početku je bilo dogovoreno 20 milijuna eura za posrednike te za mito u Sloveniji i Hrvatskoj. No, kako je na kraju prodano manje oklopnih vozila, u Sloveniji je taj iznos pao na tri milijuna, a u Hrvatskoj na oko milijun i pol eura. Znamo da su austrijski posrednici Fincima poručili da su u Hrvatskoj “sve sredili”. Novac je prvo prebačen na račun Riedla, a potom na Wolfov i tu se novcu gubi trag – objašnjava finski državni odvjetnik.

Nitko iz Hrvatske nije bio smatran osumnjičenim, pa ni presuda suda nema posljedica za hrvatske državljane. Za eventualne nepravilnosti u Hrvatskoj zadužen je DORH, koji je i Transparency International pozvao da istraži slučaj kupnje 84 oklopna vozila za 112 milijuna eura 2007. DORH pak ponavlja da je provedena istraga i da osnova za pokretanje postupaka nema.

Drugi krak operacije

Kako je Hrvatska drugi krak operacije Patria – prvi je Slovenija, gdje su finski istražitelji utvrdili sličan modus operandi – još su 2010. predstavnici svih triju država osnovali zajednički istražni tim. Hrvatska je pribavila podatke od Porezne uprave i Ureda za sprječavanje pranja novca te ispitala sve osobe uključene u nabavu oklopnjaka, a hrvatske državljane ispitali su i Finci.

– Nisu pribavljeni podaci, činjenice i dokazi iz kojih bi proizlazila sumnja da su osobe u Hrvatskoj zahtijevale ili primile mito, niti da je bilo pogodovano Patriji u odnosu na austrijsku tvrtku Steyr – zaključuju iz USKOK-a.

Time se stvorio paradoks. Dok u Hrvatskoj, kako kaže USKOK, nema nepravilnosti, finski je sud menadžere Patrije proglasio krivima za korupciju. Dijametralno suprotno završio je slovenski krak – u zatvoru je, zbog primanja mita, završio bivši premijer Janez Janša, ali su u Finskoj menadžeri optuženi za davanje mita slovenskim dužnosnicima – oslobođeni.

>> 'Procesuirajte sve koji su sudjelovali u nezakonitoj kupnji oklopnjaka'

Komentara 56

ĆA
ćaćaća
19:27 17.02.2015.

meske u 15 afera ali nema dokaza za buksu..to samo govori ko je vlasnik hrvatske..

DU
Deleted user
19:42 17.02.2015.

Za čekove iz Australije i pjevanje ustaških pjesama imaju dokazi na youtube,što je to pomglo da ga skinemo sa grbače?

DU
Deleted user
19:22 17.02.2015.

Mesicu jaaavi seee!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije