Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tek je završio osnovnu školu, a autor je djela o pučkoj tribunki

U listopadu će biti objavljeno djelo od 150 stranica u kojem je mladić prikupio obilje dokumenata o nekadašnjoj prvakinji HSS-a.
29. srpnja 2010. u 17:00 1 komentara 22 prikaza
'podravina i bilogora, korija, 29.07.2010. vlatko smiljanic iz korije nedaleko od virovitice pola godine posvetio je istrazivanju povijesnih podataka vezanih uz sumjestanku maru matocec, seljacku spis
Foto: 'Marija Lovrenc/VLM'

Vlatko Smiljanić (15) iz Korije kod Virovitice među rijetkim je mladima koji će cijelo ljeto provesti radno – pišući knjigu o sumještanki Mari Matočec, poznatoj seljačkoj književnici i političarki uključenoj u Radićev HSS u zlatno doba seljačkog pokreta.

Živjela blizu njega

Ta jednostavna žena, majka, pjesnikinja, borac za ženska prava, prosvjetarka, političarka koja je oduševila velikane hrvatske povijesti – od Alojzija Stepinca, koji je gledao njene drame, braće Radić, Đure Basaričeka do Marije Jurić Zagorke, koja ju je nazvala bogatom dušom i svojom sestricom nakon samo jednog razgovora, ganula je i Vlatka, koji dovršava knjigu od 150 stranica o njezinu životu, a koja bi trebala izaći u listopadu.

– Nije to prva knjiga u Hrvatskoj o Mari Matočec, ali je zasad jedina koja obuhvaća cijeli njen život kroz koji je prošla kao velika žena i čiji rad i danas oduševljava mnoge – objašnjava Vlatko, čija je kuća samo stotinjak metara od kuće u kojoj je Mara živjela i radila. Ovaj mladi autor osvrt na njen politički rad već je napisao u sklopu povijesno-istraživačkog rada s kojim je sudjelovao i na školskom državnom natjecanju.

Još joj se mnogi dive

Istraga o sumještanki kojoj se divi proširila se, kaže, na stotine dokumenata, arhivskih zapisa, obiteljskih fotografija i činjenica do kojih je došao iz cijele Hrvatske, a koje se jednostavno, dodaje, moraju staviti u knjigu.

– Bila je niska ženica, uvijek u crnini, s maramom na glavi i olovkom iza uha, čekajući inspiraciju. Olovku i papir nosila je i u štalu, dok je muzla krave, kosila travu, podizala djecu. Imala je samo četiri razreda pučke škole, ali mnogo je čitala i imala onu životnu mudrost zbog koje su je svi rado slušali i zbog koje je i govornike, profesore i doktore znanosti, ostavljala bez daha. Promicala je kulturu, zajedništvo, prava žena, za koje je govorila da moraju ostati i žene i majke, daleko od feminističkih pokreta, pisala je pjesme i njegovala seljačke običaje i život prepun uspona i padova, kakav je bio i njen – govori Vlatko, pokazujući njene spise, pisma i rukopise, fotografije koje su mu ljubazno ustupili članovi obitelji i poznanici.

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

  • Progres:

    Svaka čast! Lijep, normalan, i zdrav tekst. Nadamo se takvim pričama, novinarima i vrijednostima i u buduće!