Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iseljavanje na djelu

Sve puno 'naših': U Frankfurtu nismo mogli izbjeći ljude iz Hrvatske i susjedstva

Frankfurt
Foto: Boris Roessler/DPA/PIXSELL
1/3
13.09.2019.
u 19:59

U jednom od najvećih njemačkih gradova na gotovo svakom koraku nailazili smo na nekoga tko je prepoznao naš jezik

Iseljavanje iz Hrvatske u bogatije zemlje već je općepoznata činjenica, a gradovi država poput Njemačke puni su onih koji su otišli u potrazi za poslom.

U to smo se uvjerili i sami. Tijekom jednoipoldnevnog boravka u Frankfurtu, gdje smo došli na Međunarodni salon automobila, gotovo da nismo mogli ne naići na nekog "našeg" - od recepcionara u hotelu do taksista, od konobara u restoranima ili na samom sajmu do službenika u zračnoj luci. Nemojte ogovarati čovjeka koji vas vozi ili poslužuje prije nego što se uvjerite da ne razumije naš jezik jer vjerojatnost za to je očito prilično velika.

Nakon slijetanja odlazimo na ručak u fini restoran u centru grada, gdje ubrzo otkrivamo da je više konobara iz područja bivše Jugoslavije, uključujući Slavonca i Bosanca. Glavni konobar je izgleda Nijemac, koji komunikaciju s nama ubrzo prepušta svojim kolegama iz jugoistočnijih krajeva. U restoranu osim nas desetoro nema puno gostiju, atmosfera je opuštena i ubrzo se može čuti konobare kako si dovikuju "Hej buraz, donesi vodu" i slično.

Mladi konobar iz Kiseljaka priča nam kako je u Njemačku došao s djevojkom, koja je zarađivala samo 300 eura, dok sada u njemačkoj pošti može zaraditi i do 2000 eura. Računica je jednostavna i nikoga ne čudi da ljudi odlaze, pogotovo ako nemaju ni tih nekoliko stotina eura plaće.

Nakon ručka neke od nas posao vodi na autosalon, a oni koji su ostatak dana slobodni pitaju konobara gdje mogu gledati utakmicu Azerbejdžan - Hrvatska, koja se igrala tu večer. Mladić im predlaže jedan lokal u blizini hotela. Kolege poslije pitam kako je bilo na utakmici u hrvatskom baru.

- Nisam siguran da je hrvatski - kaže jedan od naših suputnika u polušali pa dodaje: - Ali navijalo se za Hrvatsku.

Nije ni bitno, ne bi nas čudilo da se za hrvatsku reprezentaciju navijalo i u, na primjer, srpskom lokalu, jer nije tajna da se pripadnici naroda koji bi po nečijoj računici trebali biti zakleti neprijatelji druže i imaju itekako srdačne odnose u inozemstvu, daleko od toksičnih političkih odnosa i egzistencijalnih nedaća koje olakšavaju tonjenje u šovinizam.

Naravno, ne odlaze Hrvati u Njemačku samo trbuhom za kruhom na slabo plaćene poslove. U Frankfurtu smo sreli i mladog Ivu, koji je stigao prije pola godine napustivši Zagreb, gdje je vodio školu za strane jezike. Još u Hrvatskoj se obrazovao za IT - sam, preko interneta, a u tom sektoru sada i radi za plaću od oko 2200 eura neto, koliko otprilike zarađuje i njegova supruga.

Foto: Frank Rumpenhorst/DPA/PIXSELL

S njim smo otvorili temu pronalaska stana u Frankfurtu što može biti pomalo komplicirano, jer stanodavci zbog velikog interesa čak drže svojevrsne audicije potencijalnih podstanara. No, mogućnosti se otvaraju što imate više novca za stanarinu.

- Najteže je naći stan do 1000 eura jer svi žele stan do 1000 eura - objašnjava Ivo, koji svoj sadašnji stan plaća 1600 eura. Za to je dobio 85 kvadrata u novogradnji u centru s luksuznim detaljima kao što je podno grijanje.

S njemačkim jezikom problema nije imao jer je u Njemačkoj proveo djetinjstvo. Zadovoljan je svojim sadašnjem životom i ne želi se vratiti u Hrvatsku. Neki nemaju tako pozitivna iskustva pa se u Hrvatsku vraćaju razočarani, no Ivo smatra da je to zato što ne žele ostati i doista živjeti u Njemačkoj već štede što više novca za povratak, a rade za relativno malu plaću 1000 eura, žive po sobama i više se druže sa svojim sunarodnjacima nego Nijemcima.

Zanimljivo iskustvo u Frankfurtu imali smo i s grčkim taksistom koji nas je pokupio u zračnoj luci.

- Vi ste iz Jugoslavije? - pita nas nedugo nakon što nas je pokupio u svojoj E-klasi karakteristične taksi-bež boje. Objašnjava nam kako je davno imao djevojku iz Zagreba pa je tako prepoznao naš jezik.

- Da je Tito poživio, ne bi bilo rata - poručio nam je tijekom vožnje pobrinuvši se tako da čak ni s jednim Grkom ne izbjegnemo neke tipično "naše" teme.

VIDEO Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj:

Ključne riječi

Komentara 82

JO
jocoudriga
06:23 14.09.2019.

Prokletstvo je živjeti daleko od adezea, Kuščevića, Škore, Kolinde, Bujanca, Subnora,...biti uskraćen za vijesti o Bandiću, Sanaderu, Todoriću, Mamiću, Košiću, korupciji, skandalima, jednostavno nije život...

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
20:41 13.09.2019.

Nj e m a c k a je ultimativna zemlja za svakog gastarbajtera. Nisi pravi gastarbajter ako nisi u Dojcelande i ne voziš merdju, bemburu even. I naravno, moras imati najvecu kucu u rodnom selu. Jos je bolje ako neo ne zivis u Berlinu ili Frankfurtu, jer za te gradove znaju svi ostali slicni tebi. Najbolje je u Kelnu, Hamburgu, Drezdenu ili ultimativno Vilhelmshafenu ili nekom sličnom "Srevenedingenu" za koje tvoji na rodnoj grudi nikad nisu culi. I onda u prici uvek kazes "Kod nas u... (dodati grad). Jel' znas gdi je to?". Ma kakvi, ja sam kao ti. Juce sam pao sa kruske. A i "kod tebe(vas) u Njemacku". Jos, moras ostale ubjediti kako je tebi jos cunkundida sa kajzerom Vilhelmom i Bizmarkom pravio prvi Rajh. Nemoj slucajno nauciti jezik kako treba ili jošsgore druziti se s Njemcima.. Drz se svojih zemljaka i cekaj vikend da ti dodu Ante, Stipe, Jure,,,,,. I, naravno, nemoj slucajno znati neku znamenitost ili povjesnu cinjenicu u, i o gradu u kome zivis. Kome to treba i koga zanima i koga briga? Ugledaj se na mog daljeg rodju koji je u Francuskoj proveo već 37 godina u gradicu Sainte Mere-Eglise u Normandiji, na samo 50-ak kilometara od plaze "OMAHA", gdje su se saveznici iskrcali i na moje pitanje da li je nekada posjetio tu plazu odgovorio; Koji ti je kua, di da idem? Sta ti je to? Jes' zaboli me, di ja znam sta je to." Budi praaavi gastarbajter, nemoj se educirati na "pokvarenom zapadu". Mogao bi, ne daj Bog, nesto nauciti. Sta će ti onda selo, rodjaci i prijateli reci?

TO
Tomisl
13:16 14.09.2019.

Jadni moderni robovi , nigdje se uz MALO rada i truda ne zivi tako dobro kao u nasoj lijepoj Domovini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije