Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRI STAV

Trudeau odbio razmjenu direktorice Huaweija: 'Niti jedan Kanađanin tada ne bi bio siguran'

THE CANADIAN PRESS 2020-06-25
Foto: Adrian Wyld/Press Association/PIXSELL
1/2
25.06.2020.
u 22:57

Bivši diplomat Michael Kovrig i poduzetnik Michael Spavor, koji su postali poznati u Kanadi kao "dva Michaela", uhićeni su samo nekoliko dana nakon što je Meng uhićena u Vancouveru u prosincu 2018.

Kanadski premijer Justin Trudeau kazao je u četvrtak da bi razmjena dva Kanađanina zatvorena u Kini za direktoricu Huaweija koja se, na temelju američkog zahtjeva za izručenjem, nalazi u kućnom pritvoru u Kanadi, izložila riziku milijune Kanađana.

Govoreći na dnevnoj konferenciji o koronavirusu u Ottawi Trudeau je odgovorio na komentar kineskog dužnosnika koji je signalizirao u srijedu da je Peking spreman raspravljati o oslobađanju dva Kanađana, osuđena na više od 560 dana zatvora zbog špijunaže, ako Ottawa odustane od postupka izručenja SAD-u direktorice financija Huaweija, Meng Wanzhou, koja je ujedno i kćer osnivača Huaweija.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je na novinskoj konferenciji da bi odustajanje od postupka izručenja Meng, koju SAD optužuje za gospodarski kriminal, bilo "sukladno vladavini prava te bi pomoglo razrješenju problema dva kanadska državljana".

Bivši diplomat Michael Kovrig i poduzetnik Michael Spavor, koji su postali poznati u Kanadi kao "dva Michaela", uhićeni su samo nekoliko dana nakon što je Meng uhićena u Vancouveru u prosincu 2018.

Trudeau je kazao da ne može dopustiti "proizvoljna uhićenja kanadskih državljana kako bi se utjecalo na funkcioniranje našeg pravosudnog sustava".

"Nije to samo pitanje dva Michaela, već svakog Kanađanina koji putuje u Kinu ili drugdje", kazao je Trudeau.

"Ako kineska vlada zaključi da je ova razmjena i interakcija efikasan način za zadobivanjem nadmoći nad Kanađanima i nad kanadskom vladom kako bi proizvoljno privodila Kanađane, od tada niti jedan Kanađanin ne bi bio siguran", kazao je Trudeau.

Komentara 1

DU
Deleted user
23:05 25.06.2020.

I ovaj je američki piun!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije