Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrivena tajna

Traženi SS-ovac godinama radio za obavještajnu službu SR Njemačke

\'adolf hitler\'
arhivska fotografija
27.09.2011.
u 07:59

BND je s njim kontaktirao 1958. godine i regrutirao ga kao špijuna sa zadatkom špijuniranja Fidela Castra

Walther Rauff, visokopozicionirani nacistički časnik koji je sudjelovao u razvijanju plinskih komora, nakon Drugog svjetskog rata godinama je radio kao špijun BND-a, obavještajne službe SR Njemačke, otkrili su dosad nepoznati arhivski podaci, prenosi BBC.

Prema podacima iz arhiva Rauff, inače bivši časnik SS-a, za BND je radio od 1958. do 1962. godine.

Nacistima se pridružio 1941. godine i jedan je od izumitelja plinskih komora koje su u smrt poslale više milijuna ljudi. Nakon rata uz pomoć njemačke države pobjegao je u Čile i promijenio ime u Enrico Gomez.

BND je s njim kontaktirao 1958. godine i regrutirao kao špijuna s posebnim zadatkom odlaska na Kubu i špijuniranja Fidela Castra. Iako mu je ulaz na Kubu odbijen, Rauff ostaje na platnoj listi BND-a i dalje, a prema dostupnim podacima dva je puta pod lažnim imenom putovao u Njemačku i održavao seminare za članove obavještajne zajednice.

Njegov identitet izašao je na svjetlo dana 1962. godine kad ga je uhitila i čileanska policija, no unatoč nastojanjima nikad nije izručen i nije mu suđeno.

Rauff je umro u Čileu 1984. godine.

Ključne riječi

Komentara 13

LI
liskovaca
08:32 27.09.2011.

Ovo je nevjerojatno! Pod hitno na osnovu ovih podataka uplatiti židovskim zajednicama barem 100 milijardi eur-a!

OB
-obrisani-
08:35 27.09.2011.

Njegov identitet izašao je na svjetlo dana 1962. godine kad ga je uhitila i čileanska policija, no unatoč nastojanjima nikad nije izručen i nije mu suđeno. ++++++++++++++++++ Naravno da nije izručen i nije mu suđeno,kad je tradio i za CIA koja je kontrolirala BND.

TO
Toni50
11:50 27.09.2011.

27.09.2011. u 11:13h kobra11 je napisao/la: Koliko tisuca SS-ovaca radi u Americi? --------------------------------------------------- Šta tamo ima i drugih nekih koji rade ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije