Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKUSTVA U SVIJETU

Talijanska i španjolska vlada u palačama, francuska u hotelu

Palača Quirinale u Rimu sjedište je predsjednika Italije
Foto: Roma/Milestone Media/PIXSELL
15.01.2016.
u 16:30

Nekada je bilo važno stranom gostu pokazati palače državnih ustanova, danas je važno tko manje troši na održavanje sjedišta

Koliko je bitan izgled zgrade u kojoj odsjeda vlada ili šef države? Nekada je bilo važno stranom gostu pokazati palače državnih ustanova i njima se dičiti, ali danas se više prati učinkovitost neke vlade ili bruto društveni proizvod neke države za ocjenu stanja u njoj. Neke vlade odsjedaju na istoj adresi desetljećima, pa i stoljećima (kao u Velikoj Britaniji), dok druge mijenjaju sjedišta zbog povijesnih okolnosti, kao što je bilo ujedinjenje Njemačke u kojoj se vlada preselila iz Bonna u Berlin i gdje je 2001. godine otvorena novoizgrađena zgrada za njemačke kancelare (Bundeskanzleramtsgebäude). Ta je zgrada, na primjer, osam puta veća od Bijele kuće u Washingtonu, ali je mnogo manja od palače Quirinale u Rimu, sjedišta predsjednika Republike Italije.

Erdogan potrošio 615 mil. $

Palača Quirinale sjedište je šefa talijanske države od nastanka Republike, dakle poslije Drugog svjetskog rata, a prethodno je bila sjedište kraljeva što je postala od ujedinjena Italije u 19. stoljeću, dok je prije bila papinska palača. Sjedište je talijanske vlade od 1961. godine palača Chigi u središtu Rima, pokraj zgrade parlamenta.

Sjedište je španjolske vlade od 1977. godine palača Moncloa, a zanimljivo je da je sjedište francuske vlade u jednom hotelu. Hotel de Matignon od 1935. godine sjedište je francuske vlade, a Elizejska palača je od 1873. godine sjedište šefa francuske države.

U Londonu je kućni ulaz broj 10 u Downing Streetu sjedište vlade od 1733. godine, dakle više od 280 godina.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao si je izgraditi u glavnom gradu Ankari enormnu predsjedničku palaču koja je stajala 615 milijuna dolara i inaugurirana je koncem prošle godine.

Glavni grad male državice Lihtenštajn je Vaduz, koji izgleda kao naše Delnice, a ima i nešto manje stanovnika, odnosno njih 5200. Zgrade nisu velebne, ali dohodak po glavi stanovnika četiri do pet puta veći je od onoga koji imaju Delničani.

Rasprodali palače

Od uspoređivanja palača u kojima odsjedaju pojedine vlade možda je zanimljivije vidjeti u kojim zgradama sada odsjedaju pojedine talijanske političke stranke i što su učinile sa svojim povijesnim sjedištima.

Bivša Demokršćanska stranka prodala je sve svoje palače. Bivša Komunistička partija, sadašnja Demokratska stranka, prodala je svoje povijesno sjedište u Ulici Botthege oscure (sada je zgrada u vlasništvu udruženja banaka, a prostorije se iznajmljuju, pa je u prizemlju supermarket) te svoje sjedište ima u mnogo manjoj zgradi i s mnogo manje prostorija. Berlusconijev pokret Naprijed Italija otkazao je najam svih prostorija. Više nema novca za to, pa ni za zaposlenike u političkim strankama.

Ima li se novca za obnovu Kockice na Savi? Nije Erdogan povećao svoj ugled među građanima Turske preseljenjem u novu palaču. Nekada su se stranke, kraljevi i diktatori (kakvu je tek zgradu imao Ceausescu u Bukureštu) natjecali tko ima veću palaču.

Danas se natječu tko će manje potrošiti za održavanje pojedinog sjedišta.

>> Karamarko: Ured predsjednice u Banske dvore, Vlada u Kockicu. Ured predsjednice: Apsolutno prihvatljiva ideja

>> Karamarko o preseljenju Vlade: Trenutačno imamo mnogo važnijeg posla

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije