Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPOSTAVILI KONTROLU

Afganistanska vojska nemoćna: Osim Kunduza, talibani osvojili još jedan glavni provincijski grad

AFGHANISTAN-KANDAHAR-TALIBAN ATTACK-SECURITY
Foto: Sanaullah Seaim/XINHUA/PIXSELL
1/3
08.08.2021.
u 13:58

S nekoliko sati razmaka pobunjenici su nakon žestokih borbi osvojili Kunduz, koji su tjednima držali u okruženju, te Sar-e-Pul

Talibani su u nedjelju ojačali svoje pozicije na sjeveru Afganistana osvojivši još dva provincijska glavna grada, među kojima veliki grad Kunduz, u velikoj ofenzivi koju afganistanska vojska ne uspijeva zaustaviti.

S nekoliko sati razmaka pobunjenici su nakon žestokih borbi osvojili Kunduz, koji su tjednima držali u okruženju, te Sar-e-Pul, 400 kilometara zapadnije.

Sada kontroliraju četiri od 34 afganistanska provincijska glavna grada.

"Kunduz je pao. Talibani su preuzeli kontrolu nad svim ključnim zgradama u gradu", javio je dopisnik AFP-a iz Kunduza koji je od 2015. već tri puta pao u ruke pobunjenika. 

Očevici javljaju o kaotičnim scenama: brojne zgrade i trgovine gore, a talibanska zastava podignuta je u središtu grada.

Smješten 300 km sjeverno od Kabula i 50 kilometara južno od granice s Tadžikistanom, Kunduz je treći glavni grad koji su talibani zauzeli od svibnja kada je počela završna faza povlačenja američkih i međunarodnih snaga iz Afganistana koje treba završiti 31. kolovoiza.

Talibani su u petak osvojili Zarandž, glavni grad pokrajine Nimroz na jugozapadu zemlje te Šebergan, glavni grad pokrajine na sjeveru.

Sukobi između snaga afganistanske vlade i talibana jačaju u cijeloj zemlji usporedno s povlačenjem Amerikanaca nakon 20 godina prisutnosti u toj zemlji u kojoj su talibanski režim svrgnuli 2001. nakon terorističkih napada 11. rujna.

Neuralgična točka

"Osvajanje Kunduza zaista je važno jer će osloboditi ruke velikom broju talibanskih boraca koji će se moći mobilizirati na drugim mjestima na sjeveru", rekao je Ibrahim Thurial Bahis, konzultant Međunarodne krizne skupine (ICG).

Nesposobnost Kabula da zadrži pod svojom kontrolom sjever zemlje mogla bi se pokazati ključnom za izglede za opstanak vlade.

Sjever Afganistana oduvijek se smatra sjedištem otpora talibanima, koji su zemljom vladali od 1996. do 2001. 

Brzo napredovanje talibana na terenu iznenadilo je promatrače, ali i afganistanske snage sigurnosti, unatoč pomoći američkih zračnih snaga.

Afganistanska vlada nije reagirala na gubitak provincijskih središta, obećavši samo da će ih ubrzo ponovno osloboditi. No to je učinila i za mnoge ruralne okruge i granične prijelaze koji su pali u ruke talibanima od svibnja, ali bez konkretnih rezultata.

VIDEO Pronašli su muškarca koji je sjekirom napao susjedu (78) u Vrbovcu

Komentara 8

ZA
Zapadnjak
17:03 08.08.2021.

Netko na zapadu bi trebao odgovarati za cinjenicu da stocari sa zastarjelim puskama gaze vojsku koju nato, ukljucujuci i sacicu nasih vojnika, uvjezbava zadnjih 20 godina...

MP
miroslav.petkovic.7564
15:33 08.08.2021.

To je pouķa i nama. Tako amerikanci brane svog saveznika.Pobigli u visini brzine pod okriljem noci strava....Dvajest godina tamo zemlja vracena dvista god nazad.A talibancina sad puna Europa .Od Avgan Iraka Lib Sir Somalije itd.Sta kazu domaci Ameriksnci nato knedla u grlu..S kad SSSR ratova s njima onda naoruzavali Ameri talibane.

XA
xaron
21:11 08.08.2021.

Te borbe na sjeveru nemaju veze sa talibanima. Tamo vlada Dotsum -Uzbek, lik koji ima stvarni tron od zlata u prostoriji gdje prima podanike. Njega interesuje samo totalna vlast na području koje komtrolira i nikakva druga politika. Ako( kad) Talibani osvoje Kabul, Dotsum če i dalje ostati vladar sjevera, i spreman je boriti se protiv njih ako mu ospore vlast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije