Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optuženik iz Gline nakon britanskog izručenja odgovara za ratne zločine

Svjedok: Španović je iz žutog fiće govorio koje kuće paliti

Milan Španović
Željko Grgurinović
05.10.2009.
u 11:30

Optuženik je u odsutnosti već osuđen za progon civila, zlostavljanje, pljačku i palež na 20 godina zatvora, a danas je predsjednici Vijeća za ratne zločine rekao da se ne osjeća krivim.

Pred Vijećem Županijskog suda za ratne zločine kojim predsjeda sutkinja Snježana Mrkoci počeo je novi sudski proces Milanu Španoviću (47), kojeg županijski državni odvjetnik tereti za ratni zločin nad civilnim pučanstvom – Hrvatima iz Maje, Svračice, Dolnjaka i drugih sela na glinskom području.

Palili i svinje i krave
Španović je već 1993. godine, u vrijeme rata, zbog progona hrvatskih civila, zlostavljanja, pljačke i paleža kuća i gospodarskih objekata zajedno s još desetak osoba, pripadnika srpskih paravojnih postrojba iz Gline, u odsutnosti pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora. Tada nije bio dostupan hrvatskom pravosuđu i za njim je na snazi bila tjeralica.

Na temelju toga, Velika Britanija je nakon žestoke pravne bitke odlučila izručiti Španovića kako bi mu se ponovno sudilo, s obzirom na to da nije prisustvovao prvom suđenju.

Izručen je ljetos, a Vrhovni sud dopustio je obnovu postupka i izdvajanje Španovića iz skupne optužnice kako bi se ubrzao proces.

– Ne osjećam se krivim, rekao je Španović na upit predsjednice Vijeća za ratne zločine Snježane Mrkoci. Njega brane odvjetnici Silvije Degen iz Zagreba i Antonio Kaleb iz Siska, a suđenje prate, među ostalima, predstavnici misije OESS-a i mnogih građanskih i drugih udruga.

Od sedmero pozvanih svjedoka, došlo ih je petero. Jedna svjedokinja u međuvremenu je preminula, a druga zbog bolesti nije mogla doći i dati iskaz pred sudskim vijećem.

Svjedok Stjepan Fabac (57) iz Maje opisivao je napad 18. kolovoza 1991. godine kada su Srbi upali u selo, sve stanovnike natjerali da iziđu pred kuće i potom ih odveli u jedno dvorište gdje su pod balkonom proveli nekoliko sati.

Za to vrijeme Srbi u različitim odorama među kojima je, tvrdi Fabac, bio i Španović kao jedan od kolovođa, upadali su u kuće te pljačkali, tovarili u kamion i odvozili vredniju imovinu. Potom su palili staje u kojima su izgorjele svinje i krave. Za to vrijeme pojedinci su zlostavljali Hrvate prijeteći im smrću.

Mještani uplašeni za živote

– Mene je Mićo Galjen iz susjednog sela počeo tući jer sam kada je Tuđman pobijedio na izborima istaknuo hrvatsku zastavu. Srećom, ubrzo je naišla neka vojska, ispostavilo se da je to tzv. JNA, čiji je zapovjednik povikao – što to radite tim ljudima, na što su se pljačkaši, palikuće i nasilnici razbježali. Prepoznao sam Milana Španović koji je bio u žutom fići i pokazivao koje kuće treba paliti i rušiti, izjavio je svjedok.

Fabac je prilikom ispitivanja i odgovora na pitanja branitelja bio neprecizan, gubio se u vremenu kada se što događalo, ali ono što je govorio potvrdili su i drugi svjedoci.

Svjedok Marko Lamza nije bio u selu u to vrijeme, ali doznao je od svojih suseljana što se dogodilo i tko je sudjelovao u napadu i pljački te je to prepričao sudu.

– Dva-tri dana nakon tog događaja, mještani koji su došli u Petrinju kazali su mi da su vidjeli Milana Španovića da mi je odvezao berač kukuruza, rekao je Lamza.

Mijo Goršeta (58) također nije bio u selu u to vrijeme.

– Prema kazivanju mojih roditelja koji su prošli torturu toga dana, najgori su bili upravo Galjen i Španović.

Ivan Živković svjedočio je kako su mještani bili uplašeni za svoje živote, a stravično je bilo kada su gorjele štale sa stokom.

– Oštećena je i crkva sv. Ilije, pogođena je projektilom, ustvrdio je Živković. Uspio je pobjeći u kukuruze i od tada se krio. Toga su dana napadnuta četiri hrvatska sela, uz Maju i Svračicu, napadnuti su i Dolnjaki i Prijeka. I on je ustvrdio da su ih spasili vojnici JNA te su se napadači razbježali. Suđenje se nastavlja u utorak iskazima novih svjedoka.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar punkufer
punkufer
18:50 07.10.2009.

To smeće treba staviti u zatovr na 20 godina. Tako da stigne razmišljati o svojim zlodjelima. Smeće pokvareno - i još ni ne osjeća krivim - pa naravno da se ne osjećaš krivim kad nemaš ni morala, ni duše ni srća smeće jedno!

CR
crni7777
12:14 06.10.2009.

Šta misliš koliko je tu gluposti, pa ako nije on bacao živu djecu u bunare i ubijao babe neka kaže ko je, bio je prisutan, a ti acide koji smatrš da cu cetnici antifasist vidiš šta rade tvoji hrabri ratnici bacaju babe u bunare...

CR
crni7777
14:24 05.10.2009.

\"Rubirosa je napisao/la: Lepo da se izvinete Milanu i prestanite lagati-krajnje je vreme.(H)U ovom sudjenju nece biti uvazavano kao dosad rekla kazala,samo cinjenice.\" Bravo sr ratniče, ponos i dika roda svog. A ko je pobio tisuće civila i zarobljenih, sami se bacali u bunare, mrš faš..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije