Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sud odbio U ime obitelji miješanje u tužbu gej para

Udruga U ime obitelji svoj je interes obrazložila zaštitom naravnog braka i obitelji. Upravni sud je odrezao: Nisu stranka u postupku
27. rujna 2018. u 14:42 22 komentara 1074 prikaza
Djecji dom Zagreb, ravnateljica Jasna Curkovic Kelava
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Udruga “U ime obitelji” pokušala se umiješati u pravni spor koji je protiv države pokrenuo jedan gej par. Par je tužio zbog diskriminacije jer su im, unatoč pozitivnoj procjeni, zbog njihove seksualne orijentacije odbili zahtjev za udomljavanje djece. Upravni je sud u kratkom rok odbio zahtjev U ime obitelji.

Elena Diskriminacija svuda oko nas Rekli joj da ispiše sina iz vrtića jer boluje od dijabetesa!

– Neobično je da se udruga civilnog društva javi kao umješač u tužbi zbog diskriminacije – rekao nam je Mladen, jedan od partnera tužitelja. – Razočarava što je Vlada životne partnere označila kao neprikladnu obitelj, a djeci oduzima pravo na odrastanje u obitelji. S jedne strane stoje HDZ, HNS i U ime obitelji, a s druge nas dvojica. Ne želimo biti neželjena obitelj, ići ćemo do kraja. Želimo udomiti više teže udomljive djece, za to imamo podršku šire obitelji i poslodavaca – kazao je.

Zagreb: Majka djevojčice Elene obratila se medijima Lana Kovačević Birokrati s mišićima izgubili su od malene Tene i Elene

U udruzi U ime obitelji svoj su interes obrazložili svojim ciljevima: promicanje obiteljskih vrijednosti, osnaživanje obitelji, poboljšanje kvalitete života djece, mladeži i obitelji koje žive u rizičnim uvjetima... Naveli su da zastupaju interese velikog broja građana “u cilju zaštite naravnog braka i obitelji”. No nisu stranka u postupku, a odluka suda nema učinak na prava i pravne interese njihove udruge, argumentirao je sud.

– Prema obrazloženju udruge koja se pokušala umiješati, čini se da ona želi preuzeti ulogu zaštitnice naravnog braka i obitelji iako se u ovom slučaju ne radi o braku, već o životnom partnerstvu koje je zakonom priznata obiteljska zajednica te konkretnom postupku diskriminacije prema paru koji je htio pristupiti sustavu udomiteljstva – govori Daniel Martinović, koordinator Duginih obitelji, ističući da su mnoge europske zemlje proširile institut udomiteljstva i na istospolne parove.

Željka Markić - U ime obitelji Smanjenje troškova U ime obitelji predlaže Vladi spajanje četiri pravobraniteljstva

Slično misli i dr. Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma u Nazorovoj.

– Seksualne sklonosti, naravno ako nisu nasilne i perverzne, ne bi smjele biti parametar za određivanje tko je kompetentan biti udomitelj ili roditelj. Pogotovo ne u situaciji kada godinama bezuspješno pokušavamo razviti kvalitetno udomiteljstvo, pri tom djecu zbrinjavajući po domovima, što je za njih dugoročno najmanje dobro. Kod nas se širi stereotip da će dijete biti ugroženo i razviti se u homoseksualca ako ga odgaja gej par, ali studije to ne pokazuju! Dijete će se u pravilu razviti u ono što u suštini jest, a važnije od svega jest da je zadovoljno i sretno uz one koji ga vole i o njemu se dobro brinu – govori dr. Ćurković Kelava.

Djevojčice seksualno zlostavljao udomitelj tradicionalist

Često je lutrija u kakvu će obitelj dijete doći, a to ne bi smjelo biti. Često za neku djecu tražimo obitelj godinama. Nadamo se da će novi zakon neke stvari pomaknuti, ali nije dobro restrikcijama sužavati mogućnost udomljavanja, jer bi možda i neka od teže udomljive djece našla dom. Svjedočimo često, nažalost, prekidu smještaja djeteta jer je bilo neadekvatno zbrinuto i dodatno traumatizirano, a imali smo i nekoliko slučajeva gdje su djeca bila na najgori način zlostavljana. Troje djece vraćeno je iz svoje druge udomiteljske obitelji jer je udomitelj seksualno zlostavljao dvije djevojčice. To nije bila homoseksualna, već tradicionalna, konzervativna udomiteljska obitelj.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • cicibela:

    "Diskriminacija" istospolnih partnera je režirana od prirode jer im ni u kojem slučaju ne omogućava da u zajedničkom partnerstvu dobiju dijete.

  • Rizlman:

    Kakav naslov, dobio sam morsku bolest pokušavajući ga dešifrirati. Trebalo bi sve novinare u državi vratiti natrag u prvi razred osnovne škole jer ova elementarna nepismenost polako ostaje neizdrživa. Neki dan sam vidio da HTV umjesto "tsunami" piše cunami pa ... prikaži još!i pa tom logikom možemo uskoro očekivati naslov "Nastup Hrvacke na Svjeckom prvenstvu bio je svjecki", a dsa ne govorim da je se u onom filmu neku večer umjesti riječi "blog" uporabila riječ "vlog", pa se nemojte čuditi ako uskoro Babilon postane Vavilon, Betlehem Vitlejem a Bat Šeba Vitsevija. A da ne govorim o deklinacijama muških imena tipa Dino, Nino, Bruno i slične kad piše "kolumna Nine Raspudića" a ne kolumna Nina Raspudića. Jer, ako imamo ženske osobe koje se zove Nina, Dina, Bruna, kako ćemo njihove kolumne zvati i kako ćemo praviti razliku između muškog i ženskog spola?

  • Alkana:

    Ne smije se djecu uvlačiti u neprirodne zajednice. Takva djeca bi jednog dana mogla s pravom tužiti one koji su im to napravili. Kad bi istospolni partneri bili prikladni za odgoj djece, onda bi im to priroda omogućila. ovako ih ... prikaži još! je "diskriminirala" sama priroda. I to je istina, sve ostalo su budalaštine na koje nasjedamo i nažalost ih prihvaćamo