Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera konzultanti

HDZ: Dalić nam radi veliku štetu. Vlada tvrdi: Ona ostaje ministrica

09.02.2018.
u 10:42

Dalić je od vjerovnika tražila čvrste rokove za nagodbu.

Unatoč navodima u medijima o tome da bi potpredsjednica Vlade Martina Dalić mogla podnijeti ostavku zbog afere Konzultanti, izvori iz Vlade tvrde da su te priče netočne i da Vlada u istom sastavu nastavlja raditi. Nitko od ministara ipak ne spori da je kriza ozbiljna, ali se ne žele upuštati u procjene o političkoj budućnosti Martine Dalić. Sugovornici iz Predsjedništva HDZ-a smatraju da je jedini način raspleta te krize, koja čini veliku štetu HDZ-u i premijeru osobno, ostavka ili smjena Martine Dalić.

I dok se naveliko raspravlja o njezinoj ostavci, potpredsjednica Vlade Martina Dalić sastala se s članovima privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora. Od njih je zatražila da se do sredine idućeg tjedna dogovore o “čvrstim rokovima svih aktivnosti koje su ključne za postizanje nagodbe i o istima obavijeste sve dionike postupka izvanredne uprave u Agrokoru”, piše u priopćenju pristiglom iz Ministarstva koje vodi. Podsjetimo, u privremenom vjerovničkom vijeću su Marica Vidaković, koja zastupa velike dobavljače, predstavnik Knighthead Capital Managementa, koji zastupa imatelje obveznica, predstavnici Zagrebačke banke i Sberbanka te VTB banke koja ima status promatrača.  

1/9

– Bivša uprava Agrokora dovela je tvrtku na rub stečaja ugrozivši desetke tisuća radna mjesta, ali i imovinu vjerovnika koji su s više od 57 milijardi kuna kreditirali Agrokor. Pod izvanrednom upravom, poslovanje Agrokora je stabilizirano i predstoji dovršenje ovog procesa u skladu sa zakonom propisanim rokovima. Zato i od privremenog vjerovničkog vijeća očekujem da učini sve što je potrebno kako bi se prijedlog nagodbe u najkraćem mogućem roku dao na glasanje vjerovnicima i postupak izvanredne uprave okončao – poručila je Dalić u priopćenju u kojem navodi i da je važno ubrzati postizanje fer, pravedne i uravnotežene nagodbe.

– Predstavnici novih vlasnika, dakle oni koje predstavljate, moraju preuzeti upravljanje Agrokorom što prije te omogućiti njegov daljnji rad – zaključila je potpredsjednica Vlade i istaknula da bi privremeno vjerovničko vijeće trebalo aktivnije informirati javnost o svojim potezima.

Guranje vjerovnika u prvi plan moglo bi umanjiti dojam utjecaja izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka i iz fokusa izbaciti aferu vezanu za naknade konzultantima povezanima s Ramljakom koje su dosegnule gotovo pola milijuna kuna tjedno.

Nakon ocjene da “to nije dobro” premijer Andrej Plenković nije konkretizirao što namjerava poduzeti kako bi ugasio aferu. Opcije su mu smjena Ante Ramljaka i rekonstrukcija Vlade, ali u tom slučaju slučaj Agrokor i procese u njemu koji su ušli u završnu fazu mora voditi sam. Vjerovnici koji su podijeljeni teško će sami izabrati novog povjerenika, a netko mora voditi koncern. Opcija je i da se pusti proces nagodbe i da sve prođe bez ostavki, ali u tom slučaju, koji je bolja opcija za Agrokor jer neće doći do promjena dva mjeseca uoči nagodbe, politička šteta neće biti sanirana.

Važno je da se ne kompromitira cijeli proces sanacije Agrokora jer je tijekom njega smirena histerija koja je zavladala na tržištu i u svakom dijelu gospodarstva, puštena je likvidnost u sustav, a mali su dobavljači plaćeni. 

Komentara 46

DE
debelaberta11
10:56 09.02.2018.

u ovoj zemlji nema nade, tko može neka ide i spasi se, ovo je sve opljačkano, a uz to ne da nitko nije osuđen, još su i bahati i bezobrazni jer znaju da im nitko ništa ne može.

DU
Deleted user
11:19 09.02.2018.

Jesenti milu bigulicu, to s Agrokorom jesu masovne gospodarsko-političke igre bez granice s tisućama raznovrnih sudionika. Stvar se zahuktala iznad svakog očerkivanja, pa su politički kreatori tih velebnih igara počeli gubiti kontrolu nad njima. Po svim znacima tomu je najvišee kumovala upravo ministarska gospoja Dalić Martinica. Zato je i pošteno da ona prva obere bostan. Tja, kaj se more. Uvijek je bilo tako da netko mora biti žrtveno janje, a zna se da to nikad nije netko od vrhovnih šefova. Tako funkcionira svaka vlast.

JO
jomarkic
11:59 09.02.2018.

Kada je HDZ u pitanju, mediji uvijek prozvode nebulozne drame. Najveći problem medijima i mrziteljima ove vlada je taj jer imamo rast bdp-a, rast plaća, rast izvoza i stabilan Agrokor koji nije srušio gospodartvo, a da se slušalo npr. sdp i mediji, upravo bi do toga došlo. Dalićku ne podnosim, ali sad bi ju baš iz principa zadržao jer vidim u komentarima da ju prozivaju dežurni sdp gubitnici, njihovi šefovi te mediji koji pojma nemaju o ničemu, njima je samo kao i rušenje u glavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije