Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spolna diskriminacija

Sud odbio U ime obitelji miješanje u tužbu gej para

Djecji dom Zagreb, ravnateljica Jasna Curkovic Kelava
Goran Stanzl/PIXSELL
27.09.2018.
u 14:42

Udruga U ime obitelji svoj je interes obrazložila zaštitom naravnog braka i obitelji. Upravni sud je odrezao: Nisu stranka u postupku

Udruga “U ime obitelji” pokušala se umiješati u pravni spor koji je protiv države pokrenuo jedan gej par. Par je tužio zbog diskriminacije jer su im, unatoč pozitivnoj procjeni, zbog njihove seksualne orijentacije odbili zahtjev za udomljavanje djece. Upravni je sud u kratkom rok odbio zahtjev U ime obitelji.

– Neobično je da se udruga civilnog društva javi kao umješač u tužbi zbog diskriminacije – rekao nam je Mladen, jedan od partnera tužitelja. – Razočarava što je Vlada životne partnere označila kao neprikladnu obitelj, a djeci oduzima pravo na odrastanje u obitelji. S jedne strane stoje HDZ, HNS i U ime obitelji, a s druge nas dvojica. Ne želimo biti neželjena obitelj, ići ćemo do kraja. Želimo udomiti više teže udomljive djece, za to imamo podršku šire obitelji i poslodavaca – kazao je.

U udruzi U ime obitelji svoj su interes obrazložili svojim ciljevima: promicanje obiteljskih vrijednosti, osnaživanje obitelji, poboljšanje kvalitete života djece, mladeži i obitelji koje žive u rizičnim uvjetima... Naveli su da zastupaju interese velikog broja građana “u cilju zaštite naravnog braka i obitelji”. No nisu stranka u postupku, a odluka suda nema učinak na prava i pravne interese njihove udruge, argumentirao je sud.

– Prema obrazloženju udruge koja se pokušala umiješati, čini se da ona želi preuzeti ulogu zaštitnice naravnog braka i obitelji iako se u ovom slučaju ne radi o braku, već o životnom partnerstvu koje je zakonom priznata obiteljska zajednica te konkretnom postupku diskriminacije prema paru koji je htio pristupiti sustavu udomiteljstva – govori Daniel Martinović, koordinator Duginih obitelji, ističući da su mnoge europske zemlje proširile institut udomiteljstva i na istospolne parove.

Slično misli i dr. Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma u Nazorovoj.

– Seksualne sklonosti, naravno ako nisu nasilne i perverzne, ne bi smjele biti parametar za određivanje tko je kompetentan biti udomitelj ili roditelj. Pogotovo ne u situaciji kada godinama bezuspješno pokušavamo razviti kvalitetno udomiteljstvo, pri tom djecu zbrinjavajući po domovima, što je za njih dugoročno najmanje dobro. Kod nas se širi stereotip da će dijete biti ugroženo i razviti se u homoseksualca ako ga odgaja gej par, ali studije to ne pokazuju! Dijete će se u pravilu razviti u ono što u suštini jest, a važnije od svega jest da je zadovoljno i sretno uz one koji ga vole i o njemu se dobro brinu – govori dr. Ćurković Kelava.

Komentara 22

CI
cicibela
14:46 27.09.2018.

"Diskriminacija" istospolnih partnera je režirana od prirode jer im ni u kojem slučaju ne omogućava da u zajedničkom partnerstvu dobiju dijete.

RI
Rizlman
14:57 27.09.2018.

Kakav naslov, dobio sam morsku bolest pokušavajući ga dešifrirati. Trebalo bi sve novinare u državi vratiti natrag u prvi razred osnovne škole jer ova elementarna nepismenost polako ostaje neizdrživa. Neki dan sam vidio da HTV umjesto "tsunami" piše cunami pai pa tom logikom možemo uskoro očekivati naslov "Nastup Hrvacke na Svjeckom prvenstvu bio je svjecki", a dsa ne govorim da je se u onom filmu neku večer umjesti riječi "blog" uporabila riječ "vlog", pa se nemojte čuditi ako uskoro Babilon postane Vavilon, Betlehem Vitlejem a Bat Šeba Vitsevija. A da ne govorim o deklinacijama muških imena tipa Dino, Nino, Bruno i slične kad piše "kolumna Nine Raspudića" a ne kolumna Nina Raspudića. Jer, ako imamo ženske osobe koje se zove Nina, Dina, Bruna, kako ćemo njihove kolumne zvati i kako ćemo praviti razliku između muškog i ženskog spola?

AL
Alkana
19:50 27.09.2018.

Ne smije se djecu uvlačiti u neprirodne zajednice. Takva djeca bi jednog dana mogla s pravom tužiti one koji su im to napravili. Kad bi istospolni partneri bili prikladni za odgoj djece, onda bi im to priroda omogućila. ovako ih je "diskriminirala" sama priroda. I to je istina, sve ostalo su budalaštine na koje nasjedamo i nažalost ih prihvaćamo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije