Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na prosvjedu

HSLS osudio napad na novinare: 'To prelazi granice slobode govora'

Zagreb: Zastupnici HSLS-a komentirali izglasavanje gradskog proračuna
Jurica Galoic/PIXSELL
21.11.2021.
u 18:32

Premda nije idealna, demokratska država za koju su se građani Hrvatske krvlju borili 90-ih godina još uvijek je politički slobodna država u kojoj je većini njezinih građana omogućena ista ta sloboda, ali bez nasilja, ističu nadalje iz HSLS-a.

Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) osudila je subotnji napade na novinare tijekom prosvjeda protiv covid-potvrda i epidemioloških mjera, poručivši kako je napad na medije napad je na temelje liberalne demokracije i društvo temeljeno na slobodi govora.

"HSLS najoštrije osuđuje napade na medije tijekom jučerašnjeg prosvjeda protiv covid-potvrda i epidemioloških mjera na Trgu bana Josipa Jelačića jer to prelazi granice slobode govora", poručio je u nedjelju HSLS u priopćenju.

Upozoravaju kako činjenica da je do napada na predstavnike medija, i medije općenito, došlo povodom prosvjeda čiji je organizator Inicijativa Prava i slobode "potvrđuje da je sloboda najveće političko pitanje, a nerijetko i mit kad ju se degenerira na razinu ideološkog instrumenta".

S idejom slobode nespojivo je uskraćivanje prava i sloboda drugih pojedinaca u društvu, upozoravaju iz HSLS-a. Podsjećaju kako su slične koncepcije - napadi kojima se u ime tuđih sloboda nasrće na temeljna prava i slobode drugih - dovele i do prvih javnih napada na slobode drugih pod okriljem tzv. Kristalne noći, "i to u vrlo sličnim okolnostima, u kojima su pojedine političke opcije manipulirale građanima".

Premda nije idealna, demokratska država za koju su se građani Hrvatske krvlju borili 90-ih godina još uvijek je politički slobodna država u kojoj je većini njezinih građana omogućena ista ta sloboda, ali bez nasilja, ističu nadalje iz HSLS-a.

Smatrajući kako su na jučerašnjem skupu kritike i argumenti "zamijenjeni i zasjenjeni nasiljem", HSLS, kako je priopćeno, ima potrebu reagirati, te upozoriti kako je "sve očitije da pojedinci instrumentaliziraju nezadovoljne građane i žele kritičku kulturu zamijeniti huškačkom nekulturom", kako bi se sukobima 'mi' - 'oni' iz funkcionirajućih javnih arena, u kojima se sukobi rješavaju nenasilnim sredstvima, preselilo izvan državnih institucija, na ulicu.

"Rasprave o slobodi poželjne su zbog njezine neizmjerne vrijednosti, ali nju ne prepoznaju ni ne dijele oni koji uzvikuju da se sloboda ne prodaje, a istodobno slobode i prava drugih ne poštuju niti su zainteresirani za funkcioniranje poretka koji štiti slobode svih, a ne samo 'njih'", poručuje HSLS.

Ključne riječi

Komentara 6

ČS
Čuvaj se senjske ruke
00:28 22.11.2021.

Jel su napadni svi novinari ili samo jedan?

Avatar cros
cros
08:03 22.11.2021.

Gosdpode Bože što se javljaju ovakvi debili uopće, pa to je prosvjed i prošlo je izvrsno u usporedbi sa onim u Roterdamu!

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
00:15 22.11.2021.

Prosvjedom je prenesena poruka da se ukinu kovid potvrde i prestane "kuhanje žabe". Nekoliko uzvika predstavnicima medija i par udaraca novinara mnogi koriste da zasjene i ospore važnost prosvjeda i potisnu ga u drugi plan. Neće proći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije