Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.02.2018. u 08:22

Tvrde da su trebali znati koji će propisi biti doneseni prije nego što su ugradili turbobojlere

Ministarstvo gospodarstva jučer je poslalo priopćenje o problemu turbobojlera koji su zabranjeni i koji moraju biti zamijenjeni kondenzacijskima, a koji se pak ne mogu priključiti na dimnjake prije nego što oni budu prilagođeni novim uređajima.

Taj problem tišti 75.000 hrvatskih građana, koliko ih ima turbobojlere. Procjena je struke da će ukupni troškovi zamjene bojlera i sanacije dimnjaka premašiti dvije milijarde kuna. A Ministarstvo, koje vodi Martina Dalić, u svom priopćenju krivnju za taj problem svaljuje na druge. Tako zaključuje da je, s obzirom na to da su problem dimnjaci, to onda problem graditeljske struke, odnosno ministarstva nadležnog za graditeljstvo. Ministarstvo gospodarstva je pak, tvrde, nadležno samo za stavljanje na tržište novih bojlera. U priopćenju navode i da je problem s turbobojlerima prisutan kod stambenih objekata sagrađenih u posljednjih 10-15 godina i koji su projektirani i sagrađeni s dimovodnim sustavima isključivo za takve uređaje.

Ostaje upitno je li se pri projektiranju građevina moglo predvidjeti i uzeti u obzir koji će se budući propisi donositi, kakvi će biti zahtjevi i njihovi učinci. Takve situacije su se u znatnoj mjeri mogle izbjeći kod građevina sagrađenih u posljednjih nekoliko godina da se u Hrvatskoj pri projektiranju zgrada više vodilo računa o propisima EU, kako postojećima tako i onima koji su u pripremi – navodi Ministarstvo gospodarstva, u kojem očito smatraju da hrvatski građani trebaju biti vidoviti. Naime, u Ministarstvu kažu da problem s turbobojlerima imaju zgrade sagrađene prije 10 do 15 godina.

To znači da su građene nakon 2003. A uredba EU kojom su zabranjeni turbobojleri donesena je 2013., a u primjeni je do 2015. Direktiva EZ kojom su uspostavljeni okviri za donošenje uredbe iz 2013. je pak donesena 2009. U Ministarstvu su ovih dana prvo tvrdili da nema velikih problema i da sanacija dimnjaka neće biti skupa, a potom su ipak priznali velike razmjere problema.

Stoga je jasno tko je u 2018. nespreman za uredbu koja je donesena prije pet godina.

Pogledajte i sitnice koji vam mogu znatno smanjiti račun za grijanje:

Martina Dalić
1/7

Komentara 2

DD
ddh
10:55 15.02.2018.

Bohutinski je clan ceha medija i kao takav ne moze drukcije , nego nekvalificirano lagati, izmisljati i podmetati. Uredba ne kaze nigdje, da se boileri moraju zamjeniti, nergo kaze, da se boileri sa starom tehnikom ne smiju vise ugradjivati. A kad bi nepismeni i pokvareni Bahutinski znao, sto znaci sanacija dimnjaka i zasto ih se motra saniirati, onda cak niti on kao polupismeni "novinar" nebi mljeo takve gluposti. Ali on je mljeo i o "razdjelnicima" beuz da zna i danas, dto je jedan razdjelnik. Brlja pojmove kao i svi mediji, pa toplotne ventile ( To su ventili koji se ugradjuju na radijatore, kako bi se toplina u prostoriji kontrilrati!) sa radjelnicima koji ne stede nikakvu energiju, nego mjere kolicinu potrosene energije po radijatoru i na taj nacin omogucuju pravednu podjelu troskova grijanja po stambenim ili poslovnim jedinicama. Ali komunisticki zadojena figura i dalje prodaje maglu i manipulira javnoscu. U medijima se je skupio sav komunisticki olos, koji svaki dan tjera svoje kozaracko Kolo.

Avatar DŠ.....
DŠ.....
00:58 16.02.2018.

Osramotio si se jer nema tu ni "p" od pravednosti! (sa radjelnicima koji ne stede nikakvu energiju, nego mjere kolicinu potrosene energije po radijatoru i na taj nacin omogucuju pravednu podjelu troskova grijanja po stambenim ili poslovnim jedinicama. )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije