Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Trenutna situacija u Vukovaru analogna je Istri 50-ih godina, dvojezičnost je pravo rješenje'

Rekao je da su zakoni napisani da bi bili striktno poštovani, ali i da dvojezičnost vodi do suživota.
23. srpnja 2019. u 13:11 21 komentara 850 prikaza
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Za danas je zakazana sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na kojoj bi se, između ostalog, trebalo raspravljati i o odluci Ustavnog suda oko dvojezičnosti u Vukovaru. Furio Radin, jedan od članova odbora, otkrio je svoja očekivanja za N1.

Vukovar velika anketa Je li vrijeme za ćirilicu u Vukovaru? Evo što o tome kažu Vukovarci

- Smatram da su zakoni napisani da bi bili striktno poštovani. Svi smo se smijali za vrijeme Jugoslavije kada je tada najviši dužnosnik rekao da se nećemo držati zakona ko' pijani plota. A zakona se ipak mora striktno držati - kaže Radin.

Usporedio je sadašnju situaciju za stanjem 50-ih godina u Istri.

- Te godine su bile analogne ovima, izlazilo se iz rata, egzodusa Talijana i Hrvata i tada se moglo postaviti pitanje bi li uvođenje dvojezičnosti u gradu tek oslobođenom od fašizma moglo značiti da je to uvreda onima koji su izgubili nekoga u ratu - rekao je Radin dodajući da je dvojezičnost ipak uspostavljena "jer se mislilo da ona vodi do suživota".

Ivan Penava Ivan Penava: 'Odakle vam pravo uzimati Ustav i zakone kada žrtve Vukovara zanemarujete 28 godina?'

Rekao je i da po njegovom mišljenju određeni političari namjerno potenciraju ovaj sukob te da mu se ne čini da je to izraz osjećaja stanovništva.

- Neki ne žele da taj rat potpuno završi. On još nije potpuno gotov. Pogledajte tko zarađuje na glasovima pa ćete vidjeti kome odgovara da rat ne završi - poručio je Radin.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • Deleted user:

  Furio Radin bi bio izabran u hrvatski sabor i da je sam za sebe glasovao i imao 1 glas. Nije imao protukandidata. Takve nakaradne zakone ne treba poštivati i treba ih rušiti. A kad za promijenu takvog nakaradnog sustava pokrenemo ... prikaži još! referendum onda se kradu glasovi. Etno biznismen u isto kolu sa Pupovcem. Uhljeb na kvadrat

 • Avatar anti_komunist
  anti_komunist:

  sjedio bi ti meni u saboru onda kad bu hrvat u talijanskom parlamentu ......nacelo reciproteta....amen....

 • antun sklepic:

  furio radina su mnogi smatrali relanim čovjekom međutim poslje današnjeg gostovanja na N1 tv pokazao je svoje drugo lice to jest čisti guzičar svih vlada.