Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Švicarski glasači podržali novi zakon o prisluškivanju

"To nije sveopće prisluškivanje", rekao je zastupnik i potpredsjednik Kršćansko-demokratske stranke Yannick Buttet za televizijsku mrežu RTS kad su objavljeni rezultati
25. rujna 2016. u 18:12 10 komentara 564 prikaza
Ministar obrane Guy Parmelin i ministar unutranjih poslova Alain Berset
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Švicarski glasači podržali su novi zakon o prisluškivanju, što je pobjeda vlade koja tvrdi da u svijetu sve većeg nasilja tajne službe moraju imati šire ovlasti. 

Predloženi zakon na referendumu podržalo je 65,5 posto glasača, pokazuju konačni rezultati.

Švicarska policija i obavještajne službe imale su ograničene ovlasti u usporedbi s drugim razvijenim zemljama: prisluškivanje telefonskih razgovora i nadzor elektroničke pošte bili su prije zabranjeni bez obzira na okolnosti.

No novi zakon to će promijeniti.

Vlada ustraje na tome da nije bila svrha postavljanje sustava koji će prikupljati ogromnu količinu podataka, slično onome što je razvila američka Nacionalna sigurnosna agencija koja je na sebe privukla pažnju javnosti djelomice i zbog otkrića bivšeg zaposlenika Edwarda Snowdena.  

Hello Barbika, James Bond lutka Gallup tvrdi: Novu barbiku roditelji koriste za prisluškivanje djece švicarska zastava Ozračje nesigurnosti Korak prema Velikom bratu: Švicarci odlučuju o prisluškivanju privatnih komunikacija

"To nije sveopće prisluškivanje", rekao je zastupnik i potpredsjednik Kršćansko-demokratske stranke Yannick Buttet za televizijsku mrežu RTS kad su objavljeni rezultati.

"Radi se o tome da se obavještajnim službama prepusti da rade svoj posao", dodao je.

Švicarski ministar obrane Guy Parmelin rekao je da s novim mjerama Švicarska više "nije u podrumu međunarodnih standarda, već na gornjem katu".

Parmelin ustraje da švicarski sustav nije usporediv sa sustavom "SAD-a ili drugih velikih sila koje se bore da nađu pravu ravnotežu između privatnosti i sigurnosti.

Prisluškivanje telefonskih razgovora i nadzor elektroničke provodit će se samo odobrenjem saveznog suda, ministarstva obrane i vlade, prema tom zakonu.

>> Bivši agent Stasija: Ono što smo mi radili je dječja igra za NSA

GER, 1.FBL, VFB Stuttgart vs SV Werder Bremen
VELIKI PREOKRET
Borni Sosi propali planovi! Definitivno neće igrati za Njemačku
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • bf2:

    Pametan narod koji drži do svoje sigurnosti. Svaka čast!

  • juma:

    Narod koji je toliko ustrašen da se boji vlastite sjene. Nije ni čudo kada ih prije svakog referenduma o povećanju radničkih i socijalnih prava straše najcrnjim scenarijima, dok istodobno za one najbogatije tiho izglasavaju sve više olakšica i povlastica.

  • radekbrod:

    neka vrate opljačkani novac koji se stolječima akumulira u njihovim bankama a ti referendumi i onak ništ ne znače odnosno prisluškuju se svi več odavno