Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blokada pod Marjanom

Svima je jasno da Split nije k...c! A je li privremeni grad znat će se danas

Foto: PIXSELL
1/3
05.10.2020.
u 09:31

Iza kulisa splitske politike odvija se dramatično prestrojavanje ili tek igrokaz za naivne

Split je u blokadi. Gradsko vijeće nema većinu, nije izglasan rebalans proračuna za ovu godinu, a upitan je proračun za 2021. Krizu je izazvao Željko Kerum i Hrvatska građanska stranka kada su na prošloj sjednici Gradskog vijeća njegovi vijećnici srušili kvorum pa nije izglasan rebalans proračuna za ovu godinu kao ni izvješće o radu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Krizu će pokušati razriješiti u ponedjeljak, za kada je sazvan nastavak prekinute sjednice. Jesu li postigli i politički dogovor s HDZ-om i hoće li izglasati rebalans i dalje ih podržavati, u HGS-u nismo uspjeli doznati. Igor Stanišić, HGS-ov predsjednik Gradskog vijeća, kaže da to ne bi komentirao.

Prije toga, pale su teške riječi. Kerum je izjavio da traži ostavku Andre Krstulovića Opare, kojega je nekoliko dana prije tužio. Razlog za povlačenje svojih vijećnika sa sjednice, rušenje kvoruma i tužbu protiv Krstulovića Opare pronašao je na stranici na Facebooku Dnevna doza splitskog nereda i njezinu sloganu “Split je kurac”. Tužio je autora Bojana Ivoševića, dobitnike ovogodišnjih nagrada sličnog naziva, ali i gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu. Kaže da je riječ o nedopustivu blaćenju i vrijeđanju grada Splita zbog čega je povukao HGS-ovce s posljednje sjednice Gradskog vijeća.

Ni Madrid, ni Čačak

– Nema tu nikakvih problema, mi ne želimo nikakve prepreke u funkcioniranju grada, ali nećemo dopustiti da se itko ruga s gradom i građanima Splita. Podnijeli smo tužbe, a očekujem od Grada da i on podnese tužbu protiv autora nakaradne izreke i ruganja s gradom Splitom, svetim Dujom i svime ostalim. To što se događa u Splitu, nije se događalo zadnjih 30 godina. Jeste li vidjeli što su napravili sa slikom svetog Duje? Pa pogledajte! Split je ku.ac. To je sramota. Ako čovjeku ne pašu Split i Hrvatska, to je njegov problem, ali građani Splita to neće dopustiti. Ni jedan grad to ne bi dopustio: ni Madrid, ni Ljubljana, ni Rim, ni Beograd, ni Pariz, ni Čačak ne bi dopustio da netko govori da je taj grad ku... To je sramota. Razglednica grada Splita je sveti Duje, a što su oni napravili? Split je ku.ac, e nije, niti će ikad biti. Meni nije jasno zašto iza kaznene prijave nisu stali Grad, DORH, Crkva i svi ostali. To je tema. Nije tema hoćemo li mi podržati HDZ. Mi tražimo procesuiranje autora koji se ruga s Hrvatskom, Splitom i svetim Dujom. To traži HGS – rekao nam je Kerum.

Na više puta ponovljeno pitanje ima li HDZ njegovu podršku, nije odgovorio. Zanimalo nas je i zašto je tužio Krstulovića Oparu s obzirom na to da nema nikakve veze sa stranicom na Facebooku koja ga često kritizira, a i podrugljivi, psovački slogan izvukli su iz njegova slogana: Split je glavni

– Andro Krstulović Opara je kao odgovorna osoba grada Splita trebao reagirati, a nije. Dapače, on im je sponzor i s njima surađuje – tvrdi Kerum. Ako Grad ne reagira, neće se dogoditi ništa, kaže, ali poručuje da se grad Split zna braniti i obranit će se Pokušavamo opet doznati što je s koalicijom pa ga pitamo hoće li podržati Krstulovićev Oparin proračun za 2021., i ako Grad i dalje ne bude reagirao na uvrede. Odgovara da on ništa loše gradu Splitu ne namjerava napraviti.

– Prvo riješimo ovo, nemojmo dopustiti da nam se rugaju! – opet vraća razgovor na uvredu s Facebooka.

Međutim, i Bojan Ivošević tužio je Keruma i dobio presudu, koja još nije pravomoćna i nije prepreka Kerumovoj mogućoj kandidaturi za splitskoga gradonačelnika, pa ga pitamo ima li u svemu tome predizborne kampanje i planira li se on ponovno kandidirati za gradonačelnika.

– Kandidatura je nebitna, moramo se prvo riješiti nacionalizma i šovinizma jer to je to. Neću dopustiti da nam se netko ruga, da se izruguje svetom Duji i gradu Splitu, a gradonačelnik sponzorira tu udrugu, kao i Grad Split i HDZ. To je žalosno – poručio je Kerum.

S druge strane, Petar Škorić, čelnik splitskog HDZ-a, očekuje da će sjednicu u ponedjeljak održati bez trzavica sa svojim partnerom, a nakon toga, kada dođe vrijeme, usvojiti proračun za sljedeću godinu i ispuniti koalicijski sporazum do kraja mandata.

– Nastavak sjednice je u ponedjeljak, završit ćemo je kako smo i planirali. Usvojit ćemo rebalans. Očekujem da više ne bi trebalo biti trzavica. Nikakvih ozbiljnijih nesuglasica nije ni bilo – kaže Škorić. Ističe da nisu razgovarali o uvredama zbog kojih je HGS prekinuo sjednicu.

– Predmet naših razgovora bio je dogovor o realizaciji koalicijskog sporazuma i toga smo se držali. Druge teme nismo otvarali. Sporazum postoji i očekujem da ćemo taj proces završiti do kraja, odnosno do isteka mandata – rekao je Škorić.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara u dogovorima s Kerumom ne sudjeluje. Njih dvojica ne razgovaraju. Tako je od prvoga dana, a u koaliciju su ušli nakon što je Kerum izvrijeđao Oparu u predizbornoj kampanji i odnose nikad nisu izgladili. To da ne razgovaraju i ne kriju. Krstulović Opara je nakon Kerumove tužbe i zahtjeva da ode, a da on i HDZ odrade mandat do kraja, izjavio kako nikad više ne bi išao u koaliciju s Kerumom i izrazio žaljenje što su ga nakon izbora odbili Pametno i Most. 

Počeo dizati prašinu 

Stoga ne čudi što se još ne izjašnjava o budućoj kandidaturi za još jedan mandat. Premijer Plenković javno mu je dao podršku kada je nedavno bio u Splitu. Međutim, počela je priča da mu je rekao kako na njega više ne računa, za koju neki misle da je krenula iz Kerumova tabora, dok ima naznaka i da je zapravo riječ o nožu u leđa iz vlastitih redova, odnosno da je sve poteklo iz HDZ-a, u kojem ima i Kerumovih pristaša.

– Plenković mu je rekao ono što je poslije ponovio i novinarima, da Andro Krstulović Opara ima njegovu apsolutnu podršku! – kaže naš sugovornik iz splitskog HDZ-a i tvrdi da oni čekaju da se aktualni gradonačelnik izjasni, a nadaju se da će kandidaturu prihvatiti.

Izbjegli bi time unutarstranačke sudare koji bi nedvojbeno pratili odabir novog kandidata, i zbog kojih je već počelo podmetanje, ali i odgovornost prevalili na pleća onoga koji je grad vodio u prošlom mandatu. Tko će biti kandidat ne bude li Krstulović Opara još se nije iskristaliziralo. Opet se spominju Domagoj Maroević, Ante Mihanović i Vice Mihanović. Pokušali smo od Opare dobiti intervju, međutim, zasad nas je odbio. Ipak, odgovorio je na pitanje hoće li se opet kandidirati za gradonačelnika Splita. 

– Već sam to rekao kada su novinari premijera Plenkovića u Splitu 15. rujna pitali imam li njegovu podršku, koju mi je on odlučno dao. Odgovorio sam da svi znaju da uz posao vodim još jednu bitku, bitku s bolešću koju dobivam, te da ću prije odluke o ponovnoj kandidaturi razgovarati s obitelji i liječnicima. To mislim i sada. Na vrijeme ću donijeti tu odluku i zahvaljujem premijeru na potpori i povjerenju koje mi daje – rekao je Krstulović Opara.

No, prije novih izbora, HDZ i on moraju završiti ovaj mandat koji im je Kerum u završnici poprilično zakomplicirao. Oporba u Kerumovu ponašanju ne vidi ništa novo. Naglašava da se tako ponašao i na kraju mandata Ive Baldasara.

– Kerum se ponaša uvijek isto kad se počnu bližiti lokalni izbori. Počne dizati prašinu, ucjenjivati i tražiti dodatne usluge za sebe i svoju užu i širu obitelj. To je scenarij koji ponavlja već drugi mandat. Vjerojatno će, kao i prošli put, ići na rušenje proračuna, no ovaj put mu je kompliciranije srušiti gradonačelnika jer po novom zakonu to ne može nakon samo jednog rušenja proračuna. Tako da nas vjerojatno čeka privremeno financiranje sljedeće godine koje će pokrivati samo čisti hladni pogon grada – izjavila je Marijana Puljak, čelnica stranke Pametno, najjače oporbene stranke u splitskom Gradskom vijeću. Pitali smo je hoće li vijećnici Pametnog spašavati Oparin proračun ako mu Kerum ponovno okrene leđa.

Pametno neće biti oslonac HDZ-u za proračun. HDZ i HGS su dvije strane iste trgovačke medalje, a građani Splita su njihovi zarobljenici, i to ne samo ovaj mandat. Split je pretvoren u privremeni grad, a može ga spasiti samo potpuni zaokret – poručila je Puljak. Pokušali smo doznati i je li točno da će njezin suprug Ivica Puljak biti kandidat za gradonačelnika.

– Pametno je najjača oporbena stranka u Gradskom vijeću i imat će svog kandidata za gradonačelnika na sljedećim izborima. Tko će to biti, odlučit ćemo na vrijeme – odgovorila je Marijana Puljak. Ante Čikotić, čelnik splitskog ogranka Mosta, ističe da su odnosi između HDZ-a i HGS-a u Splitu poremećeni od samog početka.

– Grad Split je talac tog odnosa koji je zapravo osobni obračun, a rezultat toga je porazan. Evo jednog od najporaznijih podataka: demografska studija o gradu Splitu pokazala je da će 2040. godine Split imati 40.000 stanovnika manje. Znači, 2000 ljudi godišnje odlazi iz Splita. Odlaze mladi ljudi, a to nikoga ne zabrinjava, ništa se nije napravilo. Jedino nam daju neke vizualizacije rješenja koja ne drže vodu – govori Čikotić i za primjer uzima Žnjan.

– Oni su zamislili 30 milijuna eura infrastrukture, a to se sasvim sigurno neće dogoditi. Jednostavno, nema novca za njihove megaprojekte. Projekata koje su najavili neće biti, a ova svađa samo je šlag na njihovoj neuspjeloj torti – kaže Čikotić. Tvrdi da je na početku imao velika očekivanja od Krstulovića Opare, mislio je da će biti faktor okupljanja, ali se razočarao.

– Da je Krstulović Opara bio pametniji, danas bi imao podršku 20-30 vijećnika koji bi podržavali kvalitetne projekte. A kako bismo danas mogli dići ruku za njegov proračun kada nema tih rezultata, nema poveznice koja bi mu dala legitimitet. Ja bih mu podržao proračun da tu ima nekakvih kvalitetnih projekata i vizije. Ali toga nema, njegova politika nije dala novi polet Splitu, destruktivna je, dovela je do dodatnog narušavanja. Ja u njega više nemam povjerenja. Njegov izbor partnera, gospodina Keruma, izbor ljudi koje je doveo i sve što su oni napravili je veliko ništa – zaključio je Čikotić.

Tko će biti kandidat Mosta na izborima, kaže da ne zna, ali se nada da će na vlast doći novi ljudi jer oni koji su nas doveli do problema ne mogu ponuditi rješenje. Goran Kotur, čelnik splitskog SDP-a, drži kako je sve ovo što se događa, kao i sukob vladajućih HDZ-a i HGS-a, običan igrokaz.

– Nakon što su potpuno zakočili funkcioniranje gradske uprave, Andro Krstulović Opara, Željko Kerum i Petar Škorić otišli su i korak dalje te blokirali i splitsko Gradsko vijeće. Željko Kerum je idealan izgovor Andri Krstuloviću Opari za nered, nerad i nemar koji prate njegov mandat. Željko Kerum je tipičan primjer vladajuće oporbe, koja javno napada HDZ-ova gradonačelnika, ali bez problema glasa za sve Oparine ključne prijedloge, od proračuna nadalje, po sistemu: palac dolje – ruke gore! – kaže Kotur te naglašava da će SDP glasati protiv prijedloga proračuna za 2021.

Koji razvojni zamah?!

– SDP je od prvog dana ovog mandata oporba gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari i vladajućoj koaliciji HDZ - HGS i njihovim satelitima. Jedino SDP, od svih stranaka u Gradskom vijeću, nije nikad bio u koaliciji s HDZ-om na bilo kojoj razini vlasti. I to ne namjerava promijeniti! – poručio je Kotur.

– Neizglasavanjem proračuna, prema tvrdnjama vladajućih, zaustavio bi se razvojni zamah Splita. Koji zamah!? Istina je da je razmjer nerada i destrukcije gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i vladajuće koalicije toliki da se nema što ni zaustaviti. Razvojni zamah postoji možda u gradonačelnikovoj mašti – kaže Kotur i dodaje kako je Krstulović Opara u to uspio uvjeriti i premijera Andreja Plenkovića.

– Ali, stanje na terenu je takvo da tu ne bi mogla pomoći ni kvalitetna Vlada, a kamoli ovako klimava Plenkovićeva ekipa. Umjesto strategije razvoja i novog GUP-a, infrastrukturnog zaokruženja situacije u našem gradu i gravitirajućim gradovima i općinama te energičnog razvojnog iskoraka kako bismo se odmaknuli od monokulture turizma, imamo stihiju i raspad čak i administrativnog hladnog pogona u Banovini. Ni traga ozbiljnom strateškom pristupu razvoju našega grada! – zaključio je Kotur. Lokalni izbori vrlo su brzo. Vidjet ćemo što o tome misle Splićani.

>> Pogledajte i ovaj video - Split: Unatoč prekidima pojedinih linija, trajekt za Brač jučer je odolijevao vremenskim uvjetima

Komentara 2

FA
fajlpz
09:47 05.10.2020.

Kad ovo sve pročitaš naravno da je Split k....

AU
austrougarskigeneral
10:45 05.10.2020.

ništa kontra splita

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije