Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.06.2019. u 08:20

Izjava Ruže Tomašić o “običnim ustašama” je štetna, ali ona je isprovocirana od onih kojima nije skandalozno što je Hrvatska oprostila “običnim četnicima”

Tjednik “Novosti” objavio je da je Ruža Tomašić odjevena u ustašku uniformu 1978. recitirala stihove u slavu NDH-ova poglavnika Ante Pavelića, te njezin “skandalozni” odgovor: “Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla?”. Još je dodala “ustaški pokret je jedno, a NDH je drugo” te kako treba osuditi sve koji su činili zločine.

Za Pavelića je rekla da “nije morao pristati na rasne zakone” i “imati logore”. Za svoje stavove od prije 40-ak godina kaže kako “imate jedno mišljenje kad učite samo jednu stranu, a drugo kad upoznate i drugu”. Novosti zaključuju kako Tomašić “ustaško djelovanje revizionistički odvaja od zločina koji su počinjeni u NDH”. Po analogiji bi onda mogli zaključiti kako i Milorad Pupovac Vučićevo četničko djelovanje revizionistički odvaja od zločina četnika i JNA u Hrvatskoj.

Zločini u NDH poduprti rasnim zakonima tako su gnjusni da je svaki oblik koketiranja ili inzistiranja na razlikovnim suptilnostima teorije i prakse ustaštva i pravno-političke korektnosti, u okolnostima današnjeg bipolariziranja društva na principu “ustaša i partizana” - vrlo štetan. Što vrijedi i za izjave Ruže Tomašić. Dobar je primjer podrška koju je KPJ 1932. obznanila u listu Proleter u povodu napada na srpske žandare u Lici: “Dužnost je svih komunističkih organizacija i svakog komuniste da taj pokret potpomognu, organiziraju i predvode”. Zar bi to trebalo opravdati ono što su ustaše činile od 1941.!? Iako Tomašić skandaliziraju oni kojima nije skandalozno to što je RH oprostila “običnim četnicima”. Također, ona je isprovocirana, s obzirom na tajming objave, “otkrićem” nekoga tko joj zapravo ne može oprostiti izborni uspjeh, a tko se bojao to objaviti za kampanje. Debeli sloj prašine s nekog proustaškog časopisa s poezijom 20-godišnje Ruže Budimir, mogao je skinuti i neki ljubomorni desničar. O štetnosti te objave govori i reakcija Pupovca, koji je odmah zaključio (inače, pušta misli da se točaju) kako je Tomašić u EP izabrana zbog svog “pokloništva ustaškoj ideologiji i ustaškom pokretu”. Na što je ona uzvratila: “Ako ja preferiram ustaški pokret, on preferira četnički”, te dodala “ako netko ima problema i lošu prošlost, to je Pupovac”.

Novosti pak zaključuju kako “navedene činjenice pokazuju, pored ostalog, i da su istureni hrvatski ‘suverenisti’ i moderni desničari doslovno formirani u NDH”. Ako bi tu logiku mutatis mutandis primijenili na svu politiku, došli bi do zaključka kako Hrvatskom vladaju samo ustaše, četnici, komunisti, udbaši i jugonostalgičari.

Ako su antifašisti, kao i izborna većina, mogli oprostiti Stjepanu Mesiću ustaški pjev u vrijeme političke i životne zrelosti, zašto se Ruži Tomašić ili Zlatku Hasanbegoviću (koji poriče nošenje ustaške kape) ne može oprostiti proustaški kontekst u nezreloj, buntovnoj dobi!? Upravo bi Pupovac, jer je nerijetko i sam žrtva svojih opredijeljena iz prošlosti, trebao prvi prokazati nekorektnost takva zaključivanja umjesto što ih svojom reakcijom još i potiče. Ovako samo nudi argumente da je skandalozno što se nije odrekao četništva Aleksandra Vučića ili što se on, ali ni Tuđman i moderna Hrvatska nisu nikad odrekli, već su čak i prikrili “običnog četnika” Vojislava Stanimirovića imajući u vidu njegovu ulogu gradonačelnika u okupiranom Vukovaru i orden koji je dobio od ratnog zločinca Radovana Karadžića. Tolika netolerancija od tjednika srpske manjine i Pupovca neshvatljivi su s obzirom na to da žive u državi koja je donijela Zakon o oprostu za desetke tisuća pripadnika pobunjeničke vojske, “običnih četnika” kojima je još uoči Oluje 1995. u Glini govore držao aktualni srbijanski predsjednik.

Čak i najveći kriminalci nakon proteka nekog vremena imaju pravo na potpunu rehabilitaciju. Komunisti, ne samo da su rehabilitirani, već su još i nagrađeni materijalno i dobrim društvenim pozicijama. Na koncu, zašto i Velimir Bujanec, unatoč osudi za dilanje kokaina, ne bi bio ravnopravan ako je to i za njega prošlost koju želi zaboraviti, i zašto ga u tomu ne bi podržala i ljuta protivnica dilera. Silovanjem ustašizacije i kriminalizacije političke scene postiže se kontraefekt i daje legitimitet onome protiv čega se navodno bori.

Komentara 62

PR
prigorka
08:41 04.06.2019.

ne smetaju ih cetnici u Hrvatskom saboru i cijeloj Hrvatskoj

DA
danijelrukavina4
08:51 04.06.2019.

To što je netko "desno" ili "lijevo" meni ništa ne znači. Meni je važno ako je čovjek pošten. A "desničarka" Ruža je poštena. I što to znači danas "desno" ili "lijevo". Ruža je tzv. "desna", a među prvima je "zarežala" u europskom parlamentu na talijanskog diplomata Tajanija, kada je ovaj počeo sa " filofašističkim" govorom u Basovitzi . A to se onda od nje, kao "desne", nije trebalo očekivati. A Ruža je tada bila glasna i direktna. I ja bih na njezinom mjestu napravio isto. Ruža kao "desna" je postupila po onoj " tuđe nećemo - svoje ne damo".

DU
Deleted user
08:57 04.06.2019.

I "štetnost" Ružine izjave o "običnim ustašama" je diskutabilna. Njemačka, koja je vrlo rigorozno provela denacifikaciju (pod budnom paskom savezničkih okupacijskih snaga), zabranila je nacističku stranku i procesuirala ratne zločince. Pripadnike Waffen SS-a ("obične" esesovce koji su služili u borbenim postrojbama SS-a), a nisu počinili ratne zločine, nitko nije dirao. Dapače, ratne mirovine su im isplaćivane do smrti. Ali, naši profesionalni "tragači za ustašama" te suptilne razlike između zločinaca i vojnika koji su se borili za svoju državu (kakva god ona bila), nisu u stanju pojmiti. Oni bi sve to satrali, neselektivno i do 3. koljena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije