Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FURIO RADIN:

'Trenutna situacija u Vukovaru analogna je Istri 50-ih godina, dvojezičnost je pravo rješenje'

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
23.07.2019.
u 13:11

Rekao je da su zakoni napisani da bi bili striktno poštovani, ali i da dvojezičnost vodi do suživota.

Za danas je zakazana sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na kojoj bi se, između ostalog, trebalo raspravljati i o odluci Ustavnog suda oko dvojezičnosti u Vukovaru. Furio Radin, jedan od članova odbora, otkrio je svoja očekivanja za N1.

- Smatram da su zakoni napisani da bi bili striktno poštovani. Svi smo se smijali za vrijeme Jugoslavije kada je tada najviši dužnosnik rekao da se nećemo držati zakona ko' pijani plota. A zakona se ipak mora striktno držati - kaže Radin.

Usporedio je sadašnju situaciju za stanjem 50-ih godina u Istri.

- Te godine su bile analogne ovima, izlazilo se iz rata, egzodusa Talijana i Hrvata i tada se moglo postaviti pitanje bi li uvođenje dvojezičnosti u gradu tek oslobođenom od fašizma moglo značiti da je to uvreda onima koji su izgubili nekoga u ratu - rekao je Radin dodajući da je dvojezičnost ipak uspostavljena "jer se mislilo da ona vodi do suživota".

Rekao je i da po njegovom mišljenju određeni političari namjerno potenciraju ovaj sukob te da mu se ne čini da je to izraz osjećaja stanovništva.

- Neki ne žele da taj rat potpuno završi. On još nije potpuno gotov. Pogledajte tko zarađuje na glasovima pa ćete vidjeti kome odgovara da rat ne završi - poručio je Radin.

Komentara 21

DU
Deleted user
14:13 23.07.2019.

Furio Radin bi bio izabran u hrvatski sabor i da je sam za sebe glasovao i imao 1 glas. Nije imao protukandidata. Takve nakaradne zakone ne treba poštivati i treba ih rušiti. A kad za promijenu takvog nakaradnog sustava pokrenemo referendum onda se kradu glasovi. Etno biznismen u isto kolu sa Pupovcem. Uhljeb na kvadrat

Avatar anti_komunist
anti_komunist
14:46 23.07.2019.

sjedio bi ti meni u saboru onda kad bu hrvat u talijanskom parlamentu ......nacelo reciproteta....amen....

AS
antun sklepic
13:40 23.07.2019.

furio radina su mnogi smatrali relanim čovjekom međutim poslje današnjeg gostovanja na N1 tv pokazao je svoje drugo lice to jest čisti guzičar svih vlada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije