Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski izbori

Tusk pozvao Poljake da glasaju za oporbu: "Nemate drugog rješenja"

Donald Tusk
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
18.05.2019.
u 20:39

Europski izbori 26. svibnja vrlo su važni Poljskoj jer njihov bi rezultat mogao utjecati na ishod parlamentarnih izbora na jesen

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je u subotu svoje sunarodnjake Poljake da na europskim izborima glasaju za oporbu te ne dopuste da njihova budućnost ostane u rukama konzervativaca koji su trenutno na vlasti.

"Nemate drugog rješenja. Ne možete staviti sudbinu svoje djece i svojih unuka u njihove ruke. Naša djeca i naši unuci nikad vam to neće oprostiti", rekao je Tusk na maršu proeuropske oporbe u Varšavi, referirajući se time na stranku Pravo i pravda (PiS)  koja je na vlasti u Poljskoj od 2015.

Bivši liberalni premijer Poljske usporedio je šefa PiS-a Jaroslawa Kaczynskog s "ajatolahom". Dobio je pljesak dvadesetak tisuća prosvjednika koliko ih se okupilo po procjenama novinara, na poziv Europske koalicije, saveza oporbenih stranaka okupljenih oko Građanske platforme. Organizatori kažu da se okupilo oko 45.000 ljudi dok policija govori o njih oko sedam tisuća.

"Došao sam kako bih podupro ideju o pozitivnom sudjelovanju Poljske u EU, umjesto da joj se okreću leđa kao što čini aktualna vlada", rekao je informatičar  Miroslaw Janusz koji je došao na prosvjed.

Europski izbori 26. svibnja vrlo su važni Poljskoj jer njihov bi rezultat mogao utjecati na ishod parlamentarnih izbora na jesen. Često u sukobu s Bruxellesom, PiS je uoči europskih izbora ipak ublažio euroskeptičnu retoriku, te ubrzano izglasao izmjene kaznenog zakona kojima se kazne za pedofiliju podižu do 30 godina zatvora. Tuskov mandat na čelu Europskog vijeća završava 30. studenoga a on se zasad nije izjasnio koji su mu planovi nakon toga. Špekulira se da bi mogao biti i kandidat na poljskim  predsjedničkim izborima koji se održavaju za godinu dana.

Ključne riječi

Komentara 2

ZH
zhecko
07:06 19.05.2019.

I crvendać Tusk mora otići u ropotarnicu povijesti !

KO
komar64
09:01 19.05.2019.

Svako ima svog Plenkovića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije