Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stiže COVID dodatak za umirovljenike: Oni s najmanjim mirovinama dobivaju 200 eura

Umirovljeničke udruge traže dodatak od 200 eura za osobe s mirovinama do 2710 kuna, 100 eura uz mirovine od 2710 do 5000 kuna
16. veljače 2021. u 20:18 29 komentara 75904 prikaza
Split: Prizori iz svakodnevnog života grada
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nekakav model odštete moramo naći, riječi su ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića iz kojih bi se moglo zaključiti da Vlada ozbiljno razmišlja o isplati jednokratne pomoći umirovljenicima. Umirovljeničke udruge traže isplatu jednokratnog stupnjevanog COVID dodatka na mirovine ovisno o visini mirovine.

Umjesto da ga vrati Uzeo novac iz novčanika kojeg je pronašao u trgovačkom centru

Za umirovljenike s mirovinama do 2710 kuna taj bi dodatak bio 200 eura, osobe čije su mirovine od 2710 do 5000 trebale bi, po njima, dobiti po 100 eura, a samci s više od 5000 kuna mirovine od 50 eura. Za predloženu jednokratnu isplatu državni bi proračun morao osigurati oko 1,1 milijarde kuna, naglasio je ministar Aladrović u tjednoj emisiji na Hrvatskom radiju.

– Svjesni smo da je jedan dio zemalja isplatio COVID dodatke koji se vežu za povećanje materijalnih troškova umirovljenika u ovom razdoblju. Nekakav model odštete moramo naći. Paralelno nam dolazi indeksacija mirovina za koju ćemo vidjeti za desetak dana kolika će biti. Kada budemo znali kolika nam je indeksacija, znat ćemo koliki nam je fiskalni kapacitet – rekao je ministar Aladrović.

Zagreb: Ministar Josip Aladrović o aktualnim političkim pitanjima | Autor : Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL 27.01.2021,Zagreb - Ministar Josip Aladrovic za novinare se osvrnuo na tekuca politicka pitanja. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Samo 3000 nacionalnih mirovina

Gleda li se proračun za ovu godinu, u njemu novca za COVID dodatke na mirovine trenutačno nema, no bliže se lokalni izbori u svibnju, pa bi taj argument mogao biti presudniji u odnosu na fiskalne mogućnosti zemlje. Hrvatska bi ove godine za mirovine trebala osigurati oko 42 milijarde kuna. No, osim iz proračuna, takva se isplata možda može pokriti i iz nekih socijalnih programa Europske komisije. Uz postojeće mirovine, danas počinje isplata nacionalne naknade za starije, takozvane nacionalne mirovine koju će u veljači primiti tri tisuće starijih osoba. Znatno je to manje nego što se očekivalo, a prema tvrdnjama HZMO dosad je stiglo oko 6800 zahtjeva za isplatu mirovine. Pozitivno je riješen 3091 slučaj te će u srijedu novac sjesti na račun u poslovnoj banci.

Prva siječanjska nacionalna mirovina državu će stajati samo 2,2 milijuna kuna. Još se oko 1500 zahtjeva rješava, dok su ostali odbačeni. Vlada je računala da će za nacionalne mirovine ove godine morati izdvojiti oko 132 milijuna kuna, odnosno oko 11 milijuna kuna na mjesec. Zasad je obveza pet puta manja od očekivanja, tako da bi se u tom dijelu mogla provesti neka preraspodjela, ali znatno je to niže od iznosa koji predlažu umirovljeničke udruge.

Adrian Petričević i Ela Jerković objavili fotografiju Splitski influenceri privedeni na Prekršajni sud: Slikali su se s oružjem kraj BMW-a Joška Keruma

Ministar je rekao kako se čeka i da se vidi koliko će biti sljedeće redovito usklađivanje mirovine.

Ne kucaju na zatvorena vrata

Mirovine se, inače, usklađuju dva puta na godinu prema kretanju cijena i plaća. Posljednje je usklađivanje u prosjeku donijelo 35 kuna više mirovine, a iznosilo je 1,41 posto. Ljudima je to doista malo, ali zbog velikog broja umirovljenika i takvo skromno povećanje diže godišnji budžet za mirovine za nešto više od 500 milijuna kuna.

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske još od travnja prošle godine traže od Vlade da pomognu umirovljenicima s COVID dodacima. Tada su predlagali da im se, ovisno o mirovini, isplati između 100 i 400 kuna, no sada su njihova očekivanja veća te traže od 375 do 1500 kuna. Iz izjave ministra Aladrovića da “nekakav model odštete moramo naći”, koja je uslijedila nakon razgovora umirovljenika s premijerom, moglo bi se zaključiti da ovog puta ne kucaju na zatvorena vrata.

– Pričekat ćemo na podatke o usklađivanju mirovina i nakon toga razgovarati – poručili su i iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

 

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • prcko.vita:

    Bilo bi lijepo kada bi i ljudima koji rade i imaju plaću manju od prosječne plaće u Hrvatskoj dobili covid dodatak od 200 eura, na taj način bi ti nesretni ljudi koji rade za male plaće barem malo bili olakšani u svakodnevici.

  • Polarus:

    zbog izzbora državu smo spremni i u bankrot dovesti... živio hdz...

  • Zvonko:

    Oni koji imaju mirovinu 5001 kn i od toga plačaju porez i prirez ne dobiju ništa i evo opet nepravde . Činjenica je da ima onih koji nisu nikad radili i imaju manje mirovine će biti nagrađeni a još će ... prikaži još! i na izborima glasat za HDZ/SDSS. Kad bi svatko u državi dobio mirovinu koju je zaslužio sa svojom uplatom u mirovinski fond onda bi to bilo pravednije. Oni koji to nisu mogli iz zdrastvenih razloga njima se treba isplaćivati naknada ali ne iz mirovinskih fondova. Povlaštene mirovine neka isplaćuju oni iz svog djepa koji donašaju takove protuustavne zakone a to su HDZ/SDP.