Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONTROVERZijE RATA

Dezerteri ukrajinske vojske: Prijeti im 10 godina zatvora, a troše tisuće eura na bijeg u Rumunjsku

Ukraine's President Zelenskiy visits flooded Kherson
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
09.06.2023.
u 11:01

I ovdje u Hrvatskoj slušali smo glasine o hvatanjima vojnih obveznika posvuda te kako ukrajinska mobilizacija nije sasvim uspjela. Dobar dio tih glasina su dezinformacije, nije riječ ni o kakvim racijama, Ukrajinci se ne boje, ali su svjesni da će rat trajati i da se u njemu gine

Predmet najvećih kontroverzija rata u Ukrajini su gubici. I jedna i druga strana objavljuju očito preuveličane gubitke protivnika, a same objavljuju malo ili nimalo o svojima, a kada se takve informacije i pojave, sasvim je sigurno da su bitno umanjene. Prije nekoliko dana prvi je put o ruskim gubicima govorio ministar obrane Sergej Šoigu, ali samo u kontekstu zadnjih sukoba, odnosno ukrajinske ofenzive na nekoliko pravaca.

Ali, posljednjeg tjedna pojavile su se dvije priče, jedna o ukrajinskim gubicima iz neposrednog iskustva grada Poltave, a onda i druga, ovaj puta o ukrajinskim dezerterima. U Poltavi je stanoviti Viktor Thačenko s pomoću obične excel tablice počeo sastavljati bazu podataka o poginulima iz njegove oblasti. Tkachenko je inače novinar koji na sličan način prati javne nabave i sudstvo, a do sada je ovaj 33-godišnjak nabrojio 1072 poginula iz njegove oblasti od početka rata.

– To je jedan užasan sustav, ali je ipak nekakav sustav. Očito je da se sve ovo neće tako brzo završiti – rekao je Tkačenko koji podatke iz tablice objavljuje na lokalnom online mediju Poltavščina. Podatke prikuplja pretražujući Facebook na kojemu rođaci i obitelji poginulih objavljuju takve informacije, što nije najsavršenija metoda, ali je najpreciznija kojom se nešto može postići u odsustvu točnih službenih podataka. Uz poginule, u tablici je i stupac "nestali", za one za koje se sa sigurnošću ne može utvrditi koja im je sudbina. Dodatno je emocionalno opterećenje za Tkačenka trud da se napravi i kratak životopis o svakome poginulom uz fotografiju.

>> VIDEO Rusi se osramotili, umjesto Leoparda 2 pogodili kombajne. Javio se i Prigožin: 'Impresivan rad'

Roman Istomin, lokalni glasnogovornik ukrajinske vojske, ne želi potvrditi točnost Thačenkovih podataka, već samo kaže kako je sigurno emocionalno teško to raditi te postoji opasnost da neće izdržati dugo. Reuters piše i o posebnom dijelu groblja Zaturine u Poltavi gdje je pokopano najmanje 134 poginula. I svi znaju – bit će još grobova. Najviše je Ukrajinaca iz Poltave poginulo u siječnju kada su Rusi zauzimali Soledar, bio je to sukob s wagnerovcima. Poginulo je najmanje 25 Poltavljana iz 116. brigade teritorijalne obrane. Dobrovoljaca više nema, a za razliku od početka rata, sada je na snazi mobilizacija onih manje motiviranih.

I ovdje u Hrvatskoj slušali smo glasine o hvatanjima vojnih obveznika posvuda te kako ukrajinska mobilizacija nije sasvim uspjela. Dobar dio tih glasina su dezinformacije, nije riječ ni o kakvim racijama. Ukrajinci se ne boje, ali su jednostavno svjesni da će rat trajati i da se u njemu gine. BBC je tako objavio priču s rijeke Tise koja razdvaja Ukrajinu i Rumunjsku. Preko ove rijeke redovito prelaze oni Ukrajinci koji ne žele biti mobilizirani ili su vidjeli najgore od rata. Jednog od tih ljudi susrela je ekipa BBC-ja, bio je na linijama, pukom srećom preživio ruski napad u ožujku prošle godine kada je poginulo 27 njegovih suboraca, a 57 ih je bilo ranjeno. Iako je kazna za dezerterstvo 10 godina zatvora, ipak je odlučio prijeći Tisu.

VEZANI ČLANCI:

Da bi dospio do Zapada Ukrajine, potrošio je nekoliko tisuća eura, a da bi stigao s istoka, trebalo mu je nekoliko tjedana. U tom tekstu tvrdi se kako je značajna prepreka mobilizaciji korupcija gdje je moguće plaćati mjesečno da se ne biste našli na popisu za mobilizaciju. A onda su tu i zapovjednici na liniji koji traže da im se ne šalje one koji se boriti ne žele ili se borbe previše boje. Takvi su u sukobu samo opterećenje. No, ukrajinska vojska ipak ima kontrolne točke na kojima zaustavlja automobile i autobuse zbog provjere eventualnih dezertera. Rezultat je 20 zadržanih svakoga dana.

>> VIDEO Što srušena brana znači za nastavak sukoba? Gost: Ante Kotromanović

Prema podacima rumunjskih vlasti, do sada je u tu zemlju prebjeglo 6200 vojno sposobnih Ukrajinaca. Stigli su, naravno, na nelegalan način. Još 20.000 došlo je legalno, s nekim dokumentom zbog kojega su pošteđeni vojne službe. Najmanje 90 Ukrajinaca smrzlo se ili utopilo u pokušaju da dođu do Rumunjske u posljednjih 15 mjeseci.

Ključne riječi

Komentara 37

SI
Sirmen80
13:16 09.06.2023.

Ko bi sad kod nas vodio državu u miru da nije bilo dezertera.

ĐO
đony1
12:10 09.06.2023.

nedavno bio u beču. u par dana dosta sam auta ukrajinskih tablica vidio. jedan tip je fino,valjda da se pokaže direktno do centra došao novim crnim mercedesom s klasom i istovario neke ženske. dalje sam vidio suv e debele i skupe, jaguara sportaka,američku corvettu. bilo je i par lošijih normalnih auta ali velika većinom luksuzni i skupi a navodno muškarci nemogu preko granice, dok ima mladi ginu na fronti bogataši se šeću.

DU
Deleted user
11:34 09.06.2023.

Hehe bjeze jer ce rat potrajati...ma daj ne prdi..dezertera je uvijek bilo i biti ce ba sve strane ali ovo je podcjenjivanje zdravog razuma...kao ne bjeze jer se boje nego jer ce rat potrajati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije