Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORAK DO VLASTI

Talibanska zastava podignuta u središtu grada: 'Kunduz je pao, preuzeli su kontrolu'

AFGHANISTAN-KUNDUZ-MILITARY OPERATION
Foto: Ajmal Kakar/XINHUA/PIXSELL
1/3
08.08.2021.
u 11:35

Lokalni dužnosnik rekao je za BBC da su vladine snage još jedino drže zračnu luku

Kunduz, ključni  grad na sjeveru Afganistana, pao je u ruke talibana u nedjelju ujutro i treće je pokrajinsko središte koje su pobunjenici osvojili u samo 48 sati, a borbe sada nastavljaju za četvrti glavni grad pokrajine u nastavku ofenzive koju su počeli s povlačenjem američkih snaga.

"Kunduz je pao. Talibani su preuzeli kontrolu nad svim ključnim zgradama u gradu", javio je dopisnik AFP-a iz Kunduza koji je od 2015. već tri puta pao u ruke pobunjenika. 

Lokalni dužnosnik rekao je za BBC da su vladine snage još jedino drže zračnu luku. 

Očevici javljaju o kaotičnim scenama: brojne zgrade i trgovine gore, a talibanska zastava podignuta je u središtu grada.

U glavnome gradu pokrajine na sjeverozapadu zemlje Sar-e-Pulu nastavljaju se borbe jer su "talibani ušli u središte grada" i sada se "borbe vode od ulice do ulice", rekla je  Aziza Džalis, zastupnica u parlamentu.

Smješten 300 km sjeverno od Kabula i 50 kilometara južno od granice s Tadžikistanom, Kunduz je treći glavni grad koji su talibani zauzeli od svibnja kada je počela završna faza povlačenja američkih snaga iz Afganistana,

Talibani su u petak osvojili Zarandž, glavni grad pokrajine Nimroz na jugozapadu zemlje te Šebergan, glavni grad pokrajine na sjeveru.  

Sukobi između snaga afganistanske vlade i talibana jačaju u cijeloj zemlji usporedno s povlačenjem Amerikanaca nakon 20 godina prisutnosti u toj zemlji u kojoj su talibanski režim svrgnuli 2001. nakon terorističkih napada 11. rujna.

Talibani su u posljednja tri mjeseca zauzeli golema ruralna područja, iz nekih područja izbjegli su civili čime se stvara nova izbjeglička kriza. 

Sada ti pobunjenici protiv međunarodno priznate vlade svoju ofenzivu usmjeravaju na velike gradove i opkolili su i Kandahar i Herat, drugi i treći po veličini grad u državi.

"Zbog stalne propagande talibana afganistanske sigurnosne snage gube moral", rekao je u subotu za agenciju France presse  visoki dužnosnik iz pokrajine Nimroza koji je želio ostati anoniman.

"Čak i prije napada talibana ... brojni pripadnici afganistanskih snaga predali su oružje, skinuli uniforme, napustili svoje postrojbe i pobjegli", dodao je.

Aktivist Rasikh Marof AFP-u je u telefonskom razgovoru iz Kunduza u subotu rekao da su se vladine snage "silovito borile" nastojeći spriječiti prodor talibana.

VIDEO Crno jutro na cestama: Jedna osoba poginula kod Dubrovnika, druga na A3

Komentara 30

ZI
zimerman
10:16 08.08.2021.

Prvo treba povuci svu vojsku i kršćane koji se nalazi u prokletim islamskim državama .Poslije toga sve muslimane treba vratiti u njihove matične države iz kojih su izbijegli ,,,,,, i tamo im treba dozvoliti da rade šta god hoce .Akooce .Ako hoce da žive u miru neka žive, ako hoce da se potamane neka se potamane. Jedino tako se može stvoriti mir za daleku budućnost . Islam je dizajniran i funkcionira na parazitskim sistemu ,,,,, dakle priroda nas je naučila da sa parazitima ne smijemo imati nikakav kontakt ,ako se to slučajno dogodi moramo ih uništiti prije nego sto oni unište nas.

Avatar salaso
salaso
13:43 08.08.2021.

Problem s afganistanom je što se hrani ljudstvom, a i oružjem iz pakistana......koji ima 200 milijuna stanovnika.....to samo ovako, kao sad što se dogadja, pustit u gradove...civile maknuti, i onda dronovima nemilice gruvati dok se i jedan bude vidio da mili po ulici......pješaštvom nadmašiti bazen od 200 milijuna ljudi koji se stalno nadomještaju..i uvećavaju na talibanskoj strani...nemoguća misija..

FR
franjo2
10:28 08.08.2021.

Uvijek sam govorio da rusi financiraju i podupiru islamske teroriste diljem svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije