Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Conte gubi većinu

Talijanska vlada u krizi nakon ostavke dviju ministrica

FILE PHOTO: Italian Prime Minister Giuseppe Conte
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
13.01.2021.
u 21:46

Bez 18 senatora Italije Vive vlada koju vodi Conte gubi većinu u gornjem domu, ali Zastupničkom domu ima dovoljan broj glasova

Vjerojatno će se kriza talijanske vlade otvorena sinoć završiti s “tresla se brda, rodio se miš”. Čelnik pokreta Italija živa i bivši premijer Matteo Renzi otvorio je krizu povukavši iz vlade dvije ministrice njegove stranke Teresu Bellanovu i Elenu Bonetti, te podtajnika Ivana Scalfarotta, ali na konferenciji za novinare dao je do znanja kako ne želi da dođe do prijevremenih izvora i da je spreman s ostalim strankama u vladi premijera Giuseppea Contea sklopiti program vlade do isteka njezina mandata 2023. godine.

Predsjednik republike Sergio Mattarella, kojeg je Conte obavijestio o stanju u vladi, pozvao je na izbjegavanje klime nesigurnosti vlade u vrijeme pandemije.

Conte treba naći izlazak iz krize. Moja je stranka spremna ostati unutar vladine većine (u vladinoj koaliciji su još Pokret 5 zvijezda, Demokratska stranka i stranaka Slobodni i jednako), ali program mora biti do konca mandata, kazao je Renzi.

– Ne vjerujem u prijevremene izbore. Postoje uvjeti za nastaviti s istom vladom. Ne glasuje se sada već 2023. godine – kazao je Renzi.

Zapravo Renzi traži da programi za dobivanje europskih novaca iz fonda za obnovu, a Italija bi mogla dobiti 209 milijardi eura, budu što konkretniji i pripremljeni u što skorije vrijeme. Drži da bi Conte te zahtjeve trebao prihvatiti.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
21:14 13.01.2021.

Neka ući od našeg Vožda kako se skupljaju žetončići

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije