Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILI NJENU ADRESU

Transrodni aktivisti žestoko napali J.K. Rowling: Dobivam jezive prijetnje srmću

FILE PHOTO: Writer J.K. Rowling poses as she arrives for the European premiere of the film "Fantastic Beasts and Where to Find Them" at Cineworld Imax, Leicester Square in London
Foto: NEIL HALL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
23.11.2021.
u 17:53

Preklinjem one koji su retweetali sliku s još vidljivom adresom, čak i ako su to učinili u znak osude postupaka tih ljudi, da je izbrišu, obratila se Rowling

Poznata spisateljica J.K. Rowling obratila se LGBT aktivistima na svom Twitteru nakon što je troje članova javno objavilo njenu adresu stanovanja, izražavajući nezadovoljstvo zbog njenih kontroverznih stavova o LGBT populaciji.

Prošloga petka komičar Holly Stars, glumica Georgia Frost i drag king Richard Energy organizirali su demonstraciju ispred kuće spisateljice nedaleko od Edinburgha u Škotskoj. Rowling je brzo odgovorila putem Twittera, njihovo otkrivanje njene privatne adrese stanovanja nazivajući 'doxxingom', prenosi NBC.

- Želim reći veliko hvala svima koji su prijavili fotografiju. Vaša ljubaznost i pristojnost učinili su veliku razliku za moju obitelj i mene. Također bih se željela zahvaliti policiji za njihovu podršku i pomoć u ovom pitanju. Preklinjem one koji su retweetali sliku s još vidljivom adresom, čak i ako su to učinili u znak osude postupaka tih ljudi, da je izbrišu, obratila se Rowling svojim pratiteljima. 

- Tijekom posljednjih nekoliko godina, zgroženo sam promatrala žene poput Allison Bailey, Raquel Sanchez, Marion Miller, Rosie Duffield, Joanna Cherry, Julie Bindel, Rosa Freedman, Kathleen Stock i mnoge, mnoge druge, uključujući žene koje nemaju javni profil, ali koje su me kontaktirale kako bih ispričale svoja iskustva i koje su bile su podvrgnuti kampanjama zastrašivanja koje kreću od proganjanja na društvenim mrežama, pa sve do izravnih prijetnji nasiljem, uključujući silovanje, nastavila je.

Kako je kazala, nijedna od tih žena nije zaštićena kao ona, a one i njihove obitelji dovedene su u stanje straha i tjeskobe samo zato što odbijaju nekritički prihvatiti da ''društveno-politički koncept rodnog identiteta treba zamijeniti onim spolnim''.

- Pretpostavila sam da će ovaj trojac misliti da će me ovo njihovo ponašanje zastrašiti da ne govorim o pravama žena na temelju spola.Trebali su razmišljati o činjenici da sam sada dobila toliko prijetnji smrću da bih mogala oblijepiti kuću s njima, a nisam prestala govoriti. Možda je – po mom mišljenju – najbolji način da dokažete da vaš pokret nije prijetnja ženama, da nas prestanete uhoditi, uznemiravati i prijetiti nam, napisala je. 

Podsjetimo, radi se o jednom od posljednjih napada na spisateljicu koja je u proteklih nekoliko godina javno objavljivala svoja mišljenja na društvenim mrežama po tom pitanju. Svađe su eksplodirale 2019. godine kada je Rowling izrazila svoju podršku Mayi Forstater, britanskoj poreznoj stručnjakinji koja je otpuštena zbog tvitova za koje se smatralo da su anti-transrodni. Rowling je tada izazvala kritike zbog niza tweetova za koje se naširoko smatralo da uključuju transfobične ideje.

- Dakle, želim da trans žene budu sigurne. Istodobno, ne želim rođene djevojke i žene činiti manje sigurnima. Kada otvorite vrata kupaonica i svlačionica svakom muškarcu koji vjeruje ili osjeća se ženom — a, kao što sam rekla, potvrde o spolu sada se mogu izdavati bez operacije ili hormona — tada otvarate vrata svakom i svim muškarcima koji žele ući unutra. To je jednostavna istina, napisala je na svom blogu.

>> VIDEO Liječnik iz KBC-a Split: Tko ne vjeruje, može doći u bolnicu, cijelo prizemlje i drugi kat pretvoreni su u intenzivnu

Komentara 23

RE
Regica
18:26 23.11.2021.

Zbog kontraverznih stavova?? Kontraverzno je rec da postoje samo dva roda,muski I zenski? Kontraverzni su oni koji govore drugacije. Ne samo kontraverzni nego I poremeceni. I ne mislim to kao uvredu jer transrodne osobe imaju daleko najveci prosjek samoubojstava odd bilo koje grupe ljudi. To je poremecaj I treba ga lijecit ako se moze a ne nagovarat,ucit djecu da mogu birat sto ce bit. Da se djeci koja jos nisu formirana dozvoljava promjena spola I ostale nevjerovatne stvari.

Avatar Viktor999
Viktor999
18:57 23.11.2021.

Znači kontroverzno je reći da je žena-žena a muškarac-muškarac???Netko je tu bolestan ali u glavi i ne bi to bio neki problem da se ta bolest ne nameće kao nešto normalno velikoj većini građana od strane korumpiranih političara i njihovih sluga iz većine medija

JO
jorgen
18:26 23.11.2021.

Samo napomena da Možemo! apsolutno podržava ovakve transrodne ekstremiste. Njihova eksterna podružnica "Zelena akcija" na svojim prosvjedima već koristi pojam "osobe koje menstruiraju" u zamjenu za pojam "žene".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije