Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki ultimatum

Srbijo, odluči se napokon – ili Europska unija ili Rusija

Vučić i Šojgu
Foto: Reuters/PIXSELL
24.10.2017.
u 21:44

Već neko vrijeme i SAD i brojne članice EU nisu zadovoljne politikom Aleksandra Vučića

Samo nekoliko dana nakon što je na vojnoj paradi u povodu obilježavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu uz prisutnost ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua održan prikaz dijela operativnih sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2017“ kojim je Srbija pokazala svoju vojnu moć, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio se kako su dobili donacije MIG-ova 29 od prijateljske Rusije, Amerikanci su poslali oštru i jasnu poruku srpskim vlastima kako „ne možete više sjediti na dvije stolice“.

Amerikanci smatraju da je vojna parada u Beogradu, u povodu oslobođenja tog grada, postala predmet provokacija SAD-a jer je prije tri godine, 2014., također na obilježavanju oslobađanja Beograda, prisustvovao i sam ruski predsjednik Vladimir Putin, što je ujedno bila i poruka NATO-u i SAD-u da je Srbija najveći saveznik Rusije na Balkanu koji će braniti ruske interese.

“Neprijateljska poruka”

Revoltirani Amerikanci zbog sudjelovanja ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua na vojnoj paradi u Beogradu poslali su oštre poruke Srbiji i Aleksandru Vučiću. Visoki dužnosnik američke administracije Hoyt Brian Yee potaknuo je burne reakcije u Beogradu izjavom da zemlje koje žele članstvo u EU moraju to jasno i pokazati i ne mogu “sjediti na dvije stolice”, što je ministar obrane Aleksandar Vulin ocijenio “porukom koja ne dolazi od prijatelja”. Vulin je poruku Yeeja ocijenio kao “do sada najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak” na Srbiju i njezino pravo da samostalno odlučuje.

– Ne znam kakva će biti pozicija i odgovor predsjednika (Srbije, Aleksandra) Vučića, ali sam siguran da će se znati izboriti s pritiscima kao i uvijek do sada… Ali, u svoje ime mogu reći da ovo nije izjava prijatelja i da ovo nije izjava čovjeka koji poštuje Srbiju, koji poštuje našu politiku i naše pravo da odlučujemo – kazao je Vulin naglasivši kako će “Srbija svoje odluke donositi sama, bez obzira na to koliko bili veliki oni koji smatraju da mogu odlučivati umjesto nas”.

1/0

S druge strane, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Hoyt Brian Yee uputio je jasnu poruku Srbiji „da se države trebaju opredijeliti ma koliko to bilo teško” poručivši kako Srbija ima mnogo prijatelja i potpore u SAD-u, poglavito u procesu eurointegracija.

– Bitno je fokusirati se, jer se mnogo toga događa u Srbiji i na Balkanu. Važno je fokusirati se na želje građana i na glavne probleme, a ne sjediti na dvije stolice – naglasio je Yee poručivši kako SAD žele da zemlje na zapadnom Balkanu “budu stabilne kako poslije ne bi predstavljale problem”.

Deklarativna politika

– Još postoji rizik od sukoba dokle god postoje neriješeni sporovi. Ipak, opći trend po pitanju mira i stabilnosti je pozitivan – ocijenio je zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Hoyt Brian Yee u Beogradu. Već dulje vrijeme, ne samo SAD već i zemlje članice EU nisu zadovoljne Vučićevom politikom koju vodi u Srbiji. Unatoč tome što se deklarativno radi na približavanju Srbije eurointegraciji i NATO-u, s druge strane provodi rusku politiku na Balkanu. Najviše mu zamjeraju umiješanost u Crnoj Gori i Makedoniji, jer i jedna i druga zemlja optužuju Srbiju za pokušaj političke destabilizacije tih zemalja koje se grčevito bore za ulazak u NATO i EU.     

Pogledajte i video: Nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje

Komentara 267

DU
Deleted user
22:17 24.10.2017.

SAD ko vegeta - svugdje se miješa

LA
LANA555
22:42 24.10.2017.

Šta če im EU eto mi smo u EU i što to imamo osim što mladi odlaze i cirkuse .

DU
Deleted user
22:19 24.10.2017.

Samo potvrda da je EU prćija SAD-a. U protivnom što Amerika ima s tim kamo će tko pa i Srbija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije