Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POJAŠNJENJE MUP-a

Takva su pravila: Objašnjeno zašto srbijanski ministar nije mogao posjetiti Jasenovac

Komemoracija povodom 70. obljetnice proboja zato?enika iz koncetracijskog logora Jasenovac
Igor Kralj/PIXSELL
15.04.2024.
u 17:36

Na osnovu najave, MUP priprema plan osiguranja dužnosnika te se policija na terenu mora držati tog plana, kažu iz MUP-a

Srbijanski ministar za koordinaciju s dijasporom Đorđe Milićević nije mogao posjetiti Spomen područje Jasenovac u nedjelju jednostavno zato što to njegov protokol, kako zahtijevaju pravila pri stranim posjetima, nije uopće spomenut u noti koju je - kako nalažu diplomatska pravila - prije puta poslao hrvatskoj strani. Na osnovu najave, MUP priprema plan osiguranja dužnosnika te se policija na terenu mora držati tog plana, kažu iz MUP-a. 

Kod dolazaka stranih dužnosnika, a tako je bilo i ovog puta, njihov diplomatski protokol unaprijed obavještava državu u koju se putuje o detaljima - kada i gdje će boraviti dužnosnik, s kim će se sastati i druge detalje. Na osnovi toga, policija država u koju dolazi strani dužnosnik radi sigurnosne provjere i donosi sigurnosni plan postupanja i štićenja. Srbijanska strana, odnosno Miličevićev protokol je 12. travnja poslao hrvatskoj strani - Ministarstvu vanjskih i europskih poslova - notu s detaljnim itinererom. U njemu se kaže kako će se srbijanski ministar posjetiti Srbe kod Novske, preciznije sastati se s Kulturno-umjetničkim društvom Paklenica. Povratak u Srbiju najavio je u poslijepodnevnim satima. MUP je napravio plan osigurana na osnovi tih informacija. No, kako je srbijanski ministar odjednom odlučio da će posjetiti i Spomen područje Jasenovac, a to nije bilo najavljeno, policija se držala unaprijed usklađenog plana te ga nije mogla mijenjati.

VEZANI ČLANCI:

Jučer je srbijanski  šef diplomacije Ivica Dačić najavio da će Srbija uputiti prosvjed Hrvatskoj jer "hrvatska policija nije dopustila ministru za dijasporu da posjeti bivši logor u Jasenovcu". - Ministar Đorđe Milićević je bio u posjetu Srbima u okolici Novske i potom se uputio prema spomen parku u Jasenovcu kako bi odao počast Srbima ubijenima u ustaškom logoru tijekom Drugog svjetskog rata, priopćio je njegov ured. Njega su na ulazu u kompleks zaustavili hrvatski policajci koji su ministrovo vozilo okružili s tri automobila, tvrdi se u priopćenju. Dačić je to ocijenio kao "sraman i skandalozan potez hrvatskih vlasti".

- To je njihov odnos prema genocidu nad srpskim narodom u Jasenovcu i cijeloj fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj - rekao je Dačić u priopćenju i najavio da će njegovo ministarstvo uputiti prosvjed Hrvatskoj. Kako je i najavljeno, iz Srbije je u ponedjeljak upućena prosvjedna nota. Više o tome čitajte ovdje.

FOTOGALERIJA 'Bio je kolovođa: Evo kako je Andrej Plenković izgledao kao dijete

Komemoracija povodom 70. obljetnice proboja zato?enika iz koncetracijskog logora Jasenovac
1/16

 

Ključne riječi

Komentara 121

ZA
zagabria5
15:20 15.04.2024.

Šta reći, svaka čast policajcima koji su to odradili. Kada budu išli prvo u svoje logore iz WWII oko Beograda u Srebrenicu i Vukovar da zapale svijeću onda ćemo vjerovati u dobre namjere. Ovako su to samo politički pokušaji difamiranja Hrvata i Hrvatske. No passaran

DA
darko122
15:37 15.04.2024.

Neka polaže na Banjici u svojoj zemlji bez protokola, a i nemaju nešto spomenika, iako su pobili sve Židove i dobili certifikat JUDENFREI i još ga imaju u muzeju.

HK
hkznuk
15:41 15.04.2024.

Bravo Božinoviću, tako treba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije