Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA JANAF

Što otkriva imovinska kartica smijenjene tužiteljice: Ipak nije prijavila 4.5 milijuna štednje

Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/3
07.10.2020.
u 21:02

- Sve sam dobio još za života rođaka, pa zato smatram da nije trebalo platiti porez - prenio je Nacional Puklinov iskaz.

Malo je poznato da državni odvjetnici i njihovi zamjenici također moraju podnijeti imovinske kartice sa svojim nekretninama, pokretninama i novcem koji imaju i oni i njihovi bračni drugovi.

Mirela Alerić Puklin bila je zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu i jedna od troje tužitelja koji su pisali optužnicu protiv Ivice Todorića za tzv. veliki Agrokor. Uskok tvrdi da je njezin suprug Goran Puklin u zajedničkom stanu imao oko 4,5 milijuna kuna koje je pokušao sakriti uhićeni šef Janafa Dragan Kovačević. Proširili su istragu i na njega, a Alerić Puklin zatražila je razrješenje sa svoje dužnosti. U priopćenju je poručila da pronađeni novac u stanu kojim se oboje koriste pripada njenom suprugu a ne Draganu Kovačeviću.

Alerić Puklin je ispunila imovinsku karticu i dužna ju je dopunjavati i svojom i suprugovom imovinom. Novinari 24 sata dobili su je na uvid od Državnoodvjetničkog vijeća. U rubrici “štednja” kod supruga piše: “Ne postoji”.

Dakle, 4,5 milijuna nije prijavila. Nadalje, stoji da suprug ima kredit od 95.500 švicarskih franaka, pa je logično pitanje zašto ga nije otplatio gotovinom.

Samo su novinari neslužbeno od osoba bliskih paru dobili obrazloženje da ona nije niti morala znati za taj novac jer su im odnosi već dugo narušeni i pred razvodom su.

Puklin je inače u svojoj obrani pred istražiteljima, a koju je prenio Nacional, također tvrdio da je novac njegov. Rekao je da mu je tetak ostavio ušteđevinu od 378.000 eura u gotovini, a rođaci nekretninu u Zagrebu koju je prodao, i 100.000 eura. Prema tom iskazu, rekao je da je prodao tu nekretninu, ali se nije mogao točno sjetiti kad. Pitali su ga zašto onda nije prijavio nasljedstvo i platio porez.

- Sve sam dobio još za života rođaka, pa zato smatram da nije trebalo platiti porez - prenio je Nacional Puklinov iskaz.

Ako je to izjavio, to, naravno, nije točno. Plaća se porez i na nasljedstva i za darovanja nekretnina (osim između supružnika i srodnika u uspravnoj liniji), navodi 24sata.

Imovinska kartica gospođe Alerić Puklin otkriva da njen suprug u vlasništvu ima četiri kuće, tri u Zagrebu i jednu u Sukošanu. Zajedno su vrijedne 5,5 milijuna kuna. Za jednu je navedeno da je dar, a čak tri su stečene ugovorima o doživotnom uzdržavanju. Ti ugovori su legalni, ali često je bilo slučajeva da onaj tko dobije nekretninu ne ispuni svoju obvezu uzdržavanja. Puklin je u svom iskazu rekao i da je prodao udio u jednoj tvrtki kojoj je bio “tajni vlasnik”. U imovinskoj kartici navedeno je da ima 127 dionica trgovine Union, a čija je nominalna vrijednost 482.000 kuna.

 

Komentara 11

DU
Deleted user
22:16 07.10.2020.

Za odvjetništvo vidimo kakva je gnjilež, a što bi rekli za sudstvo?

DU
Deleted user
22:29 07.10.2020.

Ljudi, dobila akontaciju od Kralja ICTa. Hoće je za direktoricu prodaje.

Avatar PokradimoSveZajedno
PokradimoSveZajedno
22:31 07.10.2020.

Možda ta sinergija kriminala i državnog odvjetništva urodi plodom. Za opće dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije