Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ŽELE OPROST DUGA

Telekomi predlažu moratorij u kojem ovrhe miruju i kamate ne rastu

mobitel
Foto: ilustracija
15.10.2014.
u 17:15

Moratorij bi, prema prijedlogu svih triju telekoma, trajao dvije godine

HT, Vipnet i Tele2 telekomunikacijski su operatori koji vode tržišne bitke za korisnike, no kada je riječ o oprostu dugova socijalno najugroženijim građanima u programu koji je osmislila Vlada, nastupaju zajednički. I da, njihov je stav jasan te kažu: moratorij na dugove da, ali oprost ne. No to ne znači da ne žele sudjelovati u inicijativi kojom bi se olakšao položaj siromašnima. Pripremili su prijedlog pomoći socijalno najugroženijima. Odgovor nisu dobili, ali ih je Milanka Opačić, potpredsjednice Vlade, javno prozvala kao jedine koji ne žele pristati na otpis dugova, dok su komunalci, banke i država na to pristali. Prema procjenama Vlade, telekomi bi ukupno trebali oprostiti 141 milijun kuna duga.

Što to predlažu telekomi? Radi se o dvogodišnjem moratoriju na otplatu dugova kako bi se postigao cilj inicijative, a to je deblokiranje računa siromašnima. Za to vrijeme ovrhe bi mirovale, ne bi se naplaćivale kamate niti bi nastajali dodatni troškovi za korisnike. Kako stoji u prijedlogu, time bi se ispunili ciljevi inicijative, a izbjegli bi se negativni učinci oprosta kao mjere.

Vladina inicijativa odnosi se na one koji ukupno duguju do deset tisuća kuna dulje od godinu dana, s tim da nemaju dodatnu nekretninu ni štednju, imaju mirovinu do 2500 kuna i nezaposleni su dulje od godinu dana. Kako u svom prijedlogu objašnjavaju telekomi, oprost je nepravedan prema svima onim građanima koji bi se po svim tim kriterijima mogli kvalificirati, a neće jer su uredno podmirivali svoje obveze. Usto poruka oprosta nije u skladu s tržišnom ekonomijom i vladavinom prava.

“Da bi prijedlog mogao biti razrađen do kraja, od Vlade smo zatražili konkretne podatke koje još nismo dobili. Naša praksa već sada uključuje niz mjera zahvaljujući kojima s korisnicima koji su došli u situaciju da ne mogu podmiriti račune nalazimo načine da im se situacija olakša. U tom smislu nastavit ćemo i dalje tražiti rješenja koja su prihvatljiva i održiva”, pišu telekomi u zajedničkoj izjavi. Ono što telekomima smeta jesu i nerazmjer i nejednake pozicije u usporedbi s drugim vjerovnicima. Jer, kada otpisuju dugove gradovi i država, to plaćaju porezni obveznici, no kako se ovdje radi o privatnim kompanijama, zapravo to plaćaju dioničari, što je tržišno neprihvatljivo. U inicijativi ipak žele sudjelovati, ali tako da se radi o jednokratnoj mjeri.

Komentara 4

Avatar nijeminišta
nijeminišta
20:13 15.10.2014.

a zašto bi im oprostili dugove???

BU
bubimima
17:42 15.10.2014.

Trebalo bi vidjeti strukturu dugova prema telekomima. Bilo bi tragikomično da se tzv.socijali oprosti dug napravljen pametnim telefonima. Opačićki bi bilo bolje da se pobrine za beskućnike i sirotinju bez struje i vode koji nisu u mogućnosti da stvaraju dugove prema teleoperaterima.

NV
novo vriijeme
20:33 15.10.2014.

Iskreno, ne telefoniraš ine kupuješ mobitele ako nemaš novaca. Trebalo bi kao u Švedskoj, nezaposlenima jedan telefon i 20 kuna na računu mjesečno, a svi ostali koji su se zaglibili u razne dugove trošeći bez mjere iznad svojih prihoda moratorij na sve dugove do prvog prihoda. Ovo nije opraštanje jer država otpisuje porez firmama koji će platiti građani koji nemaju dugove. Vjerujem da bi u ovim oprostima moglo biti manipulacija na lokalnoj razini do neba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije