Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tomašević: 'Rasprodaja najvrjednijih gradskih zemljišta prestat će nakon izbora'

Podsjetio je da su već 15 godina upozoravali da prostore vrijedne industrijske baštine trebamo razviti i revitalizirati i stvoriti javne i druge sadržaje, a Bandić im je tada poručio "da trebamo biti strpljeni, spašeni".
04. prosinca 2020. u 13:22 4 komentara 243 prikaza
Konferencija unutar kompleksa TŽV Gredelj o najavi gradonačelnika o prodaji zemljišta
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Predstavnici političkih platformi Zagreb je NAŠ i Možemo upozorili su u petak da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rasprodaje najvrjednija gradska zemljišta poručivši da je to još jedan primjer katastrofalnog upravljanja Gradom, koje će prestati nakon izbora u svibnju.  

Pokop posmrtnih ostataka 294 žrtve Drugog svjetskog rata i poraća ekshumirane u Gračanima 'svaki dan Black Friday' Juričan komentirao sporan stan: 'Ministar Tomo Medved ponovno prikriva Bandićeve majstorije'

Tomislav Tomašević i Urša Raukar Gamulin, na konferenciji za novinare na parkiralištu uz nekadašnji kompleks TŽV Gredelj, upozorili su na opću rasprodaju najvrjednijih gradskih zemljišta i nekretnina koju Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Bandićem provodi pod okriljem pandemije.

Tomašević je rekao da su prije nekoliko tjedana u prijedlogu proračuna Grada Zagreba za sljedeću godinu doznali da Bandić namjerava prodati zemljišta Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina kako bi ostvario prihod od oko milijardu kuna.

Rekao je da u ovom trenutku nije još jasno prodaju li se ta zemljišta da bi se napravio "opet neki deal kao za Zagrebački Manhattan ili za onaj čudan model javno-privatnog partnerstva u Bloku Badel ili se ova zemljišta prodaju kako bi se popunila proračunska rupa".

"Ta tri zemljišta koja su najvrjednije obiteljsko srebro, najvrjednija imovina Grada, sada idu na bubanj po diskontnim cijenama", upozorio je Tomašević. Rekao je da istodobno u gradskom proračunu za sljedeću godina ima i apsurda jer je u rashodima 10 milijuna kuna, koliko plaćamo projektnu dokumentaciju za novu knjižnicu na području Paromlina, a u isto vrijeme u prihodima planiramo 70-ak milijuna kuna od prodaje Paromlina. "Tko je tu lud", pita Tomašević.

ZBOG KRITIKA U NU2 Bandić odgovorio Juričanu: 'Tvojom bocom gina nazdravit ću za sedmi mandat'

"Kad gledamo cifre, mi smo kao Grad platili samo Zagrepčanku i Gredelj, ta dva zemljišta s kamatama milijardu i tristo milijuna kuna. Sada ih prodajemo za nešto manje od milijardu kuna. Znači, ostvarili smo direktan gubitak kao Grad, direktan minus kojim se samo povećava gradski minus, od 305 milijuna kuna", istaknuo je Tomašević.

Rekao je da prodajom zemljišta Gredelja Grad Zagreb planira u sljedećoj godini ostvariti prihod od 618 milijuna kuna. Napomenuo je da je 2005. kad je Grad kupovao to zemljište, za njega platio 640 milijuna kuna, što znači da u 15 godina uz inflaciju mi prodajemo to zemljište jeftinije nego što smo ga kupili, a da jedino što smo od njega napravili jest privremeni parking, kaže Tomašević.

Podsjetio je i da je 2007. Zagrebački holding emitirao obveznice po nevjerojatno visokim kamatnim stopama od 5,5 posto i gotovo cijeli taj novac otišao je isključivo na kupnju tih zemljišta. Na Paromlinu je 2017. obećana gradska knjižnica, stavljena je u strategiju i potrošeno je 15-ak milijuna kuna na projektnu dokumentaciju, a sada se planira to prodati.

Podsjetio je da su već 15 godina upozoravali da prostore vrijedne industrijske baštine trebamo razviti i revitalizirati i stvoriti javne i druge sadržaje, a Bandić im je tada poručio da trebamo biti strpljeni – spašeni.

Raukar Gamulin: Bandić želi iza sebe ostaviti spaljenu zemlju

"Možemo zaključiti da zapravo Bandić želi iza sebe ostaviti spaljenu zemlju, grad bez novca s praznom blagajnom i bez mogućnosti daljnjeg razvoja", poručila je Urša Raukar Gamulin. 

Zagreb: Gradonačelnik  Bandić na smotri Zimske službe nedaleko Vinkovaca Bandića na Dan sjećanja snimili na ručku gdje se puštala Ceca: 'Fućka mi se tko što snima'

"To raditi u zadnjim mjesecima svoje vladavine, prodavati ovako vrijednu imovinu da bi pokrio svoje promašaje, financijske i druge,  potpuno je neodgovorno. A HDZ, što god odlučio, ići će njima na dušu i to će isto tako biti i njihova politička odgovornost", istaknuo je Tomašević.

Kaže i da će to ipak morati još jedanput doći na sjednicu Gradske skupštine kako bi se pokrenuo natječaj za prodaju tih zemljišta, ali i podsjetio kako je za Blok Badel "odlukom HDZ-a Skupština dala slobodne ruke Milanu Bandiću da uđe u to javno-privatno partnerstvo i da Grad izgubi kontrolu nad tim zemljištem".

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • DarkLord:

    Ajme majko, opet se Tomasevic javija. Sacuvaj boze da ovaj bude gradonacelnik Metropole. Onda bumo samo imali parkice za peseke i travnjake kojih vec sad imamo u izobilju.

  • Avatar Adminjetrica
    Adminjetrica:

    Pokrij se ušima po komunjarskoj glavi i ne maltretiraj nas više.