Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u europi

Bijela kuća: Rusija je primila stotine iranskih dronova za napad na Ukrajinu

Aftermath of a Russian drone strike in Kyiv
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/22
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.06.2023.
u 21:39

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je ono što je opisao kao 'rezultate' teških borbi u regiji Donjecka u istočnoj Ukrajini

Rusija nastavlja granatirati poplavljena područja u Hersonu, uključujući točke za evakuaciju, rekao je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Dodao je da su ruske snage "potpuno prepustile ljude na lijevoj obali Hersonske regije njihovoj sudbini", nekoliko dana nakon rušenja brane Nova Kahovka.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku.

VEČERNJI TV Što srušena brana znači za nastavak sukoba?

TIJEK DOGAĐAJA:

21:38 -  Američko ministarstvo obrane najavilo je dodatnih 2,1 milijardu dolara sigurnosne pomoći Ukrajinu u petak, u trenutku kad su se pojavili znakovi da je Kijev započeo svoju dugoočekivanu protuofenzivu protiv Rusije. U paketu su dodatno streljivo za obrambene sustave Patriot, sustavi i rakete protuzračne obrane HAWK Raytheon, topničke granate od 105mm i 203mm, male bespilotne letjelice AeroVironment koje se mogu ručno lansirati, raketni sustavi s laserski navođenim streljivom i podrška za obuku i održavanje, priopćilo je ministarstvo obrane.

Sredstva Inicijative za sigurnosnu pomoć Ukrajini (USAI) iskoristit će se za kupovinu oružja, omogućivši administraciji Joea Bidena da kupi oružje od industrije, umjesto da ga povuče iz američkih rezervi. Dostava oružja i sustava ovisi o njihovoj dostupnosti i vremenskom okviru proizvodnje.

Najava stiže u trenutku kad djeluje da je ukrajinska dugoočekivana protuofenziva počela. Rusija je izvijestila o žestokim borbama uz bojišnicu na jugu Ukrajine, a blogeri su izvijestili o prvom ukazivanju njemačkih i američkih tenkova i oklopnih vozila. Pentagon je osigurao više od 7 milijardi dolara sigurnosne pomoći za Ukrajinu putem USAI-ja. 

Biden je na tiskovnoj konferenciji s britanskim premijerom Rishijem Sunakom u četvrtak rekao kako je uvjeren da bi Washington mogao imati potrebna sredstva za podršku Ukrajini "koliko je god potrebno" unatoč skepticizmu nekolicine republikanaca u Kongresu. Ukupno je SAD uložio do 40 milijardi dolara sigurnosne pomoći Ukrajini otkad je ruska invazija počela 24. veljače 2022. godine.

17:55 - Bijela kuća priopćila je kako se čini da Rusija produbljuje svoju obrambenu suradnju s Iranom i da je primila stotine jednosmjernih jurišnih bespilotnih letjelica koje koristi za napade na Ukrajinu. Pozivajući se na nedavno deklasificirane informacije, Bijela kuća je rekla da su dronove ili letjelice bez posade (UAV), proizvedene u Iranu i prevezene preko Kaspijskog jezera, ruske snage koristile protiv Ukrajine.

"Rusija je proteklih tjedana koristila iranske bespilotne letjelice za napad na Kijev i teroriziranje ukrajinskog stanovništva, a čini se da se rusko-iransko vojno partnerstvo produbljuje", rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

"Također smo zabrinuti da Rusija surađuje s Iranom u proizvodnji iranskih bespilotnih letjelica unutar Rusije", rečeno je. Kirby je rekao da Sjedinjene Države imaju informacije da Rusija od Irana dobiva materijale potrebne za izgradnju tvornice za proizvodnju bespilotnih letjelica koja bi mogla biti potpuno operativna početkom sljedeće godine.

"Objavljujemo satelitske snimke planirane lokacije ovog pogona za proizvodnju bespilotnih letjelica u ruskoj posebnoj ekonomskoj zoni Alabuga", rekao je.

Podrška između dviju zemalja teče u oba smjera, rekao je Kirby, a Iran od Rusije traži vojnu opremu vrijednu milijarde dolara, uključujući helikoptere i radare. "Rusija je nudila Iranu obrambenu suradnju bez presedana, uključujući projektile, elektroniku i protuzračnu obranu", rekao je.

VEZANI ČLANCI:

"Ovo je obrambeno partnerstvo punog opsega koje je štetno za Ukrajinu, iranske susjede i međunarodnu zajednicu. Nastavljamo koristiti sve alate koji su nam na raspolaganju kako bismo razotkrili i ometali te aktivnosti, uključujući dijeljenje ovoga s javnošću - i spremni smo učiniti više", dodao je. Kirby je rekao da transferi bespilotnih letjelica predstavljaju kršenje pravila Ujedinjenih naroda i da će Sjedinjene Države nastojati pozvati dvije zemlje na odgovornost. SAD je ranije sankcionirao iranske tvrtke zbog isporuke bespilotnih letjelica Rusiji. Iran je priznao slanje bespilotnih letjelica Rusiji, ali je ranije rekao da su poslane prije ruske invazije u veljači prošle godine.


12:20 - Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je o sigurnosnim pitanjima s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom. Kako javlja RIA Novosti dogovorili su plan raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružje u Bjelorusiji. Putin je rekao da će Rusija početi raspoređivati taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji od 7. ili 8. srpnja. Više pročitajte OVDJE. 


13:54 - Rusija i Kina nastavit će širiti svoju vojnu suradnju, tvrdi Moskva. Novinska agencija TASS citirala je načelnika ruskog Glavnog stožera Valerija Gerasimova, koji je također rekao da je pozvao svog kineskog kolegu da posjeti Rusiju.

"Praksa zajedničke operativne i borbene obuke ruskih i kineskih oružanih snaga trebala bi ostati važno područje daljnjih aktivnosti", citirao je general Gerasimov.


12:26 - Vjeruje se da su četiri osobe poginule u poplavama u Hersonu, rekao je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Ihor Klymenko. Trinaest osoba je nestalo.Do sada je evakuirano više od 2000 ljudi, dodao je. Gradonačelnik Kahovke, postavljen od strane Rusije, rekao je da je pet ljudi mrtvo kao rezultat uništenja tamošnje brane.

GALERIJA GALERIJA Tuga i očaj u Ukrajini nakon razaranja brane, brojna naselja potopljena

Aftermath of a Russian drone strike in Kyiv
1/14

12:10 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov reagirao je na izvješća o napadu dronom na ruski grad Voronjež. Rekao je da Kremlj incident smatra "kao napad Kijeva na civilnu infrastrukturu Ruske Federacije".

"Detalji incidenta se razjašnjavaju, specijalne službe rade", rekao je. Kijev nije preuzeo odgovornost za navodni incident, a ukrajinske vlasti općenito su zanijekale bilo kakvu ulogu u takvim napadima.

GALERIJA Napad dronom na ruski grad Voronjež

Aftermath of a Russian drone strike in Kyiv
1/8

11:29 - Vjačeslav Gladkov, guverner regije Belgorod u Rusiji, rekao je da je odbranio zračni napad na grad Belgorod. Na Telegramu je objavio sljedeće: Naš sustav protuzračne obrane djelovao je iznad Belgoroda. Na prilazu gradu oborio dva zračna cilja. Operativne službe razjašnjavaju posljedice na terenu. Prema preliminarnim podacima, nema žrtava.


11:19 - Kremlj je u petak optužio ukrajinske snage za ubijanje civilnih žrtava poplava izazvanih urušavanjem brane Nova Kahovka u južnoj Ukrajini u opetovanim napadima granatiranjem, uključujući i jednu trudnicu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je navodne napade "barbarskim". Rusija nije pružila nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Ukrajina je u više navrata kritizirala Rusiju zbog granatiranja dijela poplavljenog Hersona koji je pod ukrajinskom kontrolom dok je pokušavala provesti evakuaciju, s više video zapisa objavljenih na internetu koji ilustriraju te tvrdnje, uključujući i video zapise glavnog rabina Ukrajine.

VEZANI ČLANCI:

 


11:15 - Kremlj je rekao da je "zabrinut" da će se ruska nuklearna industrija morati boriti s nepoštenom konkurencijom Sjedinjenih Država i Britanije, koje su se u četvrtak složile proširiti svoje partnerstvo u nuklearnoj energiji. London i Washington objavili su u četvrtak novu "Atlantsku deklaraciju" u kojoj su se složili surađivati u nizu područja, uključujući razvoj civilne nuklearne energije kako bi se smanjilo oslanjanje na rusko gorivo.


10:56 - Guverner regije Voronjež Alexander Gusev kaže da je broj ranjenih u napadu dronom na ruski grad povećan na tri u objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, Gusev je napisao: "Soba u kući u ulici Belinskog u Voronježu koju je danas pogodio dron bila je prazna. U trenutku incidenta unutra nije bilo nikoga. Kao što sam već rekao, liječnička pomoć pružena je trojici lakše ozlijeđenih, hospitalizacija nije bila potrebna. Nema mrtvih", kazao je. Najmanje 10 stanova oštećeno je u napadu dronom na stambenu zgradu.

Gusev je dalje rekao da će se donijeti odluka o tome treba li ljude iz zgrade preseliti zbog štete. Tass izvještava da su vlasti rekle da je dron gađao tvornicu zrakoplova u regiji.

VEZANI ČLANCI:


10:15 - Zamjenik ruskog premijera Marat Khusnullin rekao je u petak da vodoopskrba Krima neće biti pogođena uništenjem brane Kakhovka u južnoj Ukrajini, izvijestila je novinska agencija RIA.

Reuters citira agenciju citirajući ga kako je rekao da su krimski rezervoari puni i da poluotok ima dovoljno vode zaliha za 500 dana.


9:58 - Dvije su osobe ranjene u petak u navodnom napadu bespilotne letjelice u južnom ruskom gradu Voronježu, rekao je regionalni guverner Alexander Gusev, javlja Reuters. Voronjež je udaljen oko 180 km od ukrajinske granice i graniči s ruskim regijama Kursk i Belgorod, koje su obje često bile izložene prekograničnom granatiranju iz Ukrajine.


9:55 - Ukrajinska sigurnosna služba priopćila je u petak da je presrela telefonski poziv koji dokazuje da su ruske snage digle u zrak hidroelektranu Kahovka i branu u regiji Herson na jugu Ukrajine.

Sigurnosna služba Ukrajine objavila je jednoipolminutni audio zapis navodnog razgovora na svom Telegram kanalu.


9:48 - Švedska će dopustiti NATO-u da bazira trupe na njezinom teritoriju čak i prije nego što se formalno pridruži obrambenom savezu, rekli su u petak premijer i ministar obrane. "Vlada je odlučila da švedske oružane snage mogu poduzeti pripreme s NATO-om i zemljama NATO-a kako bi omogućile buduće zajedničke operacije", rekli su premijer Ulf Kristersson i ministar obrane Pal Jonson. "Pripreme bi se mogle sastojati od privremenog stacioniranja strane opreme i osoblja na švedskom teritoriju. Ova odluka šalje jasan signal Rusiji i jača obranu Švedske", navodi Reuters u tekstu u dnevniku Dagens Nyheter, javlja Guardian.

Govoreći o NATO-u, glavni tajnik Jens Stoltenberg tvitao je kako se nada dobrodošlici Švedskoj kao punopravnoj članici saveza "što je prije moguće"


8:24 - Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je jedna osoba ubijena, tri su ranjene, a četiri su zgrade uništene nakon posljednjeg ruskog napada u Žitomirskoj oblasti.  Zračne snage također su rekle da su dvije krstareće rakete pogodile civilni objekt u središnjoj ukrajinskoj regiji Čerkasi tijekom prethodnog napada u četvrtak navečer.

Regionalni guverner Ihor Taburets rekao je da je najmanje osam ljudi ranjeno u tom udaru, koji je, kako je rekao, pogodio autopraonicu i industrijski objekt.

Oleh Synyehubov, guverner Harkiva, izvijestio je da je 33-godišnji muškarac ranjen kada su dronovi "Shahed" udarili u infrastrukturni objekt u Bohodukhivu.

Ruski vojni blogeri navode da su Ukrajinci tijekom noći ponovno pokušali probiti ruske linije u okupiranom Zaporižju na području Orihiva. Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


8:00 - Ukrajinska vojska oborila je četiri krstareće rakete i 10 jurišnih bespilotnih letjelica tijekom ruskog zračnog napada tijekom noći, objavile su zračne snage u priopćenju rano u petak. Kazali su da su ruske snage lansirale 16 bespilotnih letjelica i šest krstarećih projektila tijekom napada, te da su druge dvije krstareće rakete pogodile civilni objekt u središnjoj Ukrajini tijekom prethodnog napada u četvrtak navečer.


7:16 - Ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski, u četvrtak je pozdravio ono što je opisao kao "rezultate" teških borbi u regiji Donjecka u istočnoj Ukrajini. "U regiji Donjeck vode se vrlo teške borbe", rekao je Zelenski u svojoj dnevnoj video poruci.

"Ali ima rezultata i ja sam zahvalan onima koji su te rezultate postigli. Bravo u Bahmutu. Korak po korak”, rekao je. Zelenski je spomenuo druga područja u kojima se vode borbe, ali je rekao da neće iznositi detalje. Slike objavljene na njegovom Telegram računu pokazale su da se sastao s nekim od najboljih generala u zemlji na terenu.

Video: Nestvarne posljedice razaranja brane u Ukrajini: Ovaj grad je u potpunosti potopljen


7:05 - Ukrajinski napadi u ključnoj južnoj regiji Zaporižja se nastavljaju, kažu ruski dužnosnici i vojni blogeri, izvještavajući o teškim borbama tamo. Kažu da ukrajinske trupe, potpomognute tenkovima, topništvom i bespilotnim letjelicama, pokušavaju drugu noć zaredom napredovati južno od grada Orihiva. Visoki dužnosnik ukrajinske obrane rekao je da je neprijatelj u "aktivnoj obrani", javlja BBC.

VEZANI ČLANCI:

Nekoliko vojnih stručnjaka reklo je da će žarište dugo očekivane ukrajinske protuofenzive biti Zaporižje. Oni tvrde da Kijev pokušava vratiti pristup Azovskom moru, dijeleći okupacijske ruske snage u regiji u dvije odvojene skupine. To ne samo da bi oslabilo njihove borbene sposobnosti, već bi također eliminiralo kopneni most prema Krimu - ukrajinskom južnom poluotoku koji je Rusija nezakonito anektirala 2014.


7:00 - Američki Institut za proučavanje rata (ISW) rekao je u četvrtak da je ukrajinska protuofenziva započela - iako je Kijev i dalje šutljiv po tom pitanju. U međuvremenu, britansko ministarstvo obrane priopćilo je da se "usred vrlo složene operativne slike, teške borbe nastavljaju duž više sektora fronte". Dodalo se da "u većini područja Ukrajina drži inicijativu".

Nekoliko ruskih prokremaljskih vojnih blogera izvijestilo je kasno u četvrtak da je Ukrajina tijekom noći nastavila s napadima. Rekli su da su također raspoređeni oklopni transporteri i bespilotne letjelice koje su usmjeravale topničku vatru.Vladimir Rogov, ruski lokalni dužnosnik, rekao je da su se vodile "aktivne borbe" u području između Orikhiva i Tokmaka, a da su ruske trupe držale svoje položaje.

GALERIJA Strašni prizori vodene stihije nakon razaranja brane u Ukrajini

Aftermath of a Russian drone strike in Kyiv
1/22

Grad Tokmak mnogi vojni stručnjaci vide kao ključnu metu za Ukrajinu dok pokušava napredovati do Azovskog mora.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da je ranije prijavljeni ukrajinski napad odbijen, što je nanijelo štetu neprijatelju. Ministar nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili svoju tvrdnju.

U međuvremenu, zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar rekla je u kratkom priopćenju u četvrtak da su ruske snage trenutno "u aktivnoj obrani" na smjeru Zaporožja.

 

Komentara 54

BR
Brdo
11:16 09.06.2023.

Cak TRI ranjena ruska civila u ruskoj regiji Voronjez?! Zgrozen sam tim zlocestim Ukrajincima, kako mogu biti tako zlocesti, dok im Rusija svaki dan samo cvijece salje na ukrajinske gradove.

Avatar Original_Brexit
Original_Brexit
10:11 09.06.2023.

Demilitarizacija i dekomunizacija zarobljenog ruskog naroda napreduje. Vrijeme je da se i taj narod oslobodi komunizma i imperijalizma.

SE
Serengeti
15:16 09.06.2023.

To im je dokaz? Telefonski razgovor između dvije osobe koje govore Ruski. Nema ni informacija tko su te osobe! Neki časnici, obični Rusi ili možda dva Ukrajinca koji glume Ruse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije