Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udruga pobjede

"Tamna strana Mjeseca" – 12 priča i sudbina pasa iz osječkog azila koje diraju u srce

Foto: Udruga Pobjede
1/8
12.12.2019.
u 17:13

Zvijezda kalendara je Tiki. U azilu je 11 godina, a došao je kada su mu bile dvije. Iako je “gospodin u godinama”, još je najbrži od svih – pravi sportski tip

Svjetlo dana ugledao je novi "najljepši kalendar na svijetu" – na njemu je 12 psećih manekena, stanara osječkog azila za napuštene pse.

– Emocije akumulirane cijele godine prsnu u tom kalendaru! – ponosno govori Ivana Crnoja, čelnica Udruge Pobjede, koja skrbi o azilu. Jedanaesto je to izdanje kalendara i on postoji koliko i ova udruga koja stoji iza njega.

Ime kalendara za 2020. je “Tamna strana Mjeseca” i on demistificira višestoljetno prijateljstvo pasa i Mjeseca, ili ono što zovemo zavijanjem pasa na Mjesec.

– To su zapravo noćni razgovori pasa i Mjeseca, to je ta tamna strana Mjeseca koja je ljudima nedokučiva, a o njoj pišu pjesme i skladaju glazbu. Rezervirana je ona posebno za "kerovce", za čiste duše. Psi na kalendaru su, tako, odali tajne svojih razgovora s mjesecom – priča Ivana.

Kao i svih ranijih godina, nije bilo lako odabrati 12 manekena koja će krasiti kalendar.

– Možda je dojam da autori tekstova ili fotografija biraju sami svoje miljenike, ali to zaista nije tako. Odabiremo one koji su na neki način obilježili godinu na izmaku, svojim sudbinama ostali građanima u srcu, dobili novu priliku u azilu i napredovali, promijenili se zbog svega što radimo... Ili pse kao što je Tiki, pas siječnja, koji je 11 godina u azilu – pokazuje naša sugovornica. Upita li se nju koja ju je sudbina najviše taknula, neće moći odgovoriti.

– Meni je azil u srcu, i kao majka s četvero ili petero djece, ne mogu reći koji mi je pas na kalendaru najdraži. Ali nekako smo dali prednost Tikiju jer je 11 godina u azilu i to mu je dalo za pravo da otvori kalendar. Došao je k nama sa svoje dvije godine, gospodin je sada već u poznim godinama, premda se to po njegovoj energiji nikada ne bi reklo. Još je uvijek jedan od najbržih pasa u azilu, šeta se svaki dan, voli trčati uz bicikl, obožava loptice, pravi je sportski tip! – dodaje ona.

Ivana će se našaliti i reći kako kalendar uvijek pripremaju u posljednji tren, ali se pri tome sjajno zabave!

– Uvijek nam je stresno posljednjih mjesec dana jer sve je posvećeno kalendaru, ali pravo je zadovoljstvo otići u domove pasa koji su sretno udomljeni i provesti par sati s njihovim novim obiteljima. Imamo sreće što su u Udruzi zaista svestrani ljudi, od pravnika do onih koji znaju montirati filmove, fotografirati, napisati tekstove, stvarno sve radimo u svojoj 'intimnoj produkciji'. Jedino nam je Danijel Antunović napravio profesionalni video, kao i svake godine, a ovoga puta je nazvan "Zašto nam se trebate pridružiti". Želimo njime proširiti našu priču. U azilu je 200 pasa, kad bi i nas bilo 200 bilo bi nas malo, jer trebalo bi nas barem u tri smjene da psi budu sretni – ističe.

Sam kalendar zahvala je građanima što su cijelu godinu bili uz njih. Sumiraju tako pobjede koje su izborili, ali i pozivaju ih da im se pridruže kako bi bili još jači u idućoj godini. Upravo zato je i kalendar dostupan za minimalnih 40 kuna donacije.

– Pokušavamo biti socijalno osjetljivi, pokriti cijenu tiska, da psi uspiju nešto skupiti, a da bude pristupačan svima. Jer dosta je ljudi u ovome gradu koji kroz čitavu godinu pomažu svoj azil, nije to samo jednom godišnje kroz kalendar, pa su zaslužili da i ta cijena bude prihvatljiva – poručuje Ivana.

Foto: Davor Javorović/Dubravka Petrić/Pixsell

Tijekom desetljeće postojanja, zajedno sa sugrađanima, Udruga Pobjede činila je čuda. Kapacitet azila je 200 pasa i konstantno su puni. Ove godine do 9. prosinca udomljena su čak 302 psa, što je - azil i pol.

– Zahvaljujemo svima koji razumiju koliko je udomljavanje važno. Jer, kad netko udomi psa iz azila, spasi dva života – psa kojeg udomi i onoga koji će s ulice doći na njegovo mjesto u azil – naglašava Ivana.

Uz kalendar, prepoznatljivi su po još jednoj blagdanskoj tradiciji – Božićnom ručku koji je u azilu 26. prosinca.

– Od 10 sati ujutro pa do mraka su šetnje pasa, hranimo ih u 13 sati, a pozivamo sve da malo pojačaju pseću božićnu trpezu i ponesu koju konzervicu i ostatke svojih ručkova. A u znak zahvale i jer su sretni što imaju tako dobre sugrađane, psi će sve počastiti pravom veganskom sarmom – zaključuje Ivana Crnoja.

Ključne riječi

Komentara 1

GI
gibs32
22:59 12.12.2019.

Kako mozemo mi koji smo daleko do Vaseg kalendara? Predivan je Lp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije