Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijeti im zastara

Suci do kraja 2021. trebaju riješiti 25.000 starih predmeta

Zagreb: Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/2
04.01.2021.
u 09:24

410.000 neriješenih predmeta trenutačno je stanje na svim hrvatskim sudovima. Ministarstvo pravosuđa i uprave priprema novi strateški plan čiji je glavni cilj skratiti sudske postupke, a priprema se i izmjena nekih zakona, uključujući i ZKP

Hrvatski sudovi u novu su godinu ušli s oko 410.000 neriješenih predmeta, što je za 70.000 manje od broja s kraja 2019. Po podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, lani je na svim sudovima u zemlji zaprimljeno oko 380.000 novih predmeta, a riješeno je više od 413.000 predmeta. Kako bi osigurali efikasnije sudovanje, u resornom ministarstvu u tijeku je priprema novog strateškog plana koji bi trebao skratiti sudske postupke.

Srednjoročno najavljeno je kako će se u ovu svrhu analizirati i izmijeniti dva procesna zakona, o parničnom i kaznenom postupku. U Ministarstvu se može čuti kako je glavni cilj za ovu godinu riješiti sve predmete starije od sedam godina, kako bi se izbjeglo da odu u zastaru. Takvih je predmeta na hrvatskim sudovima trenutačno oko 25.000, a intencija Ministarstva je da se svi oni analiziraju i, u skladu s procesnim mogućnostima, riješe do kraja godine. Nakon toga u svakoj sljedećoj godini granica od sedam godina postupno bi se spuštala.

Snažnija kontrola sudaca

Neposredan povod za ovakav pristup Ministarstvu je bio predmet Kušnjir, koji je otišao u zastaru nakon više od osam godina sudovanja u Vukovaru i Vinkovcima, a zbog kojega je nedavno reagirao i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa najavljujući snažniju kontrolu sudaca. Riječ je o slučaju u kojem je ODO Vukovar 2012. pokrenulo kazneni postupak protiv tamošnjeg urologa tvrdeći da je tijekom operacije pogreškom podrezao živac pacijentu Damiru Kušnjiru, što ga je učinilo trajnim invalidom.

Donesene su dvije osuđujuće nepravomoćne presude, no pravomoćnost nisu dočekale jer je slučaj nakon osam godina pao u zastaru. Da će se to dogoditi, u više je navrata upozoravao i sam Kušnjir, i to na više adresa, od suda i DORH-a do Vrhovnog suda i Ministarstva te predsjednika Vlade i države, no pravodobne reakcije ni s jedne adrese nije bilo. Nakon što je slučaj otišao u zastaru, Sessa je reagirao dopisom kojim je glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek zamolio da svim nižim državnim odvjetnicima naloži da predsjednike sudova i viših sudova te ured predsjednika Vrhovnog suda obavještavaju o svim predmetima u kojima nije bilo postupanja više od šest mjeseci.

Ministarstvo je, pak, na Općinski sud u Vinkovcima poslalo izvanredni nadzor u kojem je utvrđeno kako je sutkinja kojoj je predmet otišao u zastaru neuredno i nesavjesno obnašala dužnost. Iako su u neposrednom nadzoru utvrđene su nepravilnosti na nekoliko referada na vinkovačkom sudu, u Ministarstvu kažu kako su dobili obrazloženja koja pokazuju da su te nepravilnosti bile rezultat objektivnih okolnosti, dok sutkinja Mirna Kraljević svoje gotovo jednogodišnje nepostupanje u predmetu Kušnjir nije uspjela opravdati pa je protiv nje na zahtjev predsjednika suda pokrenut disciplinski postupak s prijedlogom razrješenja.

Kako bi se ovakvi slučajevi ubuduće izbjegli, Ministarstvo sada planira poboljšati učinkovitost rada sudova prateći, ne samo broj neriješenih predmeta, nego i trajanje postupaka na svim sudovima. U tu svrhu, ministar Ivan Malenica već je obavio niz razgovora s predsjednicima sudova, koji su obaviješteni kako će se od njih ubuduće tražiti proaktivniji pristup u organizaciji rada. Od predsjednika sudova Ministarstvo očekuje da kroz sustav e-spis analiziraju premete na sudovima koje vode te da po potrebi šalju požurnice i pokreću druge mehanizme koji su im na raspolaganju u predmetima u kojima evidentiraju izostanak aktivnosti kroz duže razdoblje.

Kontinuirano praćenje

Ministarstvo će, pak, kontinuirano pratiti trajanje postupaka na svakom pojedinom sudu, pri čemu će se posebna pozornost posvetiti parničnim, kaznenim, ovršnim i prekršajnim predmetima. Podaci će se analizirati na mjesečnoj, tromjesečnoj i polugodišnjoj razini, što će omogućiti praćenje provedbe plana rješavanja predmeta starijih od sedam godina i onih u kojima bi mogla nastupiti zastara, ali i daljnje smanjenje ukupnog broja neriješenih predmeta. Na temelju tih analiza Ministarstvo će od predsjednika sudova zatražiti izvješća odnosno pojašnjenja o opravdanosti ne postupanja u takvim predmetima.

Iako su sudovi i suci u svom radu samostalni, ovakav bi pristup Ministarstvu trebao omogućiti pravodobnu reakciju u predmetima u kojima okolnosti upućuju na nesavjesno postupanje. U takvim predmetima Ministarstvo će, uz kontinuirani dijalog s predsjednicima sudova, poduzimati mehanizme propisane zakonom poput izvješća o razlozima nepostupanja ili neposrednog uvida u rad sudova, kažu naši sugovornici i najavljuju kako će se u tu svrhu reorganizirati sustav i ojačati pravosudne inspekcije te službe za analitiku i statistiku.

OTIŠAO U ZASTARU

Okidač za novi strateški plan Ministarstva je slučaj nesavjesnog liječenja koji se na sudovima u Vukovaru u Vinkovcima vukao više od osam godina i otišao u zastaru

ANALIZA PREDMETA

Od predsjednika sudova očekuje se proaktivniji pristup u praćenju i analizi predmeta kojima prijeti zastara, a podaci će se analizirati mjesečno, tromjesečno i polugodišnje

TRAŽIT ĆE IZVJEŠĆA

Tamo gdje se uoči duže nepostupanje tražit će se izvješće od predsjednika suda, a po potrebi i pokrenuti neposredni uvid u rad suda, najavljuje Ministarstvo

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar manjejeviše
manjejeviše
09:28 04.01.2021.

A da priprijetite otkazima ??

DU
dugakita
09:36 04.01.2021.

U tom slučaju možda i moj slučaj iz 2004 dobije rješenje.

Avatar Cornelius
Cornelius
12:41 04.01.2021.

Najizrazitije nasljeđe komunizma - "hrvatsko" sudstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije