Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pune stupce Crne kronike

Tuku žene, voze pijani, prijete... no i dalje se ne odriču funkcija

Foto: PIXSELL
1/3
27.11.2020.
u 14:10

U HDZ-u se nadaju da će se pojedinaca koji štete stranci riješiti na lokalnim izborima.

Bivši saborski zastupnik HDZ-a Franjo Lucić, inače iz Pleternice, nepravomoćno je u srijedu osuđen na godinu dana zatvora zbog nuđenja mita novinaru Dragi Hedlu da ne bi pisao o poslovanju njegovih tvrtki, no kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro.

Istaknuti članovi HDZ-a u Požeško-slavonskoj županiji, mahom na visokim funkcijama, posljednjih pet godina često su punili stranice Crne kronike. Iako je na plećima vladajuće stranke već povelik teret, koji su im nametnuli, kako će sami reći, “problematični pojedinci”, skandali ne prestaju.

Tomašević, Puljašić...

Najzvučniji je slučaj nasilja u obitelji aktualnog požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, koji je u međuvremenu izbačen iz stranke. Tomašević je u siječnju nepravomoćno proglašen krivim da je vrijeđao, pljuskao i hvatao za vrat svoju suprugu Maru. Osuđen je na deset mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine. Nije se povukao s mjesta župana, unatoč pritiscima i politike i javnosti. Ni tjedan dana kasnije i njegov je zamjenik dožupan Vedran Neferović nepravomoćno osuđen, i to zbog nanošenja ozljeda i prijetnji novinaru Mladenu Mirkoviću. Istoga dana počelo je u Osijeku suđenje Franji Luciću, zbog nuđenja mita novinaru.

Gradonačelniku Požege Darku Puljašiću u srpnju je potvrđena optužnica zbog sumnje u prijevaru oko subvencija od gotovo milijun kuna. Riječ je o dogradnji OŠ Dobriše Cesarića u Požegi. Grad je za početak realizacije projekta uzeo novac od Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, iako nikakvi radovi nisu obavljeni. Učinjeno je to, sumnja se, na osnovi ugovora koji je Puljašić krivotvorio. I nakon unutarstranačkih izbora protekle nedjelje Puljašić je ostao na čelu požeškog HDZ-a.

Ivan Svjetličić, šef Mladeži HDZ-a Požeško-slavonske županije, u srpnju je uhvaćen da vozi pijan. “Podgrijan” s 0,89 promila alkohola, usput je i izvrijeđao policajce. Spomenimo i požeškog dogradonačelnika Marija Pilona, kojega se, prema nedavnom pisanju u medijima, navodno istražuje zbog sumnje da je tražio uslugu za pogodovanje u poslovima koje naručuje Grad Požega...
Da su te afere veliko opterećenje za stranku, priznat će Željko Glavić, novi-stari predsjednik požeško-slavonskog HDZ-a.
– Sve je to vezano uz pojedince koji su na određenim pozicijama, ne uz samu stranku kao takvu. Stranka ima samo štetu, a pojedinci su ti koji su, očito, problematični. Nadamo se da ćemo se takvih pojedinaca, barem onih koji najviše štete i stranci i društvu općenito, riješiti na lokalnim izborima, tako da ne budu više na funkcijama – kaže Glavić.

Fenomen negativne selekcije?

– Na svim izborima, pa tako i parlamentarnima, Požeško-slavonska županija imala je najbolji rezultat u Hrvatskoj, dakle nisu ljudi izgubili povjerenje u HDZ, nego u pojedince. I to se tako shvaća na razini stranke, i ja to tako shvaćam. To što netko mlati ženu ili novinara, ili radi nešto drugo, sigurno to ne radi po nalogu stranke, nego zato što je takav. Protiv njih se vode sudski postupci, kod nas to dulje traje, a u slučaju župana Tomaševića praktički cijeli mandat. Dok god nema pravomoćnu presudu, što ćete mu? Kakva bismo mi država bili kad bismo presuđivali prije suda? – rezimira on. – Kad je riječ o županima ili gradonačelnicima, oni imaju izborni legitimitet i, ako sami neće otići, možemo ih tek na sljedećim lokalnim izborima razvlastiti, a ja se toplo nadam da će se to i dogoditi – poručuje.

No ne može nam pojedinačno govoriti čija se imena više neće naći na izbornim listama.

– Globalno, svi oni za koje i stranka bude smatrala da im se ne stavlja nešto bezveze na teret, nego da je to realno, neće biti na listama – ističe.

Kako uopće objasniti fenomen tolikog broja istaknutih članova jedne stranke u maloj županiji, a čija se imena spominju u kontekstu nasilja ili afera?

– Teško. Požega nije grad koji je baš nešto poznat po nestašlucima bilo koje vrste. Zašto se sad u nekom periodu to nakupilo? Možda je u politici jedno vrijeme bio fenomen negativne selekcije pa nam se to sad obija o glavu – zaključuje Glavić.

– Nije stvar u županiji, naš sustav i način vođenja politike omogućuju sve ovo. Podsjetimo se koliko je samo skandala imala prošla Vlada Andreja Plenkovića, a za svakog ministra on se “čupao” i rukama i nogama. Političarima se šalje poruka da zaista postoji visoka tolerancija prema onome što sve oni mogu, ako su u stranci. A da ne kažemo da je hrvatsko sudstvo među politički najovisnijima na svijetu – komentira sociolog doc. dr. sc. Sven Marcelić. Jako je uska, dodaje, povezanost politike i institucija pa velik dio prijestupnika zna da neće snositi nikakve posljedice. – Teško je i zamjeriti se nekome unutar institucija ako znamo da su one ovisne o politici, dakle politika je iznad institucija, a i političari se onda ponašaju kao da su iznad svega – zaključuje.

Komentara 59

CO
Content
14:30 27.11.2020.

Zašto nije naveden Boro Lalovac, i onaj "partner" od onog p***ra u Saboru? (jer oni su muško i žensko u "vezi") P***r je hrv. riječ za gej/gay. Večernji, ne'š me sad, valda, brisal?

Avatar sadmitrebato
sadmitrebato
14:31 27.11.2020.

pa nije problem da članovi hdz-a tuku žene, problem je da ih se ne izbaci iz stranke...

ZV
zvone02
15:01 27.11.2020.

meni smeta ovakvo lešinarnje. ako medij zastupa interes javnosti, što nije često, onda se stavi naslov "ovo su zlostavljači/ce pa ih se prikaže i pokaže". međutim muškarci su meta ženskih šovinista jer ma koliko mi šutjeli o tome, žene suu veći zlostavljači od muškaraca, onako podlo, podmuklo zlostavljaju bez kazne a kamo li da su meta javnog linča. primjeri su mnogobrojni, od slučaja Magaš gdje zločinka ubije muža i nikom ništa, čak dobije pomilovanje., zatim tzv. fatalna ujna se jebe s maloljetnim nećakom i nahuška ga da ubije ujaka, maminog brata, njoj ni pero nije otpalo a mali u zatvor. zar nije kazneno djelo poticanje na zločin. zatim slučaj u Dubrovniku gdje žena usmrti muža, dobije osam godina zatvora, časni vrhovnici joj smanje na četiri. pa tko tu koga hebe?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije