Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imaju pravo

Štrajk je zakonit, pivo i dalje zarobljeno, a sutra novi pregovori

pivovara
15.03.2010.
u 17:38

Ne budu li kamioni vozili robu, tvrtka je gotova. Od čega ćemo dobiti plaću ako nismo radili, kratko je komentirao presudu direktor Ivan Komak.

Štrajk radnika Osječke pivovare, u kojoj je proizvodnja stala 24. veljače, opravdan je i zakonit. Pivo tako neće teći još najmanje do srijede, kada se nastavljaju pregovori uprave i sindikata. Županijski sud u Osijeku jučer je, naime, odbacio zahtjev direktora Ivana Komaka da se HUS-u zabrani provođenje “nezakonita štrajka”, smatrajući ga neosnovanim.

Presudu je dvadesetak radnika, okupljenih u sudnici i pred zgradom, dočekalo s izrazitim oduševljenjem, pljeskajući, grleći se i vičući kako je pravda pobijedila.

Nema euforije

– Tužba protiv sindikata bila je samo alibi Komaku da otpusti 50-ak radnika, što bi se dogodilo da je sud presudio u njegovu korist. Ipak, nije vrijeme za euforiju. Pregovore oko kolektivnog ugovora nastavljamo u srijedu i ne vidim razlog zašto tada ne bismo postigli dogovor – komentirao je Bruno Horvat, voditelj županijskoga ureda HUS-a.

Sud, pak, smatra da sindikati imaju pravo pozvati na štrajk radi zaštite interesa radnika. Odbijen je stoga i Komakov zahtjev da se dopusti izlazak kamiona s robom iz kruga poduzeća, uz objašnjenje da upravo tako radnici čine pritisak na poslodavca pa je takav čin njihovo pravo. No naređeno je da se, ako to sami djelatnici ne žele učiniti, trećoj strani omogući odrađivanje nekih računovodstvenih poslova, poput obračuna plaća i poreza, kako tvrtka ne bi počinila prekršaj. Prvi čovjek Pivovare ovakvu presudu nije želio previše komentirati.

“Nekome ja smetam”

– Ako kamioni neće ići van, tvrtka je gotova. Od čega ćemo plaću dobiti ako nismo radili? Vidjet ćemo kakve će biti posljedice svega ovoga. Očito nekome smetamo ili tvrtka ili ja – kazao je Komak.

Gotovo četverosatnu raspravu o zakonitosti štrajka obilježile su povišene tenzije i niz nejasnoća o samom sukobu.

– O svemu se možemo dogovoriti, osim o katalogu radnih mjesta. Bude li katalog sastavni dio kolektivnog ugovora, ja ću samo davati plaću, a za sve drugo morat ću tražiti potpis radnika – negodovao je Komak.

Ključne riječi

Komentara 1

SK
santa klaus
17:56 17.03.2010.

A di je sad Bubalo i oficir Šišljagić.Ovdje su naguz... vrdoljaka, a oni skupljaju glasove drugdje.Pametno i rade , jer još uvijek ima dovoljno slijepih u tom Osijeku da glasaju za njih.Pozdrav i Hercegovine, vavik vaš Branimir

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije