Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u Večernjem

Svećenici o crkvenim taksama: Moramo i mi od nečega živjeti

naslovnica
25.11.2014.
u 00:02

Elvis Knežević, župnik na otoku Silbi, kaže kako nikome ne bi trebao biti problem dati Crkvi simboličnu nagradu, a to je taksa.

Kritika pape Franje o naplaćivanju u Crkvi odjeknula je i kod nas pa smo razgovarali s nekolicinom župnika. 
– Onako kako je taksovnikom određeno, tako se i naplaćuje. Naravno, ako netko nema novca, mi mu nećemo naplatiti i oguliti ga do gole kože – kaže župnik Tomislav Dodlek iz župe Biškupec u Varaždinu, baš kao i vlč. Ante Zovko iz Župe sv. Ane Gornja Vežica u Rijeci, koji kaže kako "Crkva ni dosad nije naplaćivala sakramente, nego određene takse“.

– Morate razumjeti da postoje troškovi za određeni postupak – kaže vlč. Zovko, a vlč. Franjo Jurčević iz Župe sv. Jelene Križarice u Kastvu dodaje: „Ni dosad se nije naplaćivalo.”

To je taksa

Elvis Knežević, župnik na otoku Silbi, kaže kako nikome ne bi trebao biti problem dati Crkvi simboličnu nagradu, a to je taksa. I Crkva mora od nečega živjeti jer se plaća struja, svijeće... Uostalom, to je usluga. Za krštenje se ne mora dati i to je na dobrovoljnoj bazi – rekao je Knežević.

Što drugi župnici kažu o Papinoj ideji o neplaćanju u Crkvi pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka

>>Papa Franjo: Crkva ne smije naplaćivati usluge

>>Papa Franjo: Tržište sprječava borbu protiv gladi

Komentara 86

CH
chemica
21:36 24.11.2014.

Mogu samo retorički priupitati, a kako su to uspjeli "preživjeti" u onom "komunističkom mraku" gdje je bio sklopljen takav sporazum s Vatikanom da je bila dozvoljena sloboda vjeroispovijesti i obavljanje svečeničkih dužnosti, ali bez i jednog jedinog dinara iz budžeta Federacije? Jadni svečenici mora da su uokolo bauljali goli i bosi, koliko li im je samo bilo "teško". No dobro, znamo da nisu, ali da se vidi koliko se kler razbahatio. Nisu im više dovoljne milijarde od poreza nego oće još i naplaćivati takse. Gdje je nestalo ono skromno i pristojno svečenstvo...

TH
than
21:27 24.11.2014.

Indulgencije. Nista novoga za crkvu. Jos od srednjeg vijeka su prodavali oprost grijeha. Zato se i pojavio svojevremeno Luther i nastala protestantska vjera. No, jedno je simbolicna 'nagrada', a drugo je sto kod nas znaju objesiti na oglasnu plocu listu 'neplatisa'. Jos k tome veliki broj svecenika se ne drzi one o umjerenosti u jelu i picu. Mozda da se 'crkva' pocne ponasati kao recimo benediktinci ? A, da. Previse ipak trazim. Koliko god oni propagirali vjeru, nesto se previse trude oko 'zemaljskih vrijednosti'.

LM
luke.modri
21:46 24.11.2014.

Mamu vam lopovsku. Ako je to "taksa" onda izdaj račun i rješen problem. Bez raznih prodavača magle poput ovih i kravatara svijet bi bio bolji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije