Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika opasnost

Dramatične posljedice razaranja brane: 'Mine nekontrolirano eksplodiraju i plutaju cijelom rijekom'

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
07.06.2023.
u 13:57

Prema prognozama poduzeća Ukrhidroenergo voda iz akumulacijskog jezera će u iduća četiri dana potpuno oteći niz Dnjepar. Obujam akumulacijskog jezera je oko 18 milijardi kubičnih metara vode. To će po mišljenju stručnjaka imati katastrofalne posljedice za regiju

Zbog razaranja hidroelektrane Kahovka na jugu Ukrajine, nizvodno niz Dnjepar se događaju poplave, među ostalim i u gradovima Hersonu i Dnjipru. Stručnjaci upozoravaju na opasnost od ruskih mina koje nosi voda. "Uništeno je 16 ustava brane, zgrada hidroelektrane i nasip između zgrade elektrane i brane. Hidroelektrana ne može biti popravljena", izjavio je za DW Ihor Sirota, direktor dioničkog društva Ukrhidroenergo, kojem pripada hidroelektrana.

Video: Razaranje brane Kahovka na jugu Ukrajine

Ruska strana tvrdi da je elektrana djelomice oštećena ukrajinskim projektilima. Zbog razaranja brane oko 80 mjesta nizvodno je ugroženo poplavom, objavila je ukrajinska vlada. Hidroelektranu Kahovka su ruske snage zauzele prvog dana ruske invazije 24. veljače 2022. U listopadu 2022. je ruska vojska, po navodima ukrajinske tajne službe, potpuno minirala branu i hidroelektranu.

VEZANI ČLANCI:

"Obavljamo evakuaciju stanovništva s poplavljenih područja. Trenutno evakuiramo četvrt Ostriv grada Hersona", izjavio je predsjednik vlade Denis Šmihal na platformi Telegram. Prema njegovim riječima izvanredni vlakovi voze prema Mikolajivu.

GALERIJA Strašni prizori vodene stihije nakon razaranja brane u Ukrajini

Rat u Ukrajini
1/22

Po navodima Službe za zaštitu u slučaju katastrofe, jučer su do 16 sati spasilačke ekipe, policija i dragovoljni pomagači evakuirali oko 1.300 ljudi. Na desnoj strani Dnjepra u regiji Herson, koja je pod nadzorom ukrajinskih snaga, stanje nije kritično jer su ta područja viša nego ona uz lijevu obalu Dnjepra.

Ukrajinske vlasti upozoravaju da bi poplava mogla donijeti ruske mine u poplavljena područja. "Barikade od mina, koje je neprijatelj postavio na lijevoj obali, uništila je voda. Mine nekontrolirano eksplodiraju i plutaju cijelom širinom rijeke", izjavila je na ukrajinskoj televiziji Natalja Humenjuk, glasnogovornica obrambenih snaga na jugu Ukrajine.

VEZANI ČLANCI:

Volodimir Kovalenko, gradonačelnik Novaje Kahovke, koja se nalazi samo pet kilometara od hidroelektrane i koju su okupirale ruske snage, izjavio je da je grad brzo poplavljen. "Razaranja velikom količinom vode su velika", izjavio je on za ukrajinske medije. Naveo je da su već poplavljeni luka, gradski zoološki vrt i park. Ali da je teško doći do pouzdanih informacija jer je grad pod ruskim nadzorom, a prekinuta je i veza s internetom.

Ruske snage u okupiranom dijelu regije Herson tvrde da nema opasnosti za stanovnike mjesta na obali Dnjepra. Po navodima Službe za zaštitu u slučaju katastrofe, vodostaj se popeo za dva do četiri metra, što ne ugrožava veća mjesta nizvodno, objavio je upravitelj dijela regije Herson koja je pod ruskom okupacijom.

GALERIJA Satelitske snimke otkrivaju razmjere katastrofe na jugu Ukrajine: Kuće i zgrade pod vodom

Rat u Ukrajini
1/14

Prema prognozama poduzeća Ukrhidroenergo voda iz akumulacijskog jezera će u iduća četiri dana potpuno oteći niz Dnjepar. Obujam akumulacijskog jezera je oko 18 milijardi kubičnih metara vode. To će po mišljenju stručnjaka imati katastrofalne posljedice za regiju. "Akumulacijsko jezero Kahovka će vrlo brzo biti ispražnjeno. Posljedica će biti gola zemlja s muljem i stotinama uništenih biljaka i mrtvih životinja. Osim toga to će dovesti do nestašice pitke vode i suše na području cijele južne Ukrajine, koje se opskrbljivalo vodom iz akumulacijskog jezera", izjavio je za DW voditelj Nacionalnog ekološkog centra Ukrajine Ruslan Havriljuk.

Osim toga nestat će jedinstveni ekološki sustav livada uz Dnjepar i riječnih otoka nizvodno. Opasno je i motorno ulje iz postrojenja hidroelektrane. "U turbinama i transformatorima hidroelektrane Kahovka bilo je 450 tona maziva. Ne znamo točno koliko ulja je iscurilo, ali polazimo od toga da je to više od 150 tona. Ono će se taložiti negdje nizvodno i na kraju završiti u Crnom moru", kaže Ihor Sirota iz tvrtke Ukrhidroenergo.

Video: Satelitske snimke otkrivaju kako srušena brana u Hersonu izgleda sada, a kako je izgleda ranije

Ukrajinski ministar okoliša Ruslan Strilec govorio je o „ekocidu". Razaranje brane je „barbarski čin" i „prava humanitarna katastrofa", rekao je Strilec u intervjuu za Deutsche Welle. Do milijun ljudi bi moglo izgubiti pristup pitkoj vodi.

Uništenje hidroelektrane nema izravne posljedice za energetski sustav Ukrajine i stabilnost opskrbe električnom strujom. Ali, ukrajinske vlasti upozoravaju na rizike za atomsku elektranu Zaporižja koja je pod ruskom okupacijom. Jer, za rashladne bazene se voda uzimala iz akumulacijskog jezera Kahovka.

"Postoji popis mjera koje treba poduzeti ako vodostaj u akumulacijskom jezeru padne ispod određene razine, uključujući i upute osoblju atomske elektrane za očuvanje sigurnosti", izjavio je Petro Kotin, predsjednik državnog ukrajinskog poduzeća Energoatom. Ministarstvo energetike u Kijevu tvrdi da stručnjaci Energoatoma stalno prate vodostaj u rashladnim bazenima atomske elektrane.

Komentara 1

Avatar Moloh
Moloh
17:38 07.06.2023.

Nije prvi put da su izazvali ekološku katastrofu. Bezobrazan i primitivan narod bez duše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije