Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LISA MONTGOMERY

Od žrtve do ubojice: Životni put žene koja je danas pogubljena bio je pravi pakao

Lisa Montgomery
ATTORNEYS FOR LISA MONTGOMERY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
13.01.2021.
u 17:10

Prva iskustva seksualnog zlostavljanja Lisa Montgomery je neizravno doživjela kada su joj bile samo tri godine

Zbog stravičnog ubojstva trudnice sinoć je smrtonosnom injekcijom pogubljena Lisa Montgomery. Njezino pogubljenje prvo je provedeno nad ženom od 1953. na saveznoj razini, ali ne i na razini pojedinih država. Više puta je odgađano jer je obrana pokušavala dokazati da optužena nije sposobna shvatiti uopće razlog kazne, ali je Vrhovni sud odbacio odgodu te je sinoć pogubljena. Izvršenja smrtne kazne uvijek otvaraju rasprave između zagovornika i protivnika, ali ovaj slučaj posebno je pojačao tu polemiku zbog pakla koji je i sama Lisa proživjela i što ju je u konačnici dovelo do teških mentalnih poremećaja.

Naime, prva iskustva seksualnog zlostavljanja Lisa Montgomery je neizravno doživjela kada su joj bile samo tri godine. Njenu osmogodišnju polusestru Diane silovao je muškarac koji ih je čuvao ("dadilja"), a Lisa se nalazila u istom krevetu. U dobi od 11 godina i sama je počela prolaziti kroz pakao silovanja. Njezin očuh Jack, pijanac i nasilnik koji je stalno tukao nju i majku, počeo ju je i silovati jednom ili dva puta tjedno.

A onda je kroz četiri godine silovanje postalo toliko često da je monstrum sagradio sobu za djevojčicu pored njihove prikolice iz koje se nisu mogli čuti vriskovi. Dok ju je silovao, često ju je gušio jastukom, a ako bi se opirala, udarao bi joj je glavu o betonski pod. Kasnije se na snimkama magnetske rezonance utvrdilo da je tako došlo do ozbiljnih ozljeda mozga, piše Guardian.

Jednog dana slučajno je u sobu za vrijeme silovanja ušla njezina majka Judy. Bijesna na kćer, donijela je pištolj i prislonila joj ga na glavu vičući: "Kako si mi to mogla učiniti?". Zlostavljanje je s vremenom postajalo sve monstruoznije. Očuh je pozvao prijatelje na grupno silovanje. Trpjela je muke koje bi trajale satima, a na kraju bi muškarci mokrili po njoj. Umiješala se i njezina majka koja je njeno tijelo mijenjala u zamjenu za usluge vodoinstalatera i električara kad god je trebala obaviti neke poslove.

S 18 godina Lisa Montgomery se udala za sina svog očuha. Rodila je četvero djece u pet godina, ali umjesto da joj je u braku pronašla spas od zlostavljanja, ona su se nastavila. 

"Bilo je nasilno kao scena iz horora. Bilo mi je zlo dok sam gledao. Nisam znao što bih rekao svojoj sestri", izjavio je kasnije Lisin brat je slučajno našao snimku na kojoj se vidi kako ju muž tuče i siluje, prenosi BBC.

Prijatelji i obitelj počeli su primjećivati da se Lisa sve više "povlači u svoj svijet". Njeni odvjetnici tvrde da su to bili prvi znaci mentalnih bolesti, između ostalog bipolarnog poremećaja, kompleksnog PTSP-a, disocijativnog poremećaja i trauma mozga. Lisa Montgomery se nakon nekog vremena rastala od svog prvog muža i udala se za Kevina Montgomeryja. Počela je tvrditi da je trudna, što nije bilo moguće jer je prošla sterilizaciju nakon rođenja četvrtog djeteta.

Stravično ubojstvo trudnice

U prosincu 2004., u dobi od 36 godina, putovala je od svog doma u Kansasu do malog gradića Skidmore u Missouriju kako bi upoznala Bobbie Jo Stinnett, ženu koju je upoznala na forumu koji je okupljao ljubitelje pasa. Stinnett, uzgajivačica pasa, bila je u osmom mjesecu trudnoće sa svojim prvim djetetom. Lisa je dogovorila sastanak pod krinkom da želi kupiti štene, a onda ju je u kući udavila. Kuhinjskim nožem potom je izrezala fetus i odnijela ga doma, tvrdeći da je njeno. Uhićena je sljedeći dan nakon što je pronađeno mrtvo tijelo prave majke. Dijete je živo vraćeno obitelji, a otac ga je nastavio odgajati.

Odvjetnici i profesionalni stručnjaci govorili su da nema opravdanja za takav stravičan zločin, ali da mučna iskustva koja je proživjela u formativnoj fazi života nude objašnjenje zašto je do toga došlo.

"Moramo shvatiti što bi moglo dovesti do toga da netko bude toliko nesvjestan svojih postupaka te da bi bio sposoban učiniti nešto tako nezamislivo", rekla je Katherine Porterfield, dječja psihologinja koja je provela mnogo vremena s Lisom.

Strahote koje je doživjela ostavile su duboke mentalne posljedice, tvrde liječnici i pravnici koji su se zalagali da se njena smrtna kazna zamijeni s doživotnim zatvorom.

"Lisa nije najgora od najgorih - ona je najviše slomljena od najviše slomljenih", slikovito je kazala Sandra Babcock, direktorica Cornell centra za smrtnu kaznu, koja je radila i kao savjetnica Montgomeryjeva pravnog tima. 

Komentara 20

KM
ko_munjara
08:47 14.01.2021.

Ponekad je ta injekcija spas. Počivaj u miru, Lisa.

DU
Deleted user
19:03 13.01.2021.

Ćiril Trobec Slovenac, jedan od najvećih monstruma bivše YU koji je navlačio žene u svoju kuću te ih davio, klao i spaljivao u krušnoj peći

PL
@ploto@
21:02 13.01.2021.

Ima li tamo ikoga tko nije bio zlostavljan od malih nogu,a da se to otkrilo tek nakon 20-30 godina ? Za takve stravične i gnjusne zločine,smrtna je kazna jedina pravedna kazna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije