Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Suživot: Odvojeni su još vrtići, škole, umirovljenici...

vuk_suz.jpg
import
17.11.2006.
u 13:05

Razrušen i razoren grad, stotine mrtvih i nestalih, milijarde kuna ratnih šteta, razrušeno gospodarstvo, kuće i stanovi te deseci tisuća prognanih Vukovaraca samo su neki od podataka koji dočaravaju ratnu 1991. godinu. Unatoč tome, jednoglasna je ocjena svih u Vukovaru da suživota među Hrvatima i Srbima u gradu na Dunavu ipak ima te da je napredak, u usporedbi s prijašnjim godinama, uočljiv.

 – Kakav god da je taj suživot, ipak ga u Vukovaru ima i   kvalitetniji je nego prošle godine. Bio bi još bolji kad  bi se i djeca u razredima spojila jer dok su razdvojena, taj je   proces otežan – smatra Petar Mlinarić, saborski zastupnik i čelnik vukovarskoga HDZ-a.
Slično razmišlja i Vojislav Stanimirović, saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a, ističući da međunacionalna trvenja popuštaju, ali i da je razlog tome suradnja SDSS-a i HDZ-a na državnoj razini.

– Još ima povremenih incidenata, ali su oni manji i većinom verbalni. Ipak, bili bismo zadovoljniji kada bi pripadnici srpske etničke zajednice mogli lakše do posla jer se i dalje u Vukovaru više gleda etnička i stranačka pripadnost nego stručnost – tuži se Stanimirović.
I u Zajednici povratnika Hrvatske također su zadovoljni dosadašnjim suživotom u Vukovaru.
– Suživot postoji, i to posve normalan. Ljudi zajedno rade u tvrtkama i samim su time i upućeni jedni na druge. Istina je da ima incidenata, ali znatno manje nego u drugim gradovima Hrvatske – kaže Dragutin Glasnović, predsjednik županijskoga ZPH, koji smatra da su danas najveći problem i Hrvata i Srba nezaposlenost i teške    socijalne prilike.

 Nisu za druženja
  I brojni građani smatraju suživot u Vukovaru sve boljim.   Među mladima se pak mogu čuti najrazličitija razmišljanja o suživotu.
– Ne razmišljam uopće o tome. Previše se toga dogodilo da bi se sada to odjednom i zaboravilo. Ne družim se sa Srbima i ne trebaju mi. Već imam dovoljno prijatelja i znanaca i bez njih – rekao nam je Krunoslav za subotnjega izlaska.

S  njegovim razmišljanjem složili su se i ostali u društvu te dodali da nikada za djevojku ne bi izabrali osobu druge nacionalnosti. Gotovo istovjetno razmišljaju i mladi    Srbi. Iako izlaze na isto mjesto, Milan smatra da mu je druženje s mladim Hrvatima suvišno.
– Posve nam je dobro i ovako te ne vidim razloga zašto bih sad tražio prijatelje među Hrvatima. Ne razmišljamo isto, ne gledamo na svijet na isti način, ne navijamo za iste klubove pa zašto bismo se onda i družili – kaže Milan.  
Ipak, većina mladih Vukovaraca misli drukčije i smatra da je suživot nužan za bolju budućnost grada.

– Među mladima ima napretka. Sad izlazimo na ista mjesta, djeca su po školama u istoj smjeni. Znam i brojne primjere gdje su u vezi mladi Hrvati i mladi Srbi – riječi su Helene Bučko, predsjednice udruge Mirovna grupa mladih Dunav.
Podsjeća i na situaciju otprije nekoliko godina kada se točno znalo tko kamo izlazi i čiji je čiji kafić. U to se vrijeme jako pazilo u koji se kafić ulazi, hoće li se naručiti 'kava' ili 'kafa' te bi osoba koja se ne izrazi pravilno u najboljem slučaju mogla proći s uvećanim računom.

Dobri odnosi u poslu  
 Poboljšanje odnosa najočitije je među poslovnim ljudima i u sportu. Posao napreduje i, kako se uvijek i govorilo,  u njemu nema granica, a mnogi kažu i da poslovne veze  nikada nisu ni prekidane. I u sportu se vidi napredak, npr. u nogometu, rukometu, odbojci i drugdje, a ima i prvih mješovitih veza, pa i brakova. –  Izvrsno nam je. Družili smo se i prije, viđali i pri tome se uopće nismo opterećivali time tko je koje nacionalnosti.

Nama je bitno tko je kakav čovjek, a ne koje je nacionalnosti, vjere ili bilo čega drugog. Mladi smo i život je pred nama i ne želimo se ničim  sputavati – kaže nam Srđan Šijaković, najmlađi hrvatski branitelj južnoga bojišta koji je već nekoliko godina u braku s Milicom. – Kad smo se vjenčavali, nismo jedno drugom brojili krvna zrnca i razmišljali o tome tko je koje nacionalnosti. Volimo se, lijepo nam je, a sve je to okrunjeno  i rođenjem sina Alena – kaže Srđan.

 Ipak, dok se ne počnu bilježiti još važniji pomaci u suživotu i životu u Vukovaru, niz je apsurda koji koče taj proces. Spominju se odvojeni dječji vrtići, osnovne i srednje škole, a odvojene su čak i umirovljeničke udruge. I dalje je niz 'uličnih umjetnika' koji 'ukrašavaju' pročelja zgrada brojnim neumjesnim grafitima. Iako ih je manje, još ima kafića u koje ne zalaze svi ili pak u njih ulaze ako je to baš neizbježno. 

Građani očekuju da zaposleni u školama i drugim ustanovama učine više za suživot  i snošljivost, no  najvažniji je ipak kućni odgoj. Mladi traže više sadržaja za sebe: centar za mlade, moderno kino, kazalište, bazen, više kulture. Dobar je primjer spajanje smjena u srednjim školama pa srednjoškolci više nisu i hermetički razdvojeni.  Za bolju budućnost važno je i vukovarsko Veleučilište  Lavoslava Ružičke u kojem se zajedno školuju i u istim klupama sjede mladi Hrvati i mladi Srbi, a dosad nije bilo ni jednog incidenta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije