Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velike poplave

Ukrajinci objavili audiosnimku: 'Ovo je dokaz da su Rusi raznijeli branu'

Razaranje brane u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.06.2023.
u 11:16

Uništenje brane u utorak izazvalo je masovne poplave, prisililo tisuće stanovnika na bijeg i prouzročilo ekološku pustoš. Rusija i njezini dužnosnici u Ukrajini okrivili su Kijev za uništavanje brane, ali su iznijeli različita objašnjenja.

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je da je presrela telefonski poziv koji dokazuje da je ruska "diverzantska skupina" raznijela hidroelektranu Kahovku i branu u južnoj Ukrajini. Uništenje brane u utorak izazvalo je masovne poplave, prisililo tisuće stanovnika na bijeg i prouzročilo ekološku pustoš. Rusija i njezini dužnosnici u Ukrajini okrivili su Kijev za uništavanje brane, ali su iznijeli različita objašnjenja.

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je audiozapis navodnog razgovora od jedne i pol minute na svom Telegram kanalu. U zapisu se čuju dvojica muškaraca koji su, izgleda, razgovarali o posljedicama katastrofe na ruskom jeziku. 

"Oni (Ukrajinci) nisu ga napali. To je bila naša diverzantska skupina", rekao je jedan muškarac kojeg je SBU opisao kao ruskog vojnika. "Htjeli su preplašiti (ljude) tom branom. Nije išlo po planu i (učinili su) više nego što su planirali", rekao je. 

Video: Nestvarne posljedice razaranja brane u Ukrajini: Ovaj grad je u potpunosti potopljen

SBU nije iznio više detalja o razgovoru ili sudionicima. Objavili su da su otvorili kaznenu istragu za ratne zločine i "ekocid".

GALERIJA Tuga i očaj u Ukrajini nakon razaranja brane, brojna naselja potopljena

Razaranje brane u Ukrajini
1/14

 

"Napadači su htjeli ucijeniti Ukrajinu dizanjem brane u zrak i inscenirali su katastrofu izazvanu ljudskim djelovanjem na jugu naše zemlje", priopćio je SBU.

VEZANI ČLANCI:

Kremlj je u petak optužio ukrajinske snage za ubijanje civilnih žrtava poplava izazvanih urušavanjem brane Nova Kahovka u južnoj Ukrajini u opetovanim napadima granatiranjem, uključujući i jednu trudnicu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je navodne napade "barbarskim". Rusija nije pružila nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Ukrajina je u više navrata kritizirala Rusiju zbog granatiranja dijela poplavljenog Hersona koji je pod ukrajinskom kontrolom dok je pokušavala provesti evakuaciju.

Komentara 14

DU
Deleted user
12:32 09.06.2023.

Kako da ne... Osim što je ta hidroelektrana jedan od rijetkih izvora struje za Krim koji je trenutno ruski. Ti Rusi osim što su zločesti očito sami sebe žele pokopati. Jel da? Pa do kad će te nas puniti ovakvom propagandom. Zašto ne možete biti objektivni i iznijeti obe verzije i nama pustiti da sami zaključimo...

SE
Serengeti
15:15 09.06.2023.

To im je dokaz? Telefonski razgovor između dvije osobe koje govore Ruski. Nema ni informacija tko su te osobe! Neki časnici, obični Rusi ili možda dva Ukrajinca koji glume Ruse.

Avatar ZLO
ZLO
11:58 09.06.2023.

Da, to su "pouzdani izvori".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije