Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Zelenski: Protuofenziva je u tijeku, prenesite to Putinu

Canadian Prime Minister Trudeau and Ukraine's President Zelenskiy speak as they shake hands during press conference in Kyiv
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/11
Autori: Vecernji.hr, hina
10.06.2023.
u 17:25

Svaki pokušaj napredovanja nije uspio, uz velike žrtve, ali Kijev i dalje čuva svoj "ofenzivni potencijal", rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin

Dodatnih 2,1 milijardu dolara pomoći najavilo je američko ministarstvo obrane ovog petka, u trenutku kada su mediji počeli objavljivati da je Ukrajina započela svoju veliku protuofenzivu. Bijela kuća priopćila je kako se čini da Rusija produbljuje svoju obrambenu suradnju s Iranom i da je primila stotine jednosmjernih jurišnih bespilotnih letjelica koje koristi za napade na Ukrajinu.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

>> VEČERNJI TV Što srušena brana znači za nastavak sukoba? Gost: Ante Kotromanović

Tijek događaja:

17:18 - Predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je potvrdio da je ukrajinska protuofenziva u tijeku, ali je odbio reći u kojoj je fazi, ogradivši se izjavom da su njegovi generali zadovoljni. “Prenesite to Putinu”, rekao je novinarima Zelenski, s kojim je bio kanadski premijer Justin Trudeau.


16:38 - Kanadski premijer Justin Trudeau, koji je u subotu stigao u iznenadni posjet Kijevu, rekao je da je uništenje brane Kakhovka u južnoj Ukrajini, koje je izazvalo poplave, "izravna posljedica" ruske invazije. Kanadski premijer odmah je najavio pomoć od 10 milijuna dolara za pomoć Ukrajini.


13:19 - Justin Trudeau ove je subote u iznenadnom posjetu Ukrajini. Kanadski premijer odao je počast poginulim ukrajinskim vojnicima na memorijalnom mjestu u Kijevu. Kanada, članica NATO-a, pružala je vojnu i financijsku potporu Ukrajini tijekom cijelog rata, a objavljene su i fotografije njegovog posjeta.

Canadian Prime Minister Trudeau and Ukraine's President Zelenskiy speak as they shake hands during press conference in Kyiv
1/8

12:54 - Samo se ruski vlasnici putovnica evakuiraju iz poplavljenih dijelova okupiranih područja u južnoj ukrajinskoj regiji Herson, priopćio je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga ove subote. Velika humanitarna katastrofa rezultat je uništenja brane Kahovka ranije ovog tjedna, a tisuće ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove zbog poplava.

U svojem najnovijem izvješću, glavni stožer priopćio je kako ruski okupatori "nastavljaju koristiti posljedice zločina koji su počinili u svoje svrhe". "Posebice, samo osobama s ruskim putovnicama dozvoljena je evakuacija iz poplavljenih naselja'', izvijestili su.


12:34 - Njemački kancelar Olaf Scholz u subotu je rekao da namjerava ostati u kontaktu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da "uskoro" planira s njim razgovarati. Scholz je napomenuo da je razgovarao s Putinom netom prije nego što je vođa Kremlja započeo invaziju na Ukrajinu prije 15 mjeseci. "Namjeravam to uskoro opet učiniti", rekao je u subotu na 38. kongresu njemačke protestantske crkve u južnom njemačkom gradu Nürnbergu.

Preduvjet za "pravedan mir" jest da Rusija povuče vlastite vojnike, dodao je Scholz. "To mora biti jasno", kazao je. Povremeno se iz publike mogla čuti riječ "pregovaraj". Scholz je odgovorio vičući: "Pregovaranje je u redu. Pitanje je: tko pregovara s kim i o čemu". Kancelar je ranije pojasnio stav Berlina prema ratu i rekao da treba spriječiti eskalaciju sukoba. "Bilo je i (još uvijek) je ispravno da djelujemo na koordiniran način u svemu što činimo. Da razmotrimo svaki korak i da ne djelujemo samostalno. Ovom smo načelu predani od samog početka", kazao je. Granice u Europi ne bi se trebale mijenjati silom, rekao je publici.


11:20 - Prve snimke na kojima se jasno vide uništeni Leopard tenkovi ukrajinske vojske na bojišnici u Zaporožju objavljene su jučer. Na snimkama se vide uništena i oštećena najmanje dva tenka Leopard 2 A6 te jedan 2A4, ali i čak 11 Bradley M2A2 oklopna vozila oštećena i napuštena u tzv. sivoj zoni bojišnice. Snimke pokazuju i ostavljen i oštećen jedan finski Leopard 2R prenamijenjen za čišćenje minskih polja.

>> VIŠE OVDJE


9:24 - Njemački istražitelji ispituju dokaze, koji upućuju na to da je Poljska korištena kao baza za sabotažu plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru u rujnu, objavio je u subotu list Wall Street Journal. Njemački istražitelji su u potpunosti rekonstruirali dvotjednu plovidbu 15 metara duge jahte "Andromeda", za koju se sumnja da je uključena u sabotažu plinovoda kojima je transportiran ruski plin u Europi, napisale su novine.

Odredili su da je jahta skrenula sa svog kursa i uputila se u poljske vode, a pozvali su se na Andromedinu radijsku i navigacijsku opremu, satelitske i mobilne telefone, račune elektroničke pošte i "uzorke DNK-a ostavljene na palubi, koje je Njemačka pokušala spojiti s najmanje jednim ukrajinskim vojnikom".

Njemački ured kriminalističke policije i poljski ured premijera nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom. List The Washington Post je ovog tjedna objavio da su Sjedinjene Američke Države saznale za ukrajinski plan napada na plinovod tri mjeseca prije nego što su oštećeni podmorskim eksplozijama. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u srijedu rekao za njemačke medije da Ukrajina nije napala plinovode Sjeverni tok.

Eksplozije su se dogodile u gospodarskim područjima Švedske i Danske. Obje zemlje su rekle da su eksplozije bile namjerno prouzročene, no da tek moraju odrediti tko je za njih odgovoran.


8:32 - U napadu dronom ruskih snaga poginule su tri osobe, a najmanje 10 ih je ozlijeđeno u ukrajinskoj regiji Odesa u ranim jutarnjim satima u subotu, priopćilo je ukrajinsko južno zapovjedništvo.

GALERIJA Domovi pretvoreni u ruševine: Pogledajte razorne posljedice rata u Ukrajini

Canadian Prime Minister Trudeau and Ukraine's President Zelenskiy speak as they shake hands during press conference in Kyiv
1/19

U napadu je došlo i do požara u stambenoj zgradi te je on ubrzo ugašen, a također su bile oštećene i okolne zgrade. Hitne službe priopćile su kako je 27 osoba, uključujući troje djece, ranjeno, ali je požar brzo ugašen i 12 osoba je spašeno iz zgrade. Ruske snage koristile su bespilotne letjelice iranske proizvodnje za napad na regiju, a sve su ih srušile ukrajinske snage, navodi se u izvješćima.


7:45 - Ukrajina je uspješno presjekla prvu liniju ruske obrane u dijelovima zemlje u posljednjih 48 sati, priopćilo je ministarstvo obrane Velike Britanije. U dnevnom izvješću navodi se kako su u tijeku operacije u "nekoliko sektora" istočno i južno od Ukrajine.

Također se navodi kako su postrojbe u nekim područjima postigle "dobar napredak", gdje su "prodrle u prvu liniju ruske obrane". "U drugima je ukrajinski napredak sporiji", dodaje se u izvješću.

POVEZANI ČLANCI:

Ruska obrana je "dvojaka", kaže ministarstvo obrane, i to zato što neke postrojbe "provode vjerodostojne manevarske obrambene operacije", a druge se povlače "u nekom neredu". Izvješća o ruskim žrtvama sve su veća jer je njezina vojska prisiljena povući se "kroz vlastita minska polja", priopćilo je ministarstvo.


7:01 - Svaki pokušaj napredovanja nije uspio, uz velike žrtve, ali Kijev i dalje čuva svoj "ofenzivni potencijal", rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin. "Svi dosadašnji pokušaji protuofenzive nisu uspjeli. Međutim, ofenzivni potencijal postrojbi kijevskog režima još uvijek je sačuvan", kazao je Putin.

>> VIDEO Rusi se osramotili, umjesto Leoparda 2 pogodili kombajne. Javio se i Prigožin: 'Impresivan rad'

Ključne riječi

Komentara 156

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
17:27 10.06.2023.

Zelenski: Protuofenziva je u tijeku, prenesite to ukrajinskim majkama koje će izgubiti još tisuće i tisuće svojih sinova.

BI
billynik
19:46 10.06.2023.

Što to Zelinski mora potvrditi i što poručuje Putinu, neka to kaže obiteljima onih 8-9 tisuća do sada poginulih, za što i za koga su dali život. Sjeća li se još itko što je Rusija tražila, samo da Ukrajina ne ulazi u NATO.

Avatar comandante
comandante
17:41 10.06.2023.

na stranu Putin ali...jaka ti je ofenziva ako netko treba obavijestiti Putina da je u tijeku...i daj nekome drugom da malo progovori..ne skidaš se sa ekrana!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije