Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osvojili glavne gradove triju pokrajina

Talibani nastavljaju ofenzivu, Njemačka odbacuje pozive da se vojnici vrate u Afganistan

Car bomb blast in Kabul
STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
09.08.2021.
u 19:30

Nakon što je SAD u travnju najavio plan povlačenja do 11. rujna, a članice NATO-a koje su sudjelovale u misiji u Afganistanu to također prihvatile, ponovo su svom žestinom izbili sukobi, a talibani zauzimaju sve veći dio zemlje

Njemačka ministrica obrane odbacila je pozive da se njezini vojnici vrate u Afganistan  nakon što su talibani zauzeli Kunduz, grad u kojem su njemačke trupe bile stacionirane 10 godina. Njemačka je imala drugi najveći vojni kontigent u Afganistanu nakon SAD-a, a neki članovi konzervativne stranke, kojoj pripada i ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer, traže da njemački vojnici sudjeluju u intervenciji protiv talibana.

Talibani, radikalni sunitski islamisti, osvojili su u zadnjih nekoliko dana glavne gradove triju pokrajina, uključujući i Kunduz, te nastavljaju ofenzivu započetku povlačenjem stranih vojski. "Izvješća iz Kunduza i ostalih dijelova Afganistana ostavljaju gorak okus u ustima i jako bole. No, da li su društvo i parlament spremni poslati oružane snage u rat i ostati tamo s velikim brojem vojnika najmanje jednu generaciju? Ako nismo na to spremni, tada je zajedničko povlačenje s partnerima ispravna odluka", rekla je ministrica.

Nakon što je SAD u travnju najavio plan povlačenja do 11. rujna, a članice NATO-a koje su sudjelovale u misiji u Afganistanu to također prihvatile, ponovo su svom žestinom izbili sukobi, a talibani zauzimaju sve veći dio zemlje. Kramp-Karrenbauer je okrivila bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da je sabotirao operaciju u Afganistanu, iako je njegov nasljednik Joe Biden taj koji provodi politiku povlačenja, podsjeća Reuters.

Ona Trumpa krivi za sporazum koji je s islamističkim militantima postigao 2020. o povlačenju američkih snaga. UN je u međuvremenu objavio da je samo prošli mjesec u sukobima u pokrajinama Helmand, Kandahar i Herat poginulo ili ranjeno oko 1000 ljudi. Nakon službenog početka povlačenja međunarodnih snaga 1. svibnja, talibani su pokrenuli nekoliko ofenziva i već zauzeli više od 160 od 400 okruga i nekoliko glavnih gradova važnih pokrajina.

Ključne riječi

Komentara 18

IJ
I ja tebi
20:36 09.08.2021.

Ma kako ne poslati Europljane da ginu u onu vukojebinu a oni mlađe talibane šalju u Europu da siluju i kradu. Zatvori granicu pa ne se sami kusuraju .

Avatar Asterix
Asterix
21:33 09.08.2021.

Zašto bi bilo tko sa strane tamo ginuo. Neka se bore sami. Nismo ni mi tražili ničiju pomoć, samo da na skinu embargo.

FA
fajlpz
22:35 09.08.2021.

Ovo ti nije ništa nego novi val izbjeglica,Amerika to želi u Europi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije