Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRANJEN ULAZ U JASENOVAC

Srbija uputila diplomatsku notu Hrvatskoj: 'Neprihvatljivo je da ne možemo odati pijetet žrtvama ustaških zločina'

Srpski ministar i Jasenovac
Facebook
15.04.2024.
u 17:26

"Ovakav neadekvatan tretman ministra u Vladi Republike Srbije nosi krajnje negativnu poruku i ne doprinosi daljnjem razvoju odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske", priopćilo je srpsko ministarstvo.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo je diplomatsku notu Hrvatskoj i osudilo zabranu ulaska ministru u Vladi Srbije zaduženom za odnose s dijasporom Đorđu Milićeviću u Spomen područje Jasenovac. Ovim činom Republika Hrvatska, članica Europske unije, uskratila je slobodu kretanja, koje je jedno od osnovnih prava na kojima počiva europska zajednica, navedeno je u priopćenju ministarstva.

- Ova gesta je posebno neprihvatljiva jer se njime uskraćuje pravo Republici Srbiji na odavanje pijeteta žrtvama stravičnih ustaških zločina, među kojima su najbrojnije bile srpske žrtve. Istovremeno, ovakav neadekvatan tretman ministra u Vladi Republike Srbije nosi krajnje negativnu poruku i ne doprinosi daljem razvoju odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske - ističe se u priopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova ističe da Republika Srbija ostaje opredijeljena za vođenje dobrosusjedske politike s Republikom Hrvatskom, na principima uzajamnog uvažavanja i poštovanja europskih i antifašističkih vrijednosti, uz očekivanje da hrvatska država poštuje navedene vrijednosti.

Podsjetimo, jučer je srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić najavio da će Srbija uputiti prosvjed Hrvatskoj jer "hrvatska policija nije dopustila ministru za dijasporu da posjeti bivši logor u Jasenovcu". - Ministar Đorđe Milićević je bio u posjetu Srbima u okolici Novske i potom se uputio prema spomen parku u Jasenovcu kako bi odao počast Srbima ubijenima u ustaškom logoru tijekom Drugog svjetskog rata, priopćio je njegov ured. Njega su na ulazu u kompleks zaustavili hrvatski policajci koji su ministrovo vozilo okružili s tri automobila, tvrdi se u priopćenju. Dačić je to ocijenio kao "sramotan i skandalozan potez hrvatskih vlasti". - To je njihov odnos prema genocidu nad srpskim narodom u Jasenovcu i cijeloj fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj - rekao je Dačić u priopćenju i najavio da će njegovo ministarstvo uputiti prosvjed Hrvatskoj, što su na kraju i napravili u Srbiji.

VEZANI ČLANCI:

S druge strane, hrvatska policija je javila da srbijanski ministar za koordinaciju s dijasporom Đorđe Milićević nije mogao posjetiti Spomen područje Jasenovac u nedjelju jednostavno zato što to njegov protokol, kako zahtijevaju pravila pri stranim posjetima, nije uopće spomenut u noti koju je - kako nalažu diplomatska pravila - prije puta poslao hrvatskoj strani. Na osnovu najave, MUP priprema plan osiguranja dužnosnika te se policija na terenu mora držati tog plana, kažu iz MUP-a. 

Kod dolazaka stranih dužnosnika, a tako je bilo i ovog puta, njihov diplomatski protokol unaprijed obavještava državu u koju se putuje o detaljima - kada i gdje će boraviti dužnosnik, s kim će se sastati i druge detalje. Na osnovi toga, policija država u koju dolazi strani dužnosnik radi sigurnosne provjere i donosi sigurnosni plan postupanja i štićenja. Srbijanska strana, odnosno Miličevićev protokol je 12. travnja poslao hrvatskoj strani - Ministarstvu vanjskih i europskih poslova - notu s detaljnim itinererom. U njemu se kaže kako će se srbijanski ministar posjetiti Srbe kod Novske, preciznije sastati se s Kulturno-umjetničkim društvom Paklenica. Povratak u Srbiju najavio je u poslijepodnevnim satima. MUP je napravio plan osigurana na osnovi tih informacija. No, kako je srbijanski ministar odjednom odlučio da će posjetiti i Spomen područje Jasenovac, a to nije bilo najavljeno, policija se držala unaprijed usklađenog plana te ga nije mogla mijenjati.

GALERIJA Pogledajte život Josipa Manolića, najdugovječnijeg hrvatskog političara

Srpski ministar i Jasenovac
1/15
Ključne riječi

Komentara 12

TU
TutoBruto
19:07 15.04.2024.

Sve žrtve u Jasenovcu dostojne su pijeteta. To su bili nevini ljudi. Ti ubijeni ljudi zavrijedili su da im se daje istinska počast a ne da se skupljaju politički poeni na njima. Dokle god će Srbi slati političare sumnjive prošlosti okaljane poticajem na zločin i ubojstvo i dokle god će htjeti doći u Jasenovac samo kako bi skupljali političke poene u Srbiji i blatili HR državu ne će im biti dopušten pristup. Svima koji iskonski dolaze pokloniti se žrtvama bez medija i pompe već u tišine molitve i pokore vrata su otvorena.

ST
stomaklija
19:01 15.04.2024.

Dođite unajmite rovokopač iskopajte već jedanput te kosti odnesite u Srbiju i tamo pijetetajte do mile volje.

PO
poluprovokator
18:18 15.04.2024.

Kad priznaju da su bili agresor i sve svoje ratne zločine u RH i BiH, kad javno osude četništvo i prestanu veličati ratne zločince...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije